Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

En höst fylld av möjligheter

 

Förändringens vindar blåser Glädjande nog inser allt fler företag att en hållbar affärsmodell innebär ett fortsatt utvecklande av företaget som går hand i hand med att man minimerar nyttjandet av jordens resurser.

 

För det är ett hårt tryck vår vackra planet utsätts för. Den 13 augusti var det Earth Overshoot Day - den dag vi egentligen har konsumerat jordens resurser för i år, och som infaller tidigare för varje år som går! Den ökade pressen på jordens resurser berör även företagen. Priser och lönsamhet påverkas av faktorer som material- och vattenbrist, klimatförändring, befolkningsökning och stigande efterfrågan på produkter.

Enligt World Economic Forum är vattenbristen den allra största globala risken, större än spridningen av smittsamma sjukdomar. Vattenbristen kan få mycket stor påverkan på näringslivet. I augusti släppte vi på WWF en vattenguide som kan hjälpa svenska företag att förstå och hantera sina egna vattenrisker.

 

Under hösten är det dags för två viktiga politiska toppmöten som påverkar vår planet. Den 25-27 september möts världens stats- och regeringschefer för att godkänna FN:s nya hållbarhetsmål fram till 2030, och i december är det dags för FN:s klimatmöte i Paris, COP21. I samband med det hålls Sustainable Innovation Forum den 7-8 december, där företag och andra aktörer möts för att stärka den spirande gröna ekonomin.

Det är en höst fylld av utmaningar och möjligheter och vi ser fram emot våra fortsatta och nya samarbeten med svenska företag!

 

 

 

 


 

Foto: Istockphoto.com /WWF-Canada

 

Dustin startar samarbete med WWF med fokus på cirkulär ekonomi 

Som ett led i Dustins hållbarhetsarbete inleder näthandelsföretaget ett samarbete med WWF. Syftet är att gemensamt genomföra aktiviteter som bidrar till att minska Dustins miljöpåverkan. Inom ramen för samarbetet stödjer Dustin även WWFs globala klimatinitiativ Climate Solvers.

>> Läs mer på wwf.se

 

WWF & Tetra Pak - Kartongmatchen

Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak har under de senaste tre åren gjort gemensam sak för att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige. Nära 130 000 barn och elever har deltagit i landets största skoltävling någonsin - samtidigt som återvinningen av dryckeskartong under samma period har ökat från 24 % till närmare 40 %. Tävlingen pågår just nu för fullt.

>> Läs mer och följ tävlingen på kartongmatchen.se

 

 

Nu höjer IKEA ribban för hållbart fiske
En god nyhet och ett steg i rätt riktning för världens hav är att IKEA nu erbjuder ASC eller MSC certifierad fisk och skaldjur till sina 600 miljoner kunder runt om i världen. I åtta av IKEAs 47 marknader innebär detta initiativ att konsumenter för första gången får möjlighet att köpa certifierade fisk- och skaldjursprodukter.

>> Läs mer av Richard Holland, Director WWF Market Transformation Initiative

Rädda Östersjön - en unik temakryssning

Strömma Turism & Sjöfart anordnar i samarbete med WWF en spännande heldagskryssning i Stockholms vackra skärgård där deltagarna lär sig mer om Östersjöns hälsa och hur vi kan bidra till en bättre miljö. Presentationerna ombord ger en överblick om skärgårdens geologi, landsformer och kultur.

>> Läs mer på stromma.se

Skandia stödjer WWFs naturvårdsarbete 

Skandia Världsnaturfond, som ingår i Skandias utbud av ideella fonder, innebär i korthet att två procent av fondens värde årligen tillfaller WWF. Fonden avstår investeringar i företag vars verksamhet strider mot WWF:s riktlinjer. Tack vare fondens goda avkastning blev bidraget på 8 667 000 kronor för 2014, pengar som bidrar till naturvårdsprojekt i Sverige och internationellt.

>> Läs mer om fonden på skandia.se

 

 

Lyckat event under Världsvattenveckan!
I augusti arrangerades Världsvattenveckan i Stockholm av Stockholm International Water Institute (SIWI). WWF höll bland annat i ett event tillsammans med H&M på temat "Managing Water Risk Through Collaboration", där vi beskrev utmaningar, lärdomar och erfarenheter från att jobba med vattenfrågor.
>> Här kan du läsa en intervju med Stuart Orr, Head of Water Stewardship, WWF International 

>> Här kan du läsa en intervju med Torgny Holmgren, VD för SIWI

 

 

Vattenguide för företag

WWF har lanserat en vattenguide som hjälper svenska företag att förstå och hantera sina vattenrisker.

Rapport: No Water - No Business

Rapporten kartlägger vattenrisker i sex vattenintensiva industrier med verksamhet utomlands.

Foto: Science Based Targets

 

Science Based Targets seminarium

WWF och CDP organiserade nyligen seminariet "Science Based Targets - 
why businesses are aligning their goals with science". Syftet var att inspirera beslutsfattare till att sätta vetenskapligt baserade utsläppsmål, vilka i sin tur stimulerar till innovativa lösningar och säkrar övergången till en hållbar ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

>> Se hela seminariet på youtube.com

>> Läs mer om Science Based Targets på sciencebasedtargets.org

 

Foto: Science Based Targets

Call to Action Webinars
CDP, FN:s Global Compact, World Resources Institute och WWF arrangerar gemensamt en serie webbseminarier för att informera om Science Based Targets - Call to Action, som uppmanar företag att minska sina koldioxidutsläpp genom att åta sig vetenskapligt baserade målsättningar.

- Den 13 oktober kl 10:00 EDT - Registrera dig här.
- Den 10 november kl 10:00 EDT - Registrera dig här.
 

 

 

Hårdare EU-regler för olagligt avverkat timmer efterfrågas

En undersökning visar att konsumenter i Europa (85 procent) vill ha bättre lagstiftning som garanterar lagliga trävaror på marknaden. Samtidigt kräver stora timmerrelaterade verksamheter i Europa, däribland sex svenska företag, att Europeiska kommissionen skärper de nuvarande reglerna om illegal användning av timmer.

>> Läs mer på wwf.se

 

 

Foto: Edward Parker / WWF

WWF välkomnar miljösatsningar i regeringens statsbudget

Det är bra att budgeten tar höjd för att möta de stora utmaningar världen står inför när det gäller att säkra en gemensam framtid inom ramarna för en planet. Men ska Sverige ta täten för planetens framtid behövs ytterligare satsningar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

>> Läs mer på wwf.se

 

 

 

Hälften av havens fiskar och ryggradsdjur har försvunnit

Livet i världshaven har minskat drastiskt sedan 70-talet och många bestånd riskerar att kollapsa. Living Blue Planet Report visar att världens marina arter minskade med 49 procent under perioden1970–2012. Resultaten baseras på ett artindex, Living Planet Index, och en databas som byggts upp av Zoological Society of London.

>> Läs rapporten på wwf.se

 

 

Foto: Jürgen Freund

Ny studie visar på lönsamhet för skogscertifiering

En ny studie, beställd av WWF, visar att såväl producenter i tropiska länder som små och medelstora producenter i andra regioner tjänar på att vara FSC certifierade. I snitt tjänade de certifierade företagen 1,80 USA-dollar mer per kubikmeter rundvirke (efter avdrag för alla omkostnader kring certifieringsprocessen).

>> Läs mer på wwf.se

 

 

 

Vattenfall vill sälja samtliga brunkolstillgångar

Vattenfall beräknar att sälja av samtliga brunkolsrelaterade produktions- och gruvtillgångar i Tyskland. Även tio vattenkraftverk kommer att ingå i försäljningen.

>> Läs mer på miljoaktuellt.se

 

 

Klimatförhandlingar i Bonn

Det nya klimatavtalet ska i december antas av världens länder vid klimatkonferensen i Paris. Inför klimatmötet pågår förhandlingar om olika kompromisslösningar, nu senast vid förhandlingsdagarna i Bonn den 9 september.

>> Läs mer på regeringen.se 

VW-skandal eskalerar, 11 miljoner fordon inblandade

Volkswagenskandalen har eskalerat dramatiskt efter erkännandet att 11 miljoner bilar runt om i världen utrustats med en mjukvara som manipulerats för att ge bättre resultat i utsläppstester. Företaget har nu satt av 6,5 miljarder euro för att hantera krisens potentiella kostnader.
>> Läs mer på theguardian.com

Åtta miljoner ton plast dumpas i haven varje år

Forskare har kommit på ett nytt sätt att mäta nedskräpningen av haven och siffrorna är värre än väntat. År 2010 hamnade åtta miljoner ton plast i havet från kustbaserade länder. Och om inte världen lyckas förbättra insamlingen och hanteringen av sopor väntas nedskräpningen tiodubblas det kommande decenniet.

>> Läs mer på nationalgeographic.com

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: OnePlanetBusiness@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.