Unga svenska designers satsar på trendig miljösmart rotting

2011-02-14

Under 2011 är det världspremiär för miljöcertifierad rotting – ett material som väntas komma starkt de närmaste åren. Tre industridesigners som utbildats vid Lunds universitet – Therése Broberg, Clara Lindsten och Per Brolund – satsar på design som både är nyskapande och miljösmart. Med inspiration från Sydostasien visar de nu sin gröna provkollektion av rottingmöbler 11-15 februari på designmässan Ambiente i Frankfurt i Tyskland. 

 

Under det senaste halvåret har de tre jobbat bland djungel och snår och i fabriker i Laos, Kambodja och Vietnam tillsammans med Världsnaturfonden WWF. Projektet har gått ut på att ta fram nya designidéer för den första certifierade rottingen som lanseras på världsmarknaden under 2011. Resultatet är “Greater Mekong Collection” som nu visas på Ambientemässan. Delar ur kollektionen visades också av Therése Broberg på Stockholm Furniture Fair 8-12 februari.

– Rotting är trendigt och upplever helt klart en revival på marknaden. Materialet är fascinerande att jobba med. Genom att använda certifierad rotting på ett smart och resurssnålt sätt hoppas vi också göra en miljöinsats och bidra till att bevara skogarna i Sydostasien, säger Therése Broberg, Clara Lindsten och Per Brolund som alla utbildats på industridesignlinjen på Lunds universitet.

På Ambiente visar de tre designkonstnärerna bland annat dörrmattor av återvunnen rotting, lampor (Clara), fällbara korgar och bord (Therése) och en unik så kallad lounge stol (Per Brolund).

Produkterna har formgivits med miljömedvetenhet i åtanke. Miljöfarliga lacker eller lösningsmedel har tagits bort. De har använt så mycket som möjligt av råmaterialet och minskat råvaruspillet, bland annat genom en ny vävning där materialförbrukningen halveras. Antalet spikar har minimerats eller tagits bort helt vilket underlättar vid återvinning. Flera av produkterna är stapelbara för att maximera utrymmet vid export.

– Den här korsbefruktningen mellan design och miljötänk och utbytet med fabrikerna i Vietnam känns fantastiskt berikande för mig. Mängder med spill från rotting kan återanvändas. Det ger helt nya möjligheter att hitta innovativa lösningar med en helhetssyn, säger Clara Lindsten.

Många av världens rottingskogar är överutnyttjade och rottingen skördas ofta på ett ohållbart sätt. För att få ett hållbart bruk av skogarna och minska miljöbelastningen i produktionen arbetar WWF i 100 byar i Laos, Kambodja och Vietnam med bland annat FSC-certifiering (Forest Stewardship Council). Att få en renare och mer miljöanpassad produktion i fabrikerna är viktigt.

– Målet är att få ett ansvarsfullt skogsbruk, där skogarna kan bevaras, lokalbefolkningen öka sina inkomster och fler företag i Mekongområdet kan exportera certifierad rotting till den internationella marknaden, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF i Sverige.


 

Sustainable Rattan Design

 


Läs mer på:

www.panda.org/rattan samt http://www.tb-ajkay.com/, http://www.claralindsten.com/

 

Pressbilder kan laddas ner på:

http://www.wwf.ch/de/newsundservice/news/news/medien/bildarchivdetails.cfm?uImgArchiveID=1400

 


För frågor, kontakta:

Therése Broberg, designer, 0735-35 07 89,
theresebroberg@gmail.com   

Clara Lindsten, designer, +84 123 352 75 20 (vietnamesiskt mobilnummer)
hello@claralindsten.com (nås t om 15 feb på Ambientmässan på +41 792 65 49 32)

Per Brolund, mobil +855 99 39 52 14 (jobbar f n i Kambodja)
perbrolund@gmail.com
 
Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Senast uppdaterad 2011-02-16

Bilder för nedladdning

© Clara Lindsten

Clara Lindsten med egendesignade rottingmöbler.

© Clara Lindsten

Ladda ner bilden

 

Per Brolund med sin egendesignade fåtålj i rotting.

© Per Brolund

Ladda ner bilden

 

Therése Broberg.

© Therése Broberg

Ladda ner bilden

Fakta: Rotting

Rotting kommer från långa slingrande palmväxter som kan bli upp till hundra meter långa (palmfamiljen Lepidocaryodidaea). Stora skogar med rotting finns i Indonesien och Mekongområdet.

Indonesien är det viktigaste exportlandet av rotting med en marknadsandel på 80 procent. De största köparna är EU och Kina. Vietnam spelar en viktig roll för EU-länderna och importerar rotting från Laos, Indien, Kambodja och Filippinerna.

Mellan 2006 och 2008 minskade den globala handeln med 26 procent till följd av krympande rottingresurser och förlust av skogar. Men fortfarande finns en stor biologisk mångfald i regionen och mer än 1 000 nya djur- och växtarter har upptäckts i Mekongområdet under de senaste 10 åren.

WWFs program för hållbar rotting får ekonomiskt stöd från EU och IKEA. Programmet arbetar för att skydda skogarna, stötta certifiering och främja och genomföra FN s principer om renare produktion.