Brunkärrhök. Foto: Germund Sellgren / WWF

 

 

Res med WWF i natursköna Sverige

2018-04-05

Framtiden kräver nya klimatsmarta sätt att resa. Därför inleds nu ett samarbete mellan WWF och researrangören Nationalparksresor till vackra naturpärlor i Småland och Östergötland – som Norra Kvill, Tåkern och Omberg. Ett utmärkt tillfälle att uppleva svensk natur när den är som bäst i stället för weekendresor med flyg utomlands, menar WWF.

 

Res med WWF i nartursköna Sverige

 

 

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF–Att satsa på svensk natur känns helt rätt. Många fina naturmiljöer är tyvärr ganska okända för allmänheten och har få besökare, kanske beroende på att det ofta krävs egen transport. Vi hoppas nu kunna öka intresset för våra svenska pärlor och dessutom uppmuntra till ett mer klimatsmart sätt att resa, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Vårens nationalparksresor går till Norra Kvill i Småland, en av Sveriges finaste och mest okända nationalparker med gammelskog och trolska skogssjöar och till fågelsjön Tåkern och magnifika eklandskap i Östergötland. Turen går också till Ekopark Ombergs sägenomsusade natur och besök vid författaren Ellen Keys hus vid Vättern. 

Bussarna som används körs på förnybart biobränsle (syntetisk diesel, HVO). Naturupplevelser, service och god ofta närproducerad mat är viktigt. Resenären väljer själv om man vill vandra på egen hand eller tillsammans med naturguiderna.

Följ med på resa med WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén den 7-9 juni.

Charlotte Permell, chefredaktör WWF Eko och resguide– Vi hoppas att fler ska upptäcka vilken fantastisk natur vi har i Sverige. Vi har ju allt här hemma; äventyret, vildmarken, orördheten, skönhetsupplevelserna. WWF vill hjälpa fler att se det istället för att flyga utomlands. Målet är ett smartare resande som ger stora upplevelser på nära håll, säger Charlotte Permell, som är chefredaktör för  WWF Eko och en av guiderna i satsningen.

Initiativtagare till Nationalparksresor är Tomas Bergenfeldt, pionjär inom svensk naturturism tillsammans med WWF.

 

Läs mer på:

http://www.nationalparksresor.se/wwf

 

Se film om resorna 

Senast uppdaterad 2018-04-24

Boka resorna

Res med WWF i nartursköna Sverige

 

Resan sker torsdag-lördag 7-9 juni. Guide är WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén

 

Läs mer på:

http://www.nationalparksresor.se/wwf

WWF-tips för klimatsmarta resor ut i naturen

Staycation – upplev vårt vackra Sverige istället för att resa utomlands. Varje svensk släpper i genomsnitt ut ett ton koldioxid från sina flygresor utomlands, enligt Naturvårdsverket. En lång flygresa till exempelvis Sydostasien tur och retur släpper ut flera ton CO2e per person. Upptäck istället nya platser i Sverige, varför inte trolska nationalparker och gammelskogar.

Välj tåg och klimatsmarta bussar istället för flyg – åtminstone på inrikesresor. Svenskarna gör i snitt nästan en inrikesflygresa per person och år, enligt Naturvårdsverket, trots att det i många fall går ungefär lika snabbt med tåg. Eller varför inte vara äventyrlig och prova att resa med tåg i Europa– som Karin Boje säger att det är vägen som är mödan värd?

Testa en elcykelsemester – och susa fram (just nu kan man få 25 procents bidrag av Naturvårdsverket för att köpa elcykel eller elmoped).