Elefanter, Thailand Foto: Suchin Wongsuwan / WWF- Canon

 

 

Tjuvjakt på elefanter en katastrof även för skogarna

 

Tjuvjakten är en tragedi inte bara för elefanterna. Skogarna där djuren lever drabbas också hårt, enligt en ny, unik studie från University of Florida.

 

Elefant i Chian Mau, Thailand Foto: Martin Harvey / WWF- CanonStudien, som är den första i sitt slag, visar att den dramatiska förlusten av elefanter har lett till att vissa dominanta trädarter har utrotats lokalt. Detta får i sin tur effekter för skogens övriga liv.

 

Forskarnas arbete pekar på att förlusten av elefanter som sprider frön med sin spillning, ökar risken för utrotning av träd mer än tio gånger under en 100-årsperiod.

 

- Hela ekosystem står på spel. Jag hoppas den här studien ger skjuts åt dem som försöker stävja jakten och incitament till att stoppa handeln med vilda djur, säger Trevor Cauglin, en av forskarna bakom studien.

 

Forskarna upptäckte även att träd som vuxit upp efter att ha passerat en elefantmage blir starkare och friskare. Frön som spridits med hjälp av den "ekologiska bakelsen" från djuret, får helt enkelt bättre förutsättningar.

 

Studien kan få stor betydelse för synen på tjuvjakt. Richard Corlett vid Xishuangbanna Tropical Botanical Gardens i Kina, påpekar att den fyller en viktig lucka i vår förståelse för hur överdriven jakt påverkar skogens träd, särskilt i tropiska skogar.

 

- Vi visste att jakt var dåligt, men var inte säkra på varför, och kunde därför inte förutsäga de långsiktiga effekterna. Budskapet att gevär dödar träd borde sätta jakt högst upp på naturvårdens agenda, där den förtjänar att vara säger han.

 

Elefanten har länge varit viktig som spirituell, kulturell och nationell symbol i Thailand. I början av 1900-talet var elefanterna mer än 100 000 till antalet. I dag finns bara cirka 2 000 elefanter kvar i Thailand.

 

Läs mer på University of Floridas hemsida

Senast uppdaterad 2014-11-21

Stoppa tjuvjakten!

Kampen forstätter. Tillsammans kan vi stoppa tjuvjakten.
Bli Noshörningsfadder.

Vad gör WWF

Antitjuvjaktspatrull i Kamerun Foto: James Morgan / WWF-Canon

WWF jobbar främst efter två spår för att skydda elefanter: att minska efterfrågan på elfenbensprodukter och att stoppa handeln med elfenben.

 

Vi  stödjer också arbetet med att bekämpa tjuvjakten genom att anställa fler parkvakter, förse parkvakter med modern utrustning och genom att skapa naturvårdslandskap där människor och elefanter kan samsas om livsutrymmet.

 

Läs mer på vår internationella hemsida:

WWFs African Elefant Program

Asian Rhino and Elephant Action Strategy (AREAS)