Vindar från Arktis får utmärkelsen Årets Pandabok 2009


2008-10-17 

Naturfotograferna och författarna Staffan Widstrand och Magnus Elander mottog idag WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2009 för Vindar från Arktis. Utmärkelsen belönar årets bästa naturskildring i ord och bild.

Staffan Widstrand och Magnus Elander började resa till Arktis för mer än 30 år sedan. Då var trakterna norr om Polcirkeln i stort sett opåverkade av människohand. Men snart började forskningen registrera smältande havs-isar och krympande glaciärer. Farliga miljögifter hittades i näringskedjorna och radioaktiva utsläpp i havet. I början av 2000-talet hördes forskarröster som varnade för miljöhotet. År 2005 krympte isen till sin minsta yta någonsin och år 2007 blev ännu mer dramatiskt. 

Vindar från Arktis är resultatet av 50 expeditioner till Arktis och är en tidlös och högaktuell skildring av den fascinerande världen längst i norr. Läsaren får följa med på en inspirerande resa i ord och bild.

I Arktis lever många spännande djurarter och cirka två miljoner människor sida vid sida. Bland ursprungsbefolkningen återfinns inuiter, aleuter och samer. Isbjörnar och valrossar har sin hemvist här. Under de två eller tre isfria månaderna måste djuren hinna äta enorma mängder föda för att bygga upp ett riktigt tjockt späcklager som energireserv under den långa vintern.


Juryns motivering:

”Vindar från Arktis tar upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: livet allra längst i norr på vår jord. Från att ha varit en för allmänheten ganska okänd, frusen del av världen, har Arktis blivit en stark och framträdande symbol för klimatförändringen på jorden. Tillsammans med fotograferna/författarna tas läsaren med på en resa genom denna fascinerande och mångfacetterade värld. Med många starka bilder och initierade texter om is, snö och karismatiska djur är detta ett gripande samtidsdokument som visar varför Arktis är en angelägenhet för oss alla.”


Om författarna: 

Magnus Elander, född 1946, är fotograf, författare och forskare. Han har deltagit i mer än 40 expeditioner och resor till Arktis. Hans bilder har publicerats i en lång rad tidskrifter och han har fått många priser. Magnus är en av grundarna till Rovdjurscentret De 5 Stora och medlem i International League of Conservation Photographers.

Staffan Widstrand, född 1959, är en av Sveriges mest publicerade fotografer och mångfaldig prisvinnare i de största internationella naturfototävlingarna. Han är även en av grundarna till Svenska Ekoturismföreningen, Rovdjurscentret De 5 Stora och det europeiska fotoprojektet Wild Wonders of Europe. Widstrand, född 1959, är en
 

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF
Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77
 
Magnus Elander
Tfn: 070-669 10 21
Staffan Widstrand
Tfn: 070-657 33 24
 
 
Senast uppdaterad 2008-10-17
Bilder för nedladdning
Omslaget till Årets Pandabok 2009, Vindar från Arktis.
Foto: Staffan Widstrand
 
Magnus Elander,.
Foto: Staffan Widstrand
 
Staffan Widstrand.
Foto: Kenneth Gjemmestad
Ladda ner bilden
 
Isbjörnar, sid 34.
Foto: Staffan Widstrand
 
Polarvarg, sid 148.
Foto: Staffan Widstrand