Storföretag positiva till stark kemikalielagstiftning i EU


2004-02-25

Flera svenska storföretag är positiva till en stark kemikalielagstiftning i EU. Electrolux, Volvo, Skanska och Sveriges Byggindustrier presenterade idag sin syn på EU:s kemikalieförslag REACH vid ett seminarium på den svenska representationen i Bryssel.

Kemikalieförslaget har mött hård kritik från den europeiska kemiindustrin som hotat med tiotusentals förlorade jobb. Men budskapet från fyra svenska företag och stora kemikalieanvändare är istället att det behövs en strikt lagstiftning.

Mötet arrangerades av Sveriges EU-representation, EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Anders Wijkman samt Internationella kemikaliesekretariatet.

Urban Wass, miljöchef på Volvo Technology, framhävde hur viktigt det är med en stark kemikontroll som ger samma spelregler i hela EU.

- Lagstiftningen får gärna vara strikt, men den ska vara lika för alla. Han menade att Volvo har de resurser och kunnande som krävs för att leva upp till kraven och att företaget ställer sig positivt till en ny stark ramlag.

- Electrolux är väl förberett för den nya kemikalielagen, sa Åsa Portnoff från Electrolux .

Både Karin Jönsson från Skanska och Danielle Freilich från Sveriges Byggindustrier berättade om byggindustrins arbete med att få fram information om skadliga kemikalier i byggmaterial.

- Vi uppmuntrar en lagstiftning som som stödjer substitutionsprincipen, d v s att kemikalier med mycket farliga egenskaper bör bytas ut mot mindre farliga alternativ, framhöll Karin Jönsson.

Fakta: Internationella kemikaliesekretariatet stöds av Världsnaturfonden WWF, Svenska Naturskyddsföreningen, SNF , Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner
 

För frågor, kontakta:

Per Rosander, chef Internationella Kemikaliesekretariatet, 031-711 01 57

Anne-Sofie Andersson, Internationella Kemikaliesekretariatet, 0730-41 66 22 e-mail: info chemsec.org URL: www.chemsec.org

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77
Senast uppdaterad 2007-09-28
Fler pressmeddelanden
Pluggannonser
Pluggannonser för fri användning. Ladda hem i PDF-format.
Pluggar — Tropikskog
Pluggannonser för fri användning. Ladda hem i PDF-format.
Kontakt
Foto: Elisabeth Ohlson
Marie von Zeipel, WWFs pressekreterare
 
För pressärenden 
kontakta:
Pressekreterare
Marie von Zeipel
Tel: 08-624 74 03
Mobil: 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se
 
eller:
 
Kommunikationschef
Mariann Eriksson
Tel: 08-624 74 00
Mobil: 070-6873331
För fler internationella nyheter och featureartiklar, besök WWF Internationals Newsroom