Vietnams sista noshörning dödad av tjuvskyttar

2011-10-26

Javanoshörningen är utrotad på det asiatiska fastlandet. Den sista noshörningen i Vietnam hittades förra året utan horn och med en kula i benet. Troligen dödades den av tjuvskyttar. Det visar en rapport från WWF och International Rhino Foundation.

 

 

 

 

Den döda Javanoshörningen hittades i april 2010, men först nu är experterna säkra på att det var det sista exemplaret av underarten i Vietnam. Färre än 50 individer av Javanoshörningen beräknas nu finnas kvar i det vilda i Indonesien.
 
– Den sista noshörningen i Vietnam är försvunnen för alltid. Landet har förlorat en del av sitt naturarv, vilket är smärtsamt. Trots betydande investeringar för att bevara noshörningen har det inte gått att rädda detta unika djur, säger Tran Minh Hien, generalsekreterare på WWF i Vietnam.

Javanoshöringarna (Rhinoceros sondaicus annamiticus) levde i nationalparken Cat Tien i södra Vietnam, men bristande skydd i nationalparken ledde till att tjuvskyttar till slut fällde de sista djuren. I april 2010 hittades alltså den sista noshörningen i parken dödad.


Globalt sett har det skett en kraftig ökning av tjuvjakten på noshörning.  I Afrika har noshörningarna drabbats av den värsta tjuvjakten på årtionden och flera stöldligor på jakt efter noshörningshorn opererar i Europa. I Sydafrika tjuvsköts 333 noshörningar 2010, nästan tre gånger så många som 2009.

Enligt TRAFFIC, WWFs nätverk för övervakning av handeln med vilda djur och växter, drivs efterfrågan av den traditionella asiatiska medicinen. Många vietnameser tror att noshörningshorn kan bota cancer.

Detta är en av tre underarter av Javanoshörningar som jagats till utrotning. Den indiska Javanoshörningen (R. sondaicus inermis) försvann för mer än ett sekel sedan. Nu återstår endast den indonesiska Javanoshörningen (R. sondaicus sondaicus) där ett 50-tal djur finns i Ujon Kulon nationalpark ön Java.

 

Nu gäller att bevara de sista 50 javanoshörningarna som finns i Indonesien. Där är skyddet och förutsättningarna för deras framtid bättre i dagsläget.

 

 

För mer information, kontakta:

Ola Jennersten, enhetschef, WWF

Tfn: 08-624 74 32, 070-555 14 02 

  

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF

Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77

E-post: marie.vonzeipel@wwf.se

 

 

 

Senast uppdaterad 2011-10-26

 

Bilder för nedladdning:

Skelettet av en javanoshörning som hittades död i nationalparken Cat Tien i Vietnamn i april 2010 var den sista javanoshörningen i Vietnam. © WWF Vietnam

Ladda ner bilden

 

Javanoshörning. Fotograferad av kamerafälla i Vietnam för flera år sedan. © WWF Vietnam

Ladda ner bilden

 

Javanoshörning. Fotograferad av kamerafälla i Vietnam för flera år sedan. © WWF Vietnam
Ladda ner bilden

 

Rapport för nedladdning:

 

Ladda ner rapporten 

(11,8 MB)