Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|02 dec, 2016

HAVEN ÄR I KRIS – NU VÄNDER VI SKUTAN

2016-12-02 (Publicerad på b.la Supermiljöbloggen.se)

Rädda Haven är ingen kostnad utan en investering

Globalt sett mår världshaven mycket dåligt. Överfisket, övergödningen, att korallreven håller på att försvinna och havet smutsas ner med plast och skräp, är ett faktum. På hemmaplan är det inte mycket bättre; Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

Just nu lägger Världsnaturfonden WWF i en hög växel för att vända trenden. Vi vill se friska, levande hav fulla med en rik mångfald av fiskbestånd och andra marina arter. Det är en förutsättning för jobb, mat, upplevelser och inte minst för vår välfärd.

Läget under ytan är betydligt värre än vad de flesta tror.Hälften av världens korallrev har bleknat och dött under de senaste 30 åren. I havet kämpar marina djur för sin överlevnad mot hot som ett för hårt fiske, bottentrålning, dagliga utsläpp av farliga ämnen, oljespill, försurning, sjöfart, oljeborrning, plast, skräp och övergivna fiskenät, så kallade spöknät, som driver runt i haven.

Samtidigt är 850 miljoner människors ekonomiska försörjning beroende av våra hav. Fisk är ett av våra mest betydelsefulla livsmedel och utgör en proteinkälla för miljarder människor.

Haven producerar varor och tjänster till ett värde av ofattbara 3 biljoner USD om året – och utöver det ovärderliga värden för hela planetens ekosystem. Liv skulle inte kunna existera på jorden utan våra hav.

Idag är cirka 90 procent av alla fiskebestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns. Det har skapats en negativ spiral där fiskeindustrin konkurrerar om att snabbt ta för sig av vad som finns kvar.

Överfisket är utan tvekan ett av de största hoten mot haven och dess invånare.
Bara det illegala fisket omsätter mellan 10 och 24 miljarder USD om året, vilket innebär ungefär en fjärdedel av totalfångsten av fisk.

År 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven enligt en ny rapport. Samma år, om temperaturen fortsätter att stiga, väntas alla korallrev vara borta.

Korallreven utgör skydd och barnkammare för 25 procent av världens marina fiskarter varav många är viktiga för mänsklig matproduktion – därför är de livsnödvändiga för oss att bevara.

WWF jobbar globalt, och i Sverige, med ekosystembaserad havsförvaltning. Det handlar om att vi ska kunna använda oss av haven utan att förstöra dem. Vi försöker exempelvis öka skyddet för havet och stoppa illegalt fiske. Vi driver igenom en utveckling mot hållbara fiskemetoder, så att arter som delfiner, havssköldpaddor och andra oönskade djur inte ska behöva sluta som bifångster. Vi jobbar för att fiskebestånden i haven ska kunna återhämta sig igen.

Havet är lite av ett laglöst land, där många aktörer konkurrerar om att lägga beslag på rikedomarna. I dag är endast cirka fyra procent av haven skyddade. Men det räcker inte.

Vetenskaplig forskning visar att det behövs 30 procents skydd för att ge havet en chans att klara sig.

Skulle krisen under havsytan varit synligare för världens beslutsfattare hade statusen och skyddet av haven säkerligen varit mycket bättre. Det är djupt fel att privata aktörer ska kunna utarma och förstöra världens hav, för att tjäna pengar på det. Haven är ett arv vi måste förvalta bättre, inte minst för kommande generationer.

Mycket går fortfarande att återställa – men väntar vi för länge skulle havens ekosystem kunna kollapsa. Framför allt måste beslutsfattarna fatta beslut att skydda haven mer och bättre.

Att rädda våra hav är ingen kostnad, utan en investering. Vi har allt att vinna och inget att förlora på att skydda våra hav. I förlängningen hänger våra liv på det.

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF
Mattias Rust, expert sjöfart och havsplanering WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se