WWF tipsar för en mer hållbar julklappshandel

2017-12-06

Varje år handlar svenskar julklappar för miljarder kronor. Men vår konsumtion sätter ett stort tryck på vår planet - idag konsumerar svenskar som att vi hade 4,2 planeter till vårt förfogande. WWF tipsar därför om vad man kan tänka på inför julklappshandeln.
 
Det är lätt att fira en grön jul Foto: Istockphoto
- Julen är en härlig tid för de flesta och en högtid vi ska glädjas över och vårda. Det kan dock vara bra – om inte annat så för miljöns skull - att tänka igenom våra julklappsinköp. Det finns enkla knep att ta till i jakten på att hitta personliga och fina klappar som samtidigt skonar miljön. Ett par enkla principer är att tänka upplevelser före prylar och köpa begagnat där det går, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

WWFs miljösmarta tips för mer hållbara julklappar. Köp gärna:

  • Upplevelser som massage, ansiktsbehandling eller träningskort - gör gott i dubbel bemärkelse.

  • Biljetter till bio, teater, konserter, föreläsningar eller en kurs

  • Prylar eller kläder som kan köpas begagnade och som därmed kan ges "ett nästa liv"

  • En heldag i naturen, till exempel en lokal "safari" med fågelskådning och en god matsäck är en perfekt miljösmart julklapp. Foto: Richard Stonehouse / WWFEn heldag i naturen, till exempel en lokal "safari" med fågelskådning och en god matsäck.

  • Gåvobevis som stöder välgörenhetsorganisation - till exempel fadderskap för att rädda djur, våra hav, klimatet eller för att bekämpa fattigdom.  Läs mer på wwf.se eller för lista över fler ideella organisationer på frii.se

  • Designad källsortering - påsar och lådor för sortering hemma i köket

  • Korg med till exempel hembakt, sylt, saft och ekologiskt godis eller delikatesser

 

Läs mer på:

Tips för en mer hållbar jul - Min Vardag

Exempel fadderskap, WWFs arbete för att rädda haven

Ladda ner digitala julkort

 

Njut av julen Foto: Istockphoto

Senast uppdaterad 2017-12-07

 

Konsumtionen påverkar miljön

Ofta kräver produktionen av prylar och kläder stora mängder energi och naturresurser såsom vatten och andra råvaror. Kemikalier och annat avfall släpps ofta ut under tillverkningen och påverkar mark och vattendrag.

 

Ofta fraktas varorna långa avstånd. Det leder till både energianvändning och till utsläpp som påverkar klimatet.

 

En del produkter fortsätter dessutom att påverka miljön under användningen. Ett exempel är mikroplaster som hamnar i våra vattendrag vid tvätt av syntetiska textilier.