Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Njut av fiskar med grönt ljus i Fiskguiden 2015!

 

Som en del i vårt arbete för hållbara hav ger WWF ut Fiskguiden med konsumentråd för fiskinköp. I dagarna lanserades den nionde upplagan, som nu också finns som lättnavigerad app i mobilen.

 

Det är glädjande att antalet MSC-certifierade räkprodukter på svensk marknad ökade med 70 procent förra året! Dessutom kan vi nu äta havskräftor från Skagerrak och Kattegatt samt hummer från Kanada som är märkta enligt MSC, Marine Stewardship Council. En positiv nyhet är även att de första miljömärkta odlade tropiska räkorna - certifierade enligt reglerna för ASC, Aquaculture Stewardship Council - har nått den svenska marknaden och får grönt ljus i den nya Fiskguiden.

Tyvärr har västkusträkan fortfarande rött ljus. Dumpningen av småräkor och bristande kontroll från myndigheternas sida bidrar till det röda ljuset, trots att bestånden ökat. Jag välkomnar att bland andra Axfood inlett ett samarbete med WWF för mer hållbara fiskval.

Nu håller jag tummarna för att nordhavsräkan kan MSC- eller KRAV-certifieras, så att vi snart kan äta hållbart fångade svenska räkor.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Foto: Erling Svensen / WWF

 

Utökat samarbete mellan Axfood och WWF kring hållbart fiske av nordhavsräkor

WWF och Axfood vill tillsammans verka för att underlätta övergången till lagligt och hållbart fiskade nordhavsräkor. Parterna är överens om hur viktigt det är att utkastförbudet respekteras, att beståndet säkras, samt att det skapas en väl fungerande tillsyn och förvaltning.

>> Läs mer på wwf.se

Foto: Volvo

 

Martin Weissburg, VD för Volvo CE, stärker engagemanget i Climate Savers

Den 7 februari deltog Volvo Construction Equipment (Volvo CE) i WWFs årliga Climate Savers-konferens i Sanya, Kina. Martin Weissburg, VD för Volvo CE, redogjorde för företagets serie av innovativa åtgärder för att minska sina utsläpp av koldioxid fram till år 2020.

>> Läs mer på volvoce.com

 

 

Foto: Tetra Pak

Tetra Pak får världsomspännande FSC-certifiering

Tetra Pak kan nu leverera FSC-märkta förpackningar över hela världen då företaget har spårbarhetscertifierat alla sina fabriker och marknadsbolag. Certifieringen omfattar totalt 92 anläggningar över hela världen. Tetra Pak levererade under 2014 hela 44 miljarder FSC-märkta förpackningar och siktar nu på att öka siffran ytterligare.

>> Läs mer på tetrapak.com  

 

 

 

 

 

Foto: WWF

 

Fiskguiden 2015 är nu lanserad

WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns nu tillgänglig. Du kan som konsument bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur. Fiskguiden från Världsnaturfonden WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag, och guiden finns nu även som mobilapp för Android och iPhone.

>> Läs mer på wwf.se

 

  

Frukostseminarium: Konsumerar vi planeten till döds?

Välkommen på seminariet inför FNs avgörande klimatmöte COP21 i Paris i november. På seminariet lyfter vi frågan om svenskarnas ekologiska fotavtryck som i dag det 10e största på planeten och varför vi då  ser på Sverige som det bästa miljölandet i världen? Seminarden är den 20 mars kl. 08.00 till 10.00 och arrangeras av SVN, ICA, Folksam och WWF.

>> Läs mer och anmäl er på svnsweden.se

 

Foto: VOR Sanya China

WWF Climate Savers: Se filmen om Volvos bidrag till minskade CO2-utsläpp

I samband med Volvo Ocean Race arrangerade Volvo och WWF ett Climate Savers-seminarium i Sanya, Kina, för att diskutera hur den privata sektorn kan bidra till att snabbare minska koldioxidutsläppen. Se filmen om Volvos del i lösningen i samarbete med WWF Climate Savers.

>> Se filmen och läs mer på volvogroup.com

 

 

Foto: Adam Oswell / WWF Canon

Tjugofem företag vill ha bättre tillgång till förnybar energi

När WWF och World Resources Institute (WRI) i somras lanserade The Buyers Principles anslöt sig tolv stora internationella företag och i dag har antalet medlemsföretag vuxit till 25. Många av dessa företag köper och investerar i förnybar energi, men för att nå sina mål, behöver de tillgång till mer

>> Läs mer på worldeildlife.org

 

Foto: WWF

Ny rapport lyfter fram omedelbara åtgärder för klimatet

WWFs rapport Crossing the Divide: How to Close Emissions Abyss, som lanserades i februari i samband med FNs klimatmöte i Genève, beskriver vilka omedelbara åtgärder som kan vidtas i tio länder för att utsläppen ska minska. Konkreta åtgärder fram till 2020 föreslås för bland annat Kina, Brasilien och Indien.

>> Läs mer på wwf.se

 

Foto: WWF - Canon

Environmental Paper Company Index 2015 - WWF uppmanar 80 företag att delta

WWF International bjuder in världens mest betydelsefulla och relevanta massa- och papperstillverkare till Environmental Paper Company Index 2015. Flera av företagen är svenska och resultatet av utvärderingen kommer att publiceras i oktober/november 2015. Undersökningen betygsätter massa- och papperstillverkares miljö- och hållbarhetsarbete utifrån WWFs metodik.

>> De inbjudna företagen kan ses på wwf.panda.org 

Foto: WWF Australien

Anmäl ert företag till Earth Hour 2015
Lördag 28 mars 2015 är det dags för världens största klimatmanifestation Earth Hour - och ditt företag är en viktig del av den! Årets tema är "Earth Hour älskar städer" och med det vill WWF lyfta fram att staden har en enorm påverkan på klimatet, men att den också att hållbara städer kan vara en del av lösningen. Anmäl ert deltagande, engagera era medarbetare och kunder i klimatfrågan och inspirera till nya klimatsmarta vanor.

>> Anmäl ert företag till Earth Hour på wwf.se

 

 

 

Obamas förbud mot oljeprospektering

i Alaska

President Barack Obama har förbjudit oljeprospektering, åtminstone tills vidare, på cirka 22 miljoner hektar av federal mark och vatten i Alaska: 12 miljoner hektar mark i Arctic National Wildlife Refuge (ANWR), och 10 miljoner hektar offshore i de Beaufort och Chukchi Seas.

>> Läs mer på news.nationalgeographic.com

 

Östersjön kan ge 900 000 jobb

Miljöarbete går hand i hand med sysselsättning, menar experter i ny rapport. Det går att skapa 

900 000 jobb i kommunerna runt Östersjön genom strategiska investeringar i ett renare innanhav. Det menar Fredrik Lind från The Boston Consulting Group som utrett frågan tillsammans med organisationen Zennström Philantropies.

>> Läs mer på miljöaktuellt.idg.se

 

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: OnePlanetBusiness@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.