Glaciär. Foto: Sindre Kinneröd / WWF-Canon

 

 

Nytt rekord – 2016 varmaste året hittills

2017-01-19

2016 blev det varmaste året på jorden sedan mätningarna startade 1880. Det är tredje året i rad som värmerekord nås.

 

Jortden, foto: Nasa / WWF-Canada– Nu måste vi lägga in en högre växel och styra om mot en ekonomi utan fossil energi, baserad på effektivitet, innovation, cirkulärt tänkande och förnybara energikällor, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.


Efter att värmerekord slogs både 2014 och 2015 överträffas det nu av 2016. Förra året uppnådde världen för första gången sedan förindustriell tid 1,1 grader ökning av medeltemperaturen, enligt nya data från Meteorologiska Världsorganisationen WMO, rymdstyrelsen NASA och den amerikanska vädermyndigheten NOAA.


– Vi har också fått se många extrema väderhändelser. Både havsisen och glaciärerna smälter i snabbare takt än vad någon har kunnat tro. Arktis var rekordvarmt i höstas med upp till 20 grader högre än normalt, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.


Stefan Henningsson, klimatexpert WWFVärldens länder måste agera snabbt för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader som slogs fast i Parisavtalet. Samtidigt måste vi tackla de oundvikliga effekterna av klimatförändringarna, menar WWF.


– De beslut vi fattar under de närmaste åren kommer att vara avgörande för våra ansträngningar att nå nollutsläpp av växthusgaser. Vår säkerhet, hälsa och välstånd är beroende av att alla aktörer göra sitt bästa för att genomföra Parisavtalet och aktivt tar itu med klimatförändringarna, säger Stefan Henningsson.

 

Läs mer om klimatet här

Senast uppdaterad 2017-01-19

WWF Earth Hour
- tillsammans för klimatet

Lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också!

Läs mer om Earth Hour 2017

Min vardag


WWF behöver ditt stöd för att lösa den klimatutmaning vi står inför. Bli mer klimatsmart i din vardag och bidra till ett bättre klimat!

Läs inspirerande artiklar för en klimatsmart vardag