Foto: Will Ivy / Ivy Images / WWF Kanada

 

 

Asiatiska jättestäder hårt utsatta för klimatstress


2009-11-18

Dhaka, Manila and Jakarta toppar listan över Asiens mångmiljonstäder som är hårt utsatta för klimatförändringar och extrema väder som stormar, orkaner, torka och översvämningar, visar en ny rapport från WWF.

Fattiga städer drabbas ofta hårt och Bangladeshs huvudstad Dhaka är en av de mest utsatta storstäderna. Det visar WWF-rapporten Mega Stress for Mega Cities som granskat mångmiljonstädernas utsläpp och miljö, befolkningens storlek och den ekonomiska situationen. På en sårbarhetsskala från 1 till 10 får Dhaka 10 poäng. Staden ligger bara några få meter över havsytan och har sjunkit mellan 0,6 till 1,9 meter.

På andra plats kommer Filippinernas huvudstad Manila och Indonesiens huvudstad Jakarta med 8 av 10 poäng, följda av Calcutta och Phnom Penh med 7 poäng. Ho Chi Minh City och Shanghai får 6 poäng och Bangkok 5 poäng. Störst möjlighet att anpassa sig och tackla klimathotet i regionen har starka finansiella centra som Hong Kong and Singapore tillsammans med Kuala Lumpur som får 4 poäng av 10.

När det gäller stormar, torka, översvämningar och höjda vattennivåer är Manilas drygt 11 miljoner invånare mest utsatta. Näst svårast att klara extremt väder har invånarna i Dhaka, Ho Chi Minh City i Vietnam och Shanghai.

– Klimatförändringarna drabbar redan en rad megastäder i Asien och kommer att bli ännu mer brutala i framtiden. Ju fattigare städerna är, desto svårare har de att anpassa sig till klimatförändringarna, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Städerna släpper ut de mesta växthusgaserna men här finns också stora möjligheter till förändring. De kan ofta fungera som pionjärer när det gäller klimatsmarta alternativ, menar WWF. För detta krävs ökat samarbete och ekonomiskt stöd till utvecklingsländerna.

– Därför behövs ett rättvist, ambitiöst och bindande klimatavtal i Köpenhamn, avslutar Lasse Gustavsson.
 
 

Läs rapporten "Mega-Stress for Mega-Cities":


 

För frågor, kontakta:

Lasse Gustavsson, generalsekreterare, WWF
Tfn: 08-624 74 02, 070-105 30 55

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF
Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 7
 

 
Senast uppdaterad 2009-11-18
 
Bild för nedladdning
Shanghai, en av världens största städer. © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK