Hurra för Årets Miljöhjältar 2015! 

Idag prisar vi Årets Miljöhjältar – Mats Karström från Vuollerim för sina insatser att rädda och bevara skogar, och Supermiljöbloggen för sitt arbete med att sprida kunskap i miljöfrågor.

 

Årets Miljöhjältar 2015 – Mats Karström från Vuollerim prisas för sina insatser att rädda och bevara skogar och Supermiljöbloggen för sitt arbete med att sprida kunskap i miljöfrågor. Kung Carl XVI Gustav delade ut utmärkelsen till vinnarna på WWFs höstmöte på Ulriksdals slott i Stockholm. Här tillsammans med WWFs generalsekretetare Håkan Wirtén. Foto: Saga Sandin / WWF


Kung Carl XVI Gustav delade ut utmärkelsen i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott i Stockholm i dag den 14 oktober.

 

Mats Karström, VuollerimVinnare i kategorin Biologisk Mångfald är Mats Karström, som har engagerat sig för miljön i 30 års tid och har tagit fram metoder för bedömning av skyddsvärda skogar. År 1987 startade Mats skogsgruppen Steget Före som sedan starten har medverkat till att långsiktigt skydda fler än 100 ur-och naturskogar.

 

Juryns motivering: 

”Mats Karström i Vuollerim är en verkligt sann miljöhjälte med över 30 års ideellt naturvårdsarbete bakom sig. Mats var pionjär med att utveckla en inventeringsmetodik för naturvärdesbedömning av skyddsvärda skogar. Vissa arter är så kräsna att de endast överlever i gammelskog och många av dess arter är idag hotade. Genom sin metodik, som numera används av myndigheter, naturvårdsorganisationer och skogsföretag i hela landet, har Mats fått fram viktiga argument för att skydda skogar med höga naturvärden. År 1987 startade Mats skogsgruppen Steget Före och sedan starten har Steget Före medverkat till att långsiktigt skydda fler än 100 ur-och naturskogar. Därigenom har stora arealer med värdefull natur fått ett formellt skydd.”

 

 

Beatrice Rindevall, SupermiljöbloggenVinnare i kategorin Ekologiska Fotavtryck är Supermiljöbloggen, och priset tas idag emot av redaktören Beatrice Rindevall.

 

Supermiljöbloggen startades 2010 och är idag en av Sveriges största miljösajter. Bloggen sprider aktuella nyheter, debatter och åsikter om miljö och hållbarhet och drivs helt av ideella krafter.

 

Juryns motivering:                         

”När medias intresse för miljöfrågor sviktar så finns hela tiden Supermiljöbloggen som en pålitlig kanal för att debattera och informera om miljöfrågor. Supermiljöbloggen har blivit en självklar scen för aktuell och viktig debatt. Beatrice Rindevall är redaktör på Supermiljöbloggen som drivs av frivilliga krafter. Beatrice Rindevall och Supermiljöbloggen är en fin förebild för ett samhällsengagemang som tack vare bloggen fortsätter att spridas till många.”

 


 

Senast uppdaterad 2015-10-15

  

Om Årets Miljöhjälte

Utmaningen Årets Miljöhjälte startades år 2010 i samarbete med miljösajten Minplanet. Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att bli lite grönare. Sedan 2013 drivs priset enbart av Världsnaturfonden WWF. Priset delas numera ut i två kategorier: Biologisk Mångfald och Ekologiska Fotavtryck.

 

Tidigare vinnare:

2014: Annika Elmqvist, Klimatriksdagen; Gunhild Stordalen, EAT Forum; Nätverket Rädda Råstasjön (Henrik Persson). Läs mer

2013: Johanna Lakso och Olivia LInander, PUSH Sverige; Philip Olsmeyer, Trädgård på Spåret; Clara Lidström, Underbara Claras Värld. Läs mer

2012: Alva Snis-Sigtrygsson, Fältbiologerna/Ojnareskogen; Joel Borg, Way Out West. Läs mer

2011: Lucas Nilsson, KlimatSmart Förening; Jonas Paulsson, Köttfri Måndag; Sebastian Kirppu. Läs mer

2010: Christer Borg, Älvräddarna; Linus Källander, Dyraremat.nu; Magnus Åkerlind och Sophy Elevall; Simon Eisner, Allwin (hederspris). Läs mer