Earth Hour 25 mars: Snart släcker Sverige och världen

2017-03-24

I morgon lördag 25 mars kl 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation som startats av WWF.  Hundratals miljoner människor väntas delta genom att symboliskt släcka lamporna tidszon efter tidszon. Tusentals städer i mer än 184 länder har anslutit sig och i Sverige deltar omkring 85 procent av kommunerna.

Kungliga Dramaten, Stockholm före och under Earth Hour 2016. Foto: Max PlungerSyftet med Earth Hour är att världen sänder en symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan – inte att driva en energikampanj. Politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva hållbart.
 
– Det finns ett fantastiskt klimatengagemang i Sverige. Men vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att beslutsfattarna ska leva upp till målen i Parisavtalet. För att jorden ska klara sig väl under två graders uppvärmning krävs tuffa krav. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna gå ner och sedan i princip halveras var tionde år. Om Sverige kan bli utsläppsfritt 2040 eller tidigare, fem år före regeringens klimatmål,  skulle det ge en stark signal till omvärlden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
 
Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Årets manifestation sätter extra fokus på mat, konsumtion, livsstil och global rättvisa. Mycket mer insatser krävs för att fattiga och utsatta människor ska kunna få en hållbar utveckling och leva ett gott liv, samtidigt som planeten mår bra.
 
Ljusmanifestation, WWF Ungdom på mynttorget i Stockholm under Earth Hour 2016. Foto Max PlungerKända ikonbyggnader och landmärken världen över kommer att släckas.  Förutom mörkläggningen kommer många kommuner att bjuda på evenemang i klimatets tecken.
 
Enligt WWFs Living Planet Report, som kom i fjol, lever mänskligheten som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande och svenskarna som om vi hade på 4,2 jordklot.
Syftet med Earth Hour i Sverige är inte minst att få folk att tänka klimatsmart året om när det gäller fem B:en: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (prylar och material) och börsen (sparande).
 
Maten vi äter och prylarna och kläderna vi shoppar påverkar människor och utsatta miljöer på andra sidan jorden. Genom att gå över till förnybar energi, halvera köttkonsumtionen, minska matsvinnet och resa och handla mer hållbart, kan vi bidra till att leva inom ramarna för en planet, menar WWF.
 
-Att Sverige sätter mål och jobbar för att minska klimatfotavtrycket av vår konsumtion, ökar exporten av klimatinnovationer och styr om våra finansiella flöden till att bli klimatsmarta, är andra viktiga åtgärder, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.
 
Enligt WWFs Klimatbarometer 2017 som kom 20 mars är klimatfrågan den viktigaste samhällsfrågan för unga 16-25 år.

 

FAKTA: Så här kan du bli mer klimatsmart:

 

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.
 
Biffen: Halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på!
 
Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.
 
Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.
 
Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping, och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster. 

 
Fakta:

Professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center och andra internationellt respekterade forskare har översatt Parisavtalet till de steg världen måste ta för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och helst vid 1,5 grader. Resultaten presenteras "A Roadmap for Rapid Decarbonization" i tidskriften Science. Klimatavtalet i Paris kan översättas till en global kolbudget på cirka 800 miljarder ton koldioxid. Mer får inte släppas ut om vi ska undvika farlig global uppvärmning.

 

Läs mer på wwf.se/earthhour
Testa ditt  ekologiska fotavtryck i Klimatkalkylatorn 

 

Delta i #EarthHour på sociala medier

Senast uppdaterad 2017-04-20

 

När är nästa Earth Hour?Earth Hour 2018 infaller lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 lokal tid, världen över.

#EarthHour

 

Delta i Earth Hour på Facebook

 

Var med och ta ställning för klimatet och en rättvis värld under Earth Hour – världens största miljömanifestation!

Genom att delta i #EarthHour skickar du en viktig signal till politikerna om att du vill se krafttag för klimatet och global rättvisa.


Följ Världsnaturfonden WWF på Facebook under Earth Hour för nyheter och massor av klimatsmart inspiration

Vad händer med klimatet?Vad beror den globala uppvärmningen på, vad kommer att hända när temperaturen stiger och vad kan vi egentligen göra åt saken?
Läs om klimatförändringarna