Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

Världen ställer om


Det händer mycket just nu på temat omställning och innovationer för en mer hållbar värld. Att fortsätta slösa som vi gjort hittills fungerar inte längre, det blir allt fler stora aktörer medvetna om. Det känns spännande att stora företag som H&M och Tetra Pak är med på banan. H&M arrangerade i mitten av april ett event om cirkulär ekonomi och Tetra Pak är nu uppe i 200 miljarder FSC-märkta förpackningar. Du kan läsa mer om detta i det här nyhetsbrevet.

En annan rolig nyhet är att vår utmaning Climate Solver nu har kommit hit till Norden. Tolv innovativa nordiska uppfinningar utsågs i mitten av maj, bland annat en svensk dusch som återanvänder vattnet i ett kretslopp och sparar 90 procent vatten och 80 procent energi. Med detta hoppas vi inspirera till ännu fler hållbara uppfinningar i Norden!

Sommaren är här i nästan hela landet och naturen lockar. Just nu slår vi ett slag för Europas vackra natur och att EU inte ska försämra lagarna som skyddar den. Läs mer även om detta.

Ha en riktigt fin försommar!

 

 

 

 


 

 

Tetra Pak levererar 200 miljarder FSC-märkta förpackningar

Tetra Pak har fram till slutet av april levererat 200 miljarder FCS-märkta förpackningar världen över. Sedan starten 2007 har företaget sett en stadig ökning hos kundkretsen och under 2015 levererades 54 miljarder FSC-märkta förpackningar. Ökningen går i linje med det mål som Tetra Pak satt upp som en del av sitt medlemskap i WWFs företagsnätverk GFTN (Global Forest & Trade Network). FSC-märkningen möter konsumenternas ökade intresse för miljöfrågor och ger kunden möjlighet att välja varumärken som har åtagit sig att ett hållbart skogsbruk.

>> Läs mer på tetrapak.com

 

Foto: H&M Recycling week

 

H&M tar steg mot en cirkulär ekonomi - arrangerade ett event i London

Att gå från en linjär produktion "producera, konsumera, kasta" till en cirkulär produktion, där produkter och resurser används om och om igen, är en viktig utmaning för modebranschen. H&M arrangerade nyligen ett event på temat cirkulär produktion i London. WWFs expert Richard Holland deltog i panelen tillsammans med Ellen MacArthur från Ellen MacArthur Foundation, Anna Gedda, hållbarhetschef på H&M samt grundarna av startupbolagen Sellpy och Ambercycle.
>> Se eventet här (panelen efter 52 min)

 

 

Paola Delgado, Teknisk expert på Science Based Targets, WWF

NMC frukostmöte med WWF den 8 juni: Science Based Targets - vad innebär det och hur fungerar det?

Den 8 juni kl 09:00-09:30 arrangerar Nätverket för hållbart näringsliv (NMC) ett frukostmöte där bland andra representanter för WWF medverkar. Seminariet fokuserar på initiativet Science Based Targets, som är ett samarbete mellan CDP, FN: s Global Compact, WRI och WWF.

>> Läs mer och anmäl dig på nmc.a.se

 

 

Foto: Svante Sjöstedt

Earth Hour City Challenge 2016 - Finalkonferens 

Den 31 maj kl 13:00-20:00 anordnas konferensen Earth Hour City Challenge (EHCC) 2016, på Lindholmen Conference Centre, Lindholmspiren 5, Göteborg. WWF, Göteborgs Stad och vinnare i EHCCE 2015, bjuder på en  fullspäckad dag med kunskap, inspiration och nya värdefulla kontakter.

>> Läs mer och anmäl dig här

 

 

Climate Solver har lanserats i Norden - 12 nya innovativa uppfinningar uppmärksammandes den 18 maj

Nu har vi även lanserat Climate Solver i Norden. Nyligen utsågs tolv innovativa nordiska uppfinningar till utmärkelsen, däribland en svensk dusch som återanvänder vattnet i ett kretslopp. Enligt WWFs beräkningar kan de tolv bidragen sammanlagt leda till att minska utsläppen av växthusgaser med 247 ton per år.

>> Läs mer på climatesolver.org

 

Höj volymen på naturen

Europa har ett fantastiskt arv av naturområden och arter. Här finns skogar som Bialowieza i Polen, vackra sjöar, hav, floder och våtmarksområden som Doñana i Spanien och fjällområden som Sarek. Europas miljöministrar och Junckerkommissionen diskuterar för närvarande ändringar i EUs naturvårdslagar. Detta måste stoppas. 

>> Läs mer på wwf.se

 

 

Fiskguiden 2016: Grönt ljus för miljömärkta västkusträkor - men torsken mår sämre

En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus. Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.

>> Läs mer på wwf.se

 

Foto: Martin Harvey / WWF Canon

Ny analys av Parisavtalet identifierar marknadsmöjligheter

En ny analys av Parisavtalet, "What Paris means for business", identifierar marknadsmöjligheter för företag inom den gröna energin och uppmanar företagen att ta tillvara på marknadens möjligheter, som värderas till biljontals dollar. Sedan COP21 har 33 nya företag åtagit sig att sätta vetenskapligt baserade utsläppsmål via initiativet Science Based Targets.

>> Läs mer på sciencebasedtargets.org

 

 

Adam Oswell WWF Canon.jpg

Växa till noll: utmaningen för företagen efter Parisavtalet

Det globala avtal som signerades i Paris i slutet av förra året lämnade efter sig en känsla av hopp, men också en känsla av otillräcklighet. Avtalet sänder dock en tydlig signal om färdriktningen: vi måste fasa ut växthusgaserna inom de närmsta trettio till femtio åren för att ha goda chanser att hålla den globala temperaturökningen under 2°C (1.5ºC).

>> Läs mer på climatesavers.com

 

 

WWFs klimatblogg kommenterar klimat och energi

WWFs klimat- och energivision är ett svar på såväl vetenskapliga rön som nya ekonomiska och politiska verkligheter. Genom det globala klimat- och energiinitiativet fokuserar WWF, i samarbete med näringslivet, på att uppnå klimatresiliens och låga koldioxidutsläpp. I WWFs klimatblogg kan ni läsa om allt inom klimat och energi.

>> Läs mer på climate-energy.blogs.panda.org

 

 

Miljömärkning av aktiefonder

Svanen arbetar med att ta fram kriterier för miljömärkning av aktiefonder. Kriterierna beräknas vara klara för remissutskick i augusti 2016. Ett stort antal miljö- och konsumentorganisationer, myndigheter, handel och näringsliv deltar i arbetet. Magnus Emfel, Senior Advisor för Hållbar ekonomi på WWF, ingår i den svenska referensgruppen.

>> Läs mer på svanen.se

 

 

 

10 års jubileum av dokumentärfilmen "En obekväm sanning"

Den 24 maj var det 10 års jubileum av Al Gores Oscarsvinnande film "En obekväm sanning". För att fira detta har "Paramount Pictures" och "Participant Media" lanserat kampanjen "Share Your Truth", där världens ledare, företagare och politiker berättar om vilken påverkan filmen hade på dem.
>> Läs mer på greenbiz.com

 

Patricia Espinosa är ny ledare för världens klimatarbete
FN har utsett Patricia Espinosa till FN:s nya klimatchef som ska ta det globala klimatarbetet vidare. Den stora utmaningen blir nu att fylla klimatavtalet från Paris med konkret innehåll.

>> Läs mer på aktuellhallbarhet.se

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: OnePlanetBusiness@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.