Fantastiska upptäckter i Amazonas: Nya arter hittade var tredje dag under senaste årtiondet


Hypsiboas liliae, nyupptäckt grodart. Foto: Philippe J. R. Kok

 

2010-10-27

Mer än 1 200 nya arter av växter och djur som tidigare varit okända för omvärlden har upptäckts i Amazonas mellan 1999 och 2009, visar en ny WWF-rapport. Bland arterna märks en anakonda lång som en limouisine, en skallig papegoja, en jättehavskatt som äter apor, spindlar med blå huggtänder och färgsprakande giftgrodor.

– Det här visar på den otroliga mångfalden av liv i Amazonas, men vi behöver brådskande och omedelbara åtgärder om den ska överleva., säger Allan Carlson, expert på tropisk naturvård på Världsnaturfonden WWF. 

Rapporten "Amazon Alive! A decade of discovery" släpps i anslutning till det pågående stora FN-mötet i Nagoya, Japan som hålls för att försöka rädda världens snabbt minskande biologiska mångfald.

Upptäckterna omfattar 637 växter, 257 fiskar, 216 groddjur, 55 reptiler, 16 fåglar och 39 däggdjur. I medeltal har en ny art upptäckts var tredje dag. Men området är utsatt för hård press av människan och riskerar att snabbt förvandlas om inte starkare skydd ges.

Avverkning och röjning för jordbruk till boskapsskötsel, soja, palmoljplantager och biobränslen har lett till att 17 procent av Amazonas - ett område dubbelt så stort som Spanien – har omvandlats under de senaste 50 åren, enligt WWF.

– Rapporten är en allvarlig påminnelse om vårt sätt att tänka kring utveckling och vad vi kan förlora om vi inte ändrar vårt sätt att tänka och planera för framtiden, säger Allan Carlson.

En av de mest häpnadsväckande upptäckterna var en fyra meter lång anakonda som hittades i en floddal i Bolivias Pandoprovins 2002. Det var den första nya anakondart som identifierats sedan 1936. 55 olika reptilarter har upptäckts, bland annat tropiska giftsnokar av ormfamiljen Elapidae – som omfattar kobror och taipaner.

Ett kalejdoskop av olikfärgade grodor hittades också, varav 24 stycken pilgiftsgrodor. Minst 500 spindlar upptäcktes, inklusive en som var helt brun med undantag för ett par nästan självlysande blå huggtänder. Trettionio nya däggdjur hittades också, inklusive en rosa floddelfin, sju typer av apor och två piggsvin. Bland de 637 nya upptäckterna finns solrosor, murgröna, liljor och olika ananasväxter.

Amazonas är hem för minst 40 000 växtarter och marken lagrar mellan 90 -140 miljarder ton kol. Ytterligare avskogning och förändrad markanvändning kan påskynda den globala uppvärmningen betydligt.

WWFs initiativ "Living Amazon" arbetar för att bevara Amazonas biologiska mångfald, minska miljöpåverkan och utarmningen av den kulturella mångfalden.

 

 

För mer information, kontakta:

Allan Carlson, tropikexpert, WWF

Tfn: 08-624 74 34, 070-220 38 11

 

Lovisa Hagberg, policysamordnare, WWF. på plats i Japan under FN-mötet om biologisk mångfald i Nagoya 18-29 oktober
Nås på: +46-70-584 15 81 

 

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF

Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77

E-post: marie.vonzeipel@wwf.se

 

 

 

Senast uppdaterad 2010-10-27

 

Rapport för nedladdning

Bilder för nedladdning

Aacarisilkesapa (Mico acariensis). © Georges Néron

Ladda ner bilden

 

Hypsiboas liliae, nyupptäckt grodart. © Philippe J. R. Kok

Ladda ner bilden

 

Pseudoboa martinsi.

© William Magnussan

Ladda ner bilden

 


Pressbilder på fler av de nya arterna »

Fakta om rapporten

Denna rapport innehåller nya upptäckter som har beskrivits i fackgranskade vetenskapliga tidskrifter. De nya arterna har identifierats av forskare från ett antal institutioner runt om i världen, inklusive museer, universitet, statliga och icke-statliga organisationer

WWF var med vid upptäckten av några av de nya fynden. Dessutom har WWF biträtt forskare från andra institutioner genom att organisera forskningen, hjälpa till med logistik, identifiera platser och säkra ekonomiskt stöd.