Vego i världsklass_omslag bok

även eliten kan äta vego

Om vi människor ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Vego i världsklass handlar om att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler. WWF har startat projektet tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med finansiering från Postkodlotteriet.

Olympiska ambassadörer

”Ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld”

Vego i världsklass tar fram och serverar hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare – och visar på så vis att det är möjligt för oss alla att ställa om till mer hållbar mat. Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet.

– Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Hanna Öberg, OS-medaljör i skidskytte och ambassadör för projektet.

Med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar serverar SOK vegetarisk mat till svenska toppidrottare under totalt 300 dagar fördelade på fyra år. I samband med kockarnas vistelser får ambassadörerna möjlighet att lära sig mer om att äta vegetariskt och hållbarhetsfrågor kopplade till maten vi äter.

För att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med höga krav på näringsinnehållet tar Vego i världsklass hjälp av kocken Gustav Johansson. Han driver sedan flera år Sveriges största veganska matblogg, ”Jävligt Gott”. Gustav Johansson tar fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. Recepten beräknas av både SOKs och WWFs experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.

Vego i världsklass som kokbok

Under projektet skapas fantastiska recept, och för att alla ska få ta del av dem så har WWF, tillsammans med SOK och Gustav Johansson släppt en kokbok som samlar, inte bara de grymma recepten, utan även allt du behöver veta om hur maten påverkar planeten och hur du ska tänka när du äter mer vego och har en aktiv livsstil. Boken finns i handeln och du kan beställa den från exempelvis Bokus och Adlibris.

 Tre smakprov från boken

vegoivrldklass-bok.jpg
bnburgare.jpg
vego1
vegoivrldklass-bok.jpg
bnburgare.jpg
vego1
max

Blir man mätt på vego? Får man i sig tillräckligt med protein? Spelar det egentligen någon roll för miljön om jag väljer vego?
Vego i världsklass går igenom några av myterna kring vegomat, tillsammans med näringsfysiologen Linda Bakkman från SOK, och matexperten Anna Richert från WWF.

Se filmerna här

Bushfire in Bowraville, NSW, Australia, November 2019

Årsöversikt 2019

Året då världen vaknade

Läs mer

Dela gärna:

Senast ändrad 23/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se