Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

 

 

Elfenbenshandeln i Hongkong blir olaglig 2021

2018-02-16

Vid årsskiftet förbjöd Kina all handel med elfenben och nu har glädjande nog Hongkong också följt i Kinas fotspår. Vid månadsskiftet januari-februari 2018 godkände lagstiftningsrådet ett lagförslag som ska förbjuda all inhemsk handel med elfenben från 2021 - och det utan att elfenbenshandlarna i Hongkong får någon kompensation för uteblivna affärer. Samtidigt höjdes den maximala straffsatsen för elfenbenshandel till 10 år.

 

Mats Forslund, expert handel med hotade arter. Foto: WWFWWF välkomnar den nya lagstiftningen och tackar alla supportrar som har gjort utvecklingen möjlig.

- Det är verkligen glädjande att lagstiftningsrådet i Hongkong nu fattat beslut om det som de aviserat i ett års tid. Ibland stannar det vid bara ord men nu har vi ett beslut! säger Mats Forslund, expert på WWF. Dessutom samarbetar numera tull och polis i Hongkong på ett effektivt sätt för att stoppa smugglingen in i landet. En av grunderna för denna hoppfulla utveckling är faktiskt WWFs och TRAFFICs fantastiska arbete sedan flera år!

Hongkong är världens största marknad för handel med elfenben och ett viktigt nav för illegal handel med djur och djurdelar. Låga böter och i princip inga straffpåföljder för de illegala handlarna har styrt den negativa utvecklingen.

Eftersom Kina förbjöd all elfenbenshandel i slutet av 2017 kan det bidra till att öka den illegala elfenbenshandeln i Hongkong hos de handlare som fortfarande betraktas som lagliga. På sikt kommer Hongkongförbudet förhoppningsvis att minska den illegala handeln. Den kommersiella elfenbenshandeln kommer dock att kunna fortsätta fram till slutet av 2021. Efter det blir endast handel med elfenbensprodukter som tillverkats före 1925 tillåten.

 

Elfenbenshandeln fortsätter i Kinas grannländer

Armband av elfenben på marknad i Thailand. Foto: James Morgan / WWFEn negativ effekt av förbudet i Kina är dock att elfenbensmarknaderna i Vietnam, Kambodja, Laos, Japan och Myanmar nu har fått nya kunder från Kina.

- Den här utvecklingen bör få oss att ytterligare öka våra ansträngningar i bekämpningen av den illegala handeln och tillsammans måste de berörda länderna i Asien se till att brottslingarna åtalas och straffas, säger Gavin Edwards, naturvårdschef hos WWF, uppmanar därför regeringarna i Asien att följa Kinas och Hongkongs beslut om att stänga sina elfenbensmarknader.

Afrikanska elefanter. Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Senast uppdaterad 2018-02-23

Fakta: Förbudet i Hongkong

Sedan 2015 har WWF-Hongkong kämpat för ett förbud mot elfenbenshandel och för att göra den illegala handeln med djur och djurdelar till ett allvarligt brott i Hongkong.

 

WWF Rapport - The Hard TruthWWFs rapport, The Hard Truth, avslöjade flera juridiska kryphål i förslaget till förbud mot elfenbenshandeln 2021 och publicerade sina rön 2016.

 

Tack vare genomlysningen av elfenbenshandeln i Hongkong och olika kampanjer, undertecknade 91 643 Hongkongbor en ansökan om stöd för ett förbud. Som svar på WWFs och andra icke-statliga organisationers initiativ fattade Hongkongs regering ett beslut om en femårsplanen för att avsluta den inhemska elfenbenshandeln.

Fakta: Statussymbol i Kina

Att äga elfenben är högsta status i Kina och många föremål tillverkas enligt tradition av elfenben, till exempel många smycken och ornament, snidade betar och ätpinnar.


På kinesiska används ordet ”elefanttand” för att beskriva elfenben, vilket har visat sig vara ett ödesdigert faktum. För tio år sedan gjorde organisationen Fund for Animal Welfare en undersökning hos befolkningen gällande elfenben. Så många som 7 av 10 av de tillfrågade kineserna hade ingen aning om att elefanterna dödades för att komma åt elfenbenet utan trodde att det handlade om att ta elefanternas tänder.

Råd till turister

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv”.

 

Ladda ner guiden