Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

Tid för nystart


Välkomna tillbaka till ett nytt nummer av OPB Nyhetsbrev! Under hösten väntar ett betydelsefullt arbete tillsammans med ert företag.

Att det är betydelsefullt påminns vi om inte minst efter det här årets rekordtidiga "Earth Overshoot Day". Redan den 8 augusti hade vi gjort av med hela årets "ekologiska budget", fem dagar tidigare än 2015. Gapet mellan konsumtion och vad naturen klarar av att förnya ökar dessvärre för varje år. Den stigande pressen på jordens resurser berör även de flesta företag direkt, då priser och lönsamhet påverkas av faktorer som material- och vattenbrist, klimatförändring, befolkningsökning och stigande efterfrågan på produkter.

WWF menar att starka partnerskap är en förutsättning för att vi ska kunna ta långsiktigt ansvar för vår planet, och arbetar därför med stora företag och leverantörsnätverk för att förändra hur globala nyckelråvaror produceras, förädlas och konsumeras. I det här nyhetsbrevet kan du läsa om några av våra samarbeten. 


Trevlig läsning!
 

 

 

 


 

 

Bättre bomull, bättre liv
2005 påbörjade Umal Beneen sin utbildning på WWF farmer field school i Bahawalpur, Pakistian - ett initiativ som stöds genom partnerskapet mellan WWF och IKEA. "Som kvinna från landsbygden, tvekade jag inför att prata med män och resa ensam, men efter utbildningen fick jag allt bättre självförtroende. I början, hade alla i min hemby starka åsikter om att jag reste ensam, men nu visar de respekt för mig." Umal arbetar som fascilitator och utbildar andra kvinnor i bl a hälso- och hygienfaktorer i samband med hållbar bomullsodling. Hon är den första kvinnan i sin trakt som arbetar utanför sin egen by.

>> Läs mer om partnerskapet på wwf.se/ikea

 

 

Tetra Pak och WWF diskuterar hållbara förpackningar

Hur ligger det egentligen till med förpackningar och hållbarhet? Vad krävs? I podden "Tetra Pak och WWF om hållbara förpackningar" samtalar WWFs Mats Landén med Johan Rabe, vd för Tetra Pak Nordics, och Erik Lindroth, miljödirektör för Tetra Pak Nordics, om hur man driver utvecklingen mot hållbara förpackningssystem, om så kallad nudging är en bra påverkansform och om vilka insatser som  gör skillnad på riktigt. 

>> Lyssna på podden på soundcloud.com

 

H&M och WWF lanserar ny kampanj till stöd för planeten

Den 29 september lanserade H&M och WWF en kampanj för att inspirera människor över hela världen till handling för att hjälpa vår planet. I en klädkollektion för barn gestaltas arter som tiger, snöleopard, panda, asiatisk tumlare och isbjörn - djur som hotas av vattenföroreningar, klimatförändringar och förlust av livsmiljöer. Kampanjen knyter an till WWFs och H&Ms större miljösamarbete kring klimat och vatten, där målet är att göra H&M och modebranschen mer hållbar.

>> Läs mer på panda.org/hm

 

 

10 miljoner från Volvo ska engagera städer på 3 kontinenter

Volvokoncernen är samarbetspartner i WWFs globala klimatprogram "Climate Savers". I fjol valde medarbetarna att skänka sin julgåva på tio miljoner kronor till WWF. Gåvan gick till ett tvåårigt projekt, under 2016 till 207, inom WWFs globala stadsutmaning "Earth Hour City Challenge". Projektet engagerar städer i Sydafrika, Indien, Kina, Vietnam, Thailand, Mexiko och Malaysia för en hållbar stadsutveckling med fokus på mobilitet.

>> Läs mer om samarbetet på wwf.se

 

 

Nu kraftsamlar WWF för att rädda haven

Utan vatten skulle inget kunna leva på vår planet. Ändå håller vi människor på att förstöra jordens hav. De senaste 40 åren har hälften av havens djur utrotats. Som tur är går det fortfarande att vända den negativa utvecklingen. För att lyckas måste alla samarbeta och därför jobbar Världsnaturfonden WWF över hela världen samtidigt.

>> Läs mer på wwf.se/radda-haven

 

Förslag till nya svenska FSC-regler välkomnas av WWF

Nyligen presenterades ett förslag till ny och reviderad svensk skogsbruksstandard av Svenska FSC. Förslaget som nu är öppet för synpunkter från alla intressenter har stor betydelse då mer än hälften av skogsmarken idag är FSC-certifierad. WWF välkomnar förslaget som innebär höjda naturvårdsambitioner.

>> Läs mer om förslaget på fsc.org

 

Overshoot day - Jordens resurser tog slut den 8 augusti

Redan den 8 augusti hade jordens befolkning gjort av med hela årets ekologiska budget, dvs. använt mer naturresurser än vad vår planet klarar att producera på ett år. Gapet ökar mellan vår konsumtion och vad naturen kan förnya. Den största boven är koldioxidutsläppen, som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

>> Läs mer på worldwildlife.org

 

Livsmedelsforum 2016 - miljö, hållbarhet och hälsa

Den nya nationella konferensen "Livsmedelsforum 2016: Miljö, hållbarhet och hälsa" hålls i Stockholm den 5 oktober. Konferensen tar ett unikt helhetsgrepp om livsmedelssektorn och dess påverkan och utveckling. WWF deltar och berättar om det nya initiativet "One planet food".

>> Läs mer och anmäl er på aktuellhallbarhet.se

 

 

Foto: Christopher Courteau / WWF

Ny upplaga av Palm Oil Scorecard 2016

WWF har kommit med en ny upplaga av Scorecard för Palmolja. I 2016-års upplaga har vi rankat 137 större företag från 15 länder - från dagligvaruhandel och måltidsleverantörer till producenter av livsmedel och kemitekniska produkter som värmeljus och tvättmedel.  
>> Läs mer på wwf.se

 

 

Finansmarknaden ur ett hållbarhetsperspektiv

Handelshögskolan i Umeå anordnar den 12 oktober en temadag med fokus på hållbarhetsfrågor ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Bland talarna finns Sasja Beslik, Head of Sustainable Finance på Nordea, Magnus Emfel, senior rådgivare inom hållbar ekonomi på WWF och Kajsa Brundin, ansvarig för hållbarhetsfrågor vid Söderberg & Partners.

>> Läs mer och anmäl dig på usbe.se

 

Konferensdag: Klimatberäkna din innovationsportfölj

Den 26 oktober anordnar WWF tillsammans med Energimyndigheten en konferens om klimat och innovationsfinansiering. Dagen vänder sig till finansiärer, myndigheter och organisationer som behöver kunna kvantifiera klimatpotentialen inför beslut om finansiering av bolag och innovationsprojekt. För att anmäla intresse och få inbjudan vänligen maila till foretag@wwf.se.

 

 

WWF hyllar indiska entreprenörer

Indien har redan en enorm mängd småföretag och satsar nu på att skapa fler inom det nationella programmet Start Up India. För att uppmärksamma möjligheten och vikten i att få med hållbarhetsfrågan i denna ekonomiska förändring gav WWF en "Climate Solver utmärkelse" till Oorja Energy Engineering och Boond Energy Services den 9 september i New Delhi.

>> Läs mer på wwfindia.org

 

Hållbarhet 2016, seminarium 1: Förtroendekapitalet

Under 2016 arrangerar Sveriges Kommunikatörer "Hållbarhet 2016", en seminarieserie om hållbarhet, ansvar och värdeskapande. Serien vänder sig till dig som vill ligga i framkant när det gäller hållbarhet. Det första seminariet äger rum den 28 oktober kl. 09.30-13.30. Bland talarna medverkar Magnus Emfel, senior rådgivare inom hållbarekonomi på Världsnaturfonden WWF. 

>> Läs mer och anmäl dig på sverigeskommunikation.se

 

Fyrdubbling av marint reservat ger världens största skyddade område

Det marina reservatet  Papahanaumokuakea utanför Hawaii blir nu världens största skyddade område. USAs president Obama har beslutat att reservatet ska mer än fyrdubblas. WWF välkomnar beslutet.
>> Läs mer på wwf.se

 

En global energiomställning pågår: Låt oss göra den rättvis

Vi är mitt uppe i en global energiomställning som WWF belyser i en nyrapport; "Signals of the Global Energy Transition". En rad tekniska innovationer gör att omställningen  idag drivs av starka marknadskrafter. Samtidigt är det viktigt att omställningen även omfattar social utveckling.

>> Läs inlägget och fler nyheter på climate-energy.blogs.panda.org

 

 

 

92% av världens befolkning utsätts för ohållbara luftkvalitetsnivåer 

En ny luftkvalitetsmodell från WHO bekräftar att 92% av världens befolkning lever på platser där luftkvalitetsnivåerna överskrider WHOs begränsningar.

>> Läs mer på enn.com

 

En fördubbling av gröna obligationer på finansmarknaden 2016

Den brittiska centralbankschefen, Mark Carney tror att emissioner av gröna obligationer kan komma att fördubblas under 2016. 

>> Läs mer på aktuellhallbarhet.se

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: OnePlanetBusiness@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.