Örnarnas rike utsedd till Årets Pandabok 2008

2007-09-24


Kung Carl XVI Gustaf delade på måndagen ut WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2008 till fotografen Brutus Östling och författaren Staffan Söderblom, för boken Örnarnas rike (Norstedts). De belönas för den bästa naturskildringen i ord och bild.

På kort tid har Brutus Östling etablerat sig som en av världens främsta fågelfotografer, med böcker som Mellan Vingspetsarna (2005) och Pingvinliv (2006).

Boken tar med läsaren på en fascinerande resa till örnarnas mytomspunna värld. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i de mäktiga rovfåglarnas biotoper, där örnarna är självklara härskare. Brutus Östling - som arbetade som bokförläggare under 25 år men som numera är naturfotograf på heltid - har en fantastisk känsla för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
 
- Jag är besatt av att försöka hitta det unika hos varje fågel, och att fotografera fåglar är det roligaste jag vet. Det blir aldrig samma bild två gånger. Många timmars väntan i olika gömslen, ibland i isande kyla, ibland i stekande värme bland mygg och knott, hör också till bilden.

Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker (professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet) har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen.

Juryns motivering lyder: "I den mäktiga boken 'Örnarnas rike' förenas två storheter - foto och text till en enhet som känns unik även om motivet kan vara bekant. Ledsagade av texter som visar vårt vackra språks många nyanser och möjligheter, får vi uppleva en bildexposé i en tidigare okänd dimension: örnar som symboler, örnar med själ och starka uttryck och örnar som huvudaktörer i spännnande och dramatiska fotosekvenser".
 
Människans ofta självbespeglande syn på dessa magnifika rovfåglar har förändrats genom tiderna. Under 1900-talet höll först illegal jakt och sedan miljögifter på att utrota dem. Tack vare det framgångsrika "Projekt havsörn" finns havsörnen idag kvar i Sverige. På en av bokens sidor flyger örnen som ett gudomligt tecken i skyn, på en annan får vi veta att havsörnen mäter 195-245 centimeter mellan vingspetsarna eller att den genomsnittliga åldern för fågelns bo-tallar på östkusten är 160 år och i lappmarken 350 år!
 

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF
Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77
 
Pristagarna:
Fotograf Brutus Östling, 0703-74 19 28, 0413-544 428
Författare Staffan Söderblom, 031-786 51 30


 
 

Besök WWFs internationella pressrum på www.panda.org
Senast uppdaterad 2007-11-09
 
 
 

Presskontakt WWF

Kontakta WWFs pressteam!

Pressnummer: 08 - 546 575 00
E-post: press@wwf.se