Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|23 jul, 2017

VARFÖR TAR NI INTE UNGAS KLIMATORO PÅ ALLVAR?

2017-07-23 (Publicerad på Aftonbladet Debatt)
DEBATT. Mer än hälften av världens befolkning utgörs av unga. Därför borde unga ha en självklar plats i maktens rum – men så ser det inte ut i dag. Vår tids ödesfråga är klimathotet, där den biologiska mångfalden och våra livsutrymmen hotas. Men varför syns aldrig unga i samtalen kring detta? Det är inte så att unga inte bryr sig. Enligt en undersökning genomförd av We_Change vill 68% av landets unga engagera sig inom frågor som rör hållbar utveckling, varav 22% redan gör det.

Engagemanget finns alltså, problemet är att vi allt för ofta utesluts från de beslut som påverkar vår framtid. Vi i WWF Sweden Youth ser en trend där makthavare ofta pratar om unga istället för med unga, och det är vi trötta på!

Därför genomförde vi tillsammans med sex andra ungdomsorganisationer satsningen #UngNog i Almedalen, som syftade till att öka ungas inkludering i maktens rum genom att skapa en unik mötesplats där unga och makthavare fick möjlighet till en konstruktiv dialog. #UngNog är vårt alternativ till “tillräckligt gammal”. Vi menar att “tillräckligt gammal” indikerar att man måste nå en viss mognad, vara äldre för att kunna ha inflytande.

Vi säger i stället att vi är tillräckligt unga, unga nog att veta vad samhället behöver. Unga nog att ta plats i maktens olika rum, unga nog att förstå samhällsutvecklingen och påverka den i hållbar riktning. Unga vill inte bara prata, vi vill se det hända – det är dags att ge oss plats!

Just nu lever vi som om vi hade flera planeter, som om våra resurser vore oändliga. Hittills har vi svenskar varit skonade från alltför stora konsekvenser av vårt sätt att leva – men i andra delar av världen har klimatflyktingar, svältkatastrofer och utrotning av arter länge varit verklighet. Kanske är det så att vi gärna vänder bort blicken och undviker att se detta. Nu börjar vi även se verkligheten här i Sverige, och det går inte längre att blunda för.

Årets värmebölja kan ingen ha missat, och den svåra torkan som kommit med den har förödande effekter. Runt om i landet härjar skogsbränder, och ute på landsbygden tvingas svenska bönder slakta sina djur på grund av brist på foder.

We_Changes undersökning 2018 visar att 76% av de tillfrågade ungdomarna inte tror eller känner sig väldigt osäkra på om världen år 2030 kommer vara en bra plats att bo på. Allra mest oroar klimatförändringar och miljöförstöring.

Varför tas vår oro inte på allvar?
Det pratas ofta om hur vi unga är framtiden, och hur vi ska ta över denna planet. Ansvaret för framtiden placeras på oss, trots att vi inte ens ges en möjlighet att påverka nu.

För landets 16-19-åringar är miljö och klimat den fråga de allra helst vill vara med och påverka i samhället, enligt den SIFO-undersökning som WWF genomförde i våras. Det är hög tid att ta tillvara på vårt engagemang och inkludera unga på riktigt. Se till att det finns öronmärkta platser för unga i maktens rum, räkna våra röster i omröstningar, ge oss reella maktpositioner i styrelser. Låt oss ta del i beslutsfattandet!

Världsnaturfonden WWF är en av dem som förstått betydelsen av detta, och därför har en av WWF Sweden Youths representanter en plats i styrelsen – ett bra första steg mot ung inkludering.

Nu vill vi att fler makthavare följer efter och vågar ta liknande initiativ!
Vi förstår inte heller hur klimatet inte kan vara en mer prioriterad valfråga. I september är det val, och det är få av partierna som hittills har satt miljön högt upp på agendan. Detta trots att en undersökning genomförd år 2017 av Novus visar att miljö och klimat är den viktigaste politiska frågan för väljare mellan 18 och 29 år.

Man kan ju fråga sig om det bara är en slump att det är just ungdomars hjärtefråga som nedprioriteras? Eller är det snarare ytterligare ett tecken på att vårt engagemang inte värderas lika högt?

Det är dags att politikerna öppnar ögonen för oss, och lyssnar på vad vi har att säga – för klimatet är vår tids ödesfråga, och ungamåste få vara en del i denna politik om den ens ska kunna kallas hållbar.

Som FN:s före detta generalsekreterare Ban Ki-moon sa: “Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna”.

Därför är tiden inne att involvera oss unga – nu!
Begonia Randhav (25 år), Malin Sannel (20 år) och Mona Monasar (20 år), WWF Sweden Youth

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se