Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

God Jul & Gott Nytt År

Önskar Världsnaturfonden WWF

 

Foto: naturepl.com / Giesbers / WWF

 

 

Stödet från er som WWF Vänföretag är viktigt för oss! Genom er hjälp kan vi fortsätta vårt arbete för miljö och natur i Sverige och i världen. Sprid gärna Nyhetsbrevet inom ert företag! Via mail eller genom att länka till brevet från ert intranät. Har ni frågor eller funderingar, kontakta oss på vanforetag@wwf.se.

 

Med hjälp av våra Vänföretag har WWF uppnått många goda naturvårdsresultat. Ert fortsatta stöd som Vänföretag är viktigt för vårt arbete att skapa en bättre framtid för människan, djuren och miljön.Foto: Martin Harvey / WWF

 

Afrikanska stater kraftsamlar mot tjuvjakten

Den ökade tjuvjakten på elefant och noshörning i södra Afrika har fått en rad afrikanska stater att gå samman med en ny strategi i kampen mot den illegala jakten. Beslutet togs under ett ministermöte i Botswana i början av november. Den omfattande brottsbekämpnings- och antitjuvjaktsstrategin (Law Enforcement and Anti-Poaching Strategy, LEAP) som gäller från 2016 till 2021 signalerar starten på en mer samlad och samordnad strategi för att stoppa tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade arter.

>> Läs mer på wwf.se

 


Foto: Istockphoto

Julmat med gott miljösamvete

Kan man äta julskinka? Är lutfisk okej? I den allmänna julstressen kan kravet på att välja hållbart kanske kännas övermäktigt. Men goda råd finns. Ta del av våra tips för en grönare och smartare jul. WWF har bland annat tagit fram konsumentguider för miljökloka val i kött- och fiskdisken

>> Ta del av tipsen på wwf.se   

 


WWFs analys av Parismötet: "EU måste göra mer på hemmaplan - och det snart"

EU visade sig inte villigt att göra det som krävs på hemmaplan. Dessutom måste världens storföretag, entreprenörer, städer, investerare och det civila samhället agera tillsammans för klimatet, anser Världsnaturfonden WWF. Parisavtalet är visserligen är en viktig vändpunkt, men att ord nu raskt måste omsättas i handling.

>> Läs mer på wwf.se


Foto: Chris Martin Bahr

Företag kräver hårdare tag mot olagligt virke

EU bör skärpa och utvidga sin lagstiftning så att trä- och pappersprodukter som säljs i Europa inte kommer från olaglig avverkning. Det visar en ny opinionsundersökning bland konsumenter i nio EU-länder. Samtidigt publiceras ett upprop undertecknat av 63 företag och sju branschorganisationer. Svenska företag som har skrivit under är IKEA, SCA, Munksjö, Kinnarps, Kährs och Fortum Värme.

>> Läs mer på wwf.se


Foto: James Morgan / WWF

Om Indonesiens enorma oljepalmsplantager brukades mer hållbart skulle vi sannolikt slippa de flesta bränderna

Under hösten har det brunnit okontrollerat på Borneo och Sumatra. Över 1.7 miljoner hektar mark har eldhärjats enligt indonesiska myndigheter. Det motsvarar en yta dubbelt så stor som Skåne.

>> Läs mer på wwf.se

 


Foto: WWF Norge Will Boase

Ny WWF-rapport: Så kan Uganda bli förnybart med hållbar energi åt alla

Uganda kan få nära 100 procent av landets energi från långsiktigt hållbara och förnybara källor till år 2050, visar en ny WWF-rapport. "Energy Report for Uganda" visar på en framtid där ekonomisk utveckling och ökat välstånd inte sker på bekostnad av natur eller klimat.

>> Läs mer på wwf.se


 

Förbud mot dumpning i Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet tillhör en av de mest fantastiska platserna på jorden. Trots skydd har mängder av muddermassor dumpats i och utanför reservaten. Det har påverkat kvalitén på denna unika marina miljö negativt. WWF har tillsammans med andra organisationer drivit en kampanj för att förbjuda att dumpning av stora industriella muddermassor vid Stora Barriärrevet. Och äntligen, efter en lång kamp, röstades i november 2015 en lag igenom i Australien som förbjuder just detta!
>> Läs mer i WWFs fadderrapport 

 


 

Foto: Asim Hafeez

 

IKEA uppfyller målet 100 % bomull från mer hållbara källor 

Sedan september 2015 är all bomull som används i IKEAs produkter från odlingar som uppfyller kraven motsvarande Better Cotton Initiative-kriterier (BCI). Det gör IKEA-koncernen till den första större detaljhandelsaktör som når detta mål. BCI startades för fem år sedan av WWF och IKEA i samarbete med bland andra H&M och Nike. Målsättningen med Better Cotton standarden är att säkra en mer hållbar produktion av bomull för producenter, konsumenter och miljön.

>> Läs mer av Richard Holland, WWF Cotton Leader

 

Resultat från projektet Klimaträtt 

ICA och Uppsalahem startade i våras projektet Klimaträtt för att hjälpa och inspirera människor att enkelt minska sin klimatpåverkan i vardagen. Projektet knöt också till sig samarbetspartners inom boende, mat, transport och övrig konsumtion - samt för särskild expertis från WWF. Sedan mars 2015 har hyresgästerna i ett flerfamiljshus i Uppsala lyckats minska sitt klimatavtryck med 31% i kategorierna boende, mat och transporter.

>> Läs mer på klimatratt.se 

 

Ledande Climate Savers-företag utökade sina klimatåtaganden

Volvo Group och åtta av världens andra ledande Climate Savers-företag utökade sina klimatåtaganden inför klimatförhandlingarna i Paris. Företagen åtar sig i kampanjen "We Mean Business Commit to Action" bland annat att sätta upp vetenskapligt baserade utsläppsmål, ha 100% el från förnybara energikällor eller eliminera avskogning från sina värdekedjor.   

>> Läs mer på climatesavers.org

Starkt stöd för bättre lag mot olagligt virke vid möte med miljökommissionär
Ett hundratal deltagare från näringsliv, politik och miljöorganisationer deltog den 19 november i ett möte med EU:s miljökommissionär Karmenu Vella. Mötet arrangerades av WWF i samarbete med Kingfisher och IKEA. Fokus låg på hur den pågående översynen av EU:s timmerförordning kan bidra till att förhindra handel med illegalt avverkat virke inom EU.

Läs mer på wwf.eu


  

 

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.