Gå till huvudinnehållet

Åsa Fahlman

Artexpert och veterinär (tjänstledig)

  • Vad har du för bakgrund/utbildning?                 
    Jag är veterinär och docent i viltmedicin. Jag har doktorerat vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Min avhandling handlade om hur man kan hantera vilda djur på ett så säkert sätt som möjligt och om nya sövningsmetoder (anestesi). I grunden är jag också utbildad djurvårdare.
  • Vad har du tidigare jobbat med?                     
    Som viltveterinär och forskare har jag sedan 25 år tillbaka jobbat med bevarande av vilda djur och naturområden. Allt från att operera bort snaror från noshörningar i Afrika till att flytta orangutanger från palmoljeplantager till naturreservat i Asien och utveckla nya sövningsmetoder för afrikanska lejon. För länge sedan var jag hästskötare i USA och jag har även arbetat som rovdjursskötare i djurpark.
  • Vilka är dina specialområden?                       
    Mina specialområden är viltmedicin, säker hantering av vilda djur och djurvälfärd. Jag brinner för att bevara vilda djur och att samarbeta över yrkesgränser och organisationer och kulturer. För att bevara biologisk mångfald måste vi jobba tillsammans med en One Health Approach eftersom djurhälsa, människors hälsa och ekosystemhälsa hänger ihop, och då krävs det verkligen samarbete för att lösa de komplexa utmaningarna för en hållbar framtid.
  • Berätta om ett roligt minne från din tid på WWF?
    Kapacitetsuppbyggnad inför och under fältarbete ligger mig varmt om hjärtat. Det har jag gjort till exempel i Kambodja nyligen där jag arrangerade workshops om hur man söver vilda elefanter för att sätta på dem sändarhalsband. Syftet med halsbanden är att lära sig mer om deras rörelsemönster och skydda deras vandringskorridorer. Att vara med när kursdeltagare får se en elefant för första gången och dessutom stötta dem så de lär sig övervaka puls och andning känns så värdefullt.
Åsa Fahlman1_fotoWWF Ladda ned

17 nov, 2021

Åsa Fahlman, Artexpert och veterinär (tjänstledig)

Senast ändrad 22/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se