Rädda haven!

 

 

Svenskar oroar sig för nedskräpningen i haven

2017-09-26

Nio av tio svenskar oroar sig för att mängden plast och skräp i haven ökar, och nästan sju av tio uppger att de upplever att mängden skräp och plast i haven och längs stränderna har ökat jämfört med för tio år sedan. Samtidigt agerar majoriteten för att minska sin plastkonsumtion. Det visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

 

Plastpåse som fastnat i korall. Foto: Jürgen Freund / WWF.- Varje minut töms motsvarande en lastbil full med plast i haven. Först på senare tid har problemet kommit upp till ytan. Senast i våras släppte forskare bilder från en obebodd ö i Stilla havet där krabbor hade byggt bon i gamla sminkburkar och dockhuvuden – ett oroväckande bevis på hur illa vi tar hand om vår miljö och våra hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

Majoriteten av de tillfrågade uppger att de gör aktiva val för att minska sin plastkonsumtion; tre av fem svenskar undviker att köpa plastpåsar, och nästan lika många har med sig tygpåse när de går och handlar. Mer än varannan svensk uppger att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast.

 

Inger Näslund. Foto: Peter Knutson-  Det är positivt att så många agerar, ändå måste vi göra mer. Plast och skräp hör inte hemma i haven, det kan innebära gifter som sprids och djur kan fastna eller äta plast och dö. Plast som fiskar äter riskerar att hamna på våra tallrikar, så i praktiken riskerar vi att äta den plast vi inte tar hand om, säger Inger Näslund, expert på fiske- och havsfrågor på WWF.

 

 

 

Ur SIFO-undersökningen:

  • 68 procent av de tillfrågade upplever att det är mer eller mycket mer skräp och plast på stränder och i haven idag än för tio år sedan. Nästan varannan kvinna (46 procent) uppger att de upplever att skräpet och plasten på våra stränder ökat mycket mer under perioden, motsvarande siffra för männen är 36 procent.
  • Svenskarnas åtgärder för att minska sin plastkonsumtion:
  • 55 procent har minskat användningen av engångsartiklar i plast som bestick, muggar och påsar
  • 61 procent undviker att köpa plastpåsar
  • 58 procent har med sig egen tygpåse när de handlar
  • 78 procent är noga med att återvinna och slänga skräp på rätt ställen
  • 28 procent försöker köpa andra material än plast när det kommer till produkter som husgeråd, möbler, kläder, leksaker eller inredningsprylar

 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes 8-14 september 2017 av SIFO på uppdrag av WWF. Totalt svarade 1011 personer i åldrarna 18-79 år.

 

Exempel på kampanjannons. Klicka för större version.

Exempel på annons från WWFs havskampanj #räddahaven. Klicka på bilden för större version.

 

 

Senast uppdaterad 2017-09-26

Fakta om skräp och plast i haven

Plastpåse på strand. Foto: Global Warming Images / WWF

 

Cirka 80 procent av allt skräp som hamnar i haven kommer ifrån land, och merparten av skräpet är plast som vattenflaskor och plastpåsar.
(Källa: Håll Sverige Rent)

År 2016 kom ett EU-direktiv med informationskrav för butiker om plastpåsens negativa effekter på miljön för att minska användandet av plastpåsar. Detta trädde i kraft i juni 2017, och i vissa fall har butiker i Sverige börjat ta betalt för plastpåsar. Mätningar från bland annat Naturskyddsföreningen visar att förbrukningen av påsar i handeln minskat kraftigt på bara tre månader. Länder som Costa Rica, Rwanda och Frankrike har gått längre än Sverige och förbjudit plastpåsar helt.