Årets Pandabok 2014: Nordiska Nätter – djurliv mellan skymning och gryning

2012-10-18

Naturfotografen, författaren och biologen Felix Heintzenberg från Lund tog idag emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2014 av kung Carl XVI Gustaf för boken ”Nordiska Nätter – djurliv mellan gryning och skymning”.

 

Den storslagna boken ”Nordiska Nätter – djurliv mellan gryning och skymning” (Bio Fokus förlag) berättar om vad som händer när solen går ned och djurvärldens nattskift med ett myller av ljusskygga varelser vaknar till liv. Det är en fascinerande värld som är okänd för de flesta. Inspirerande berättelser kombineras med häpnadsväckande naturfoton av bland annat ugglor, fladdermöss, stora rovdjur och nattfjärilar.


Juryns motivering: ”Under nattliga strövtåg mellan skymning och gryning tas läsaren med på en fantastisk upplevelse. I bokens unika bilder får vi följa nattens ljusskygga varelser på deras upptäcktsfärder under den tid på dygnet som vi till vardags tillbringar till sömns. En upplevelse som blir ett minne för livet.”


Bokens fotografier är resultatet av många års arbete och har krävt ett annat angreppsätt än gängse naturfotografering. När det blir kväll och de flesta naturfotografer åker hem efter en dag i fält har Felix Heintzenberg gett sig ut i naturen med sin kamera. Med hjälp av skymnings- och gryningsljus, det svaga månskenet, blixtar och ficklampa har han lyckats fånga natten på bild.
Årets mottagare av utmärkelsen Årets Pandabok är född och uppvuxen i Lübeck i norra Tyskland och började fotografera djur och natur i femtonårsåldern. Vid sidan av författarskapet och fotograferandet arbetar han som lärare i naturvetenskap.


Utdelningen av utmärkelsen Årets Pandabok 2014 ägde rum i samband med WWFs höstmöte 21 oktober på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.

 

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

marie.vonzeipel@wwf.se

 

Felix Heintzenberg, fotograf, mottagare av utmärkelsen Årets Pandabok 2014

0709-45 98 77, felixheintzenberg@hotmail.com

 

 

Senast uppdaterad 2013-10-21

  

Årets Pandabok
Klicka på bilden för att
ladda ner högupplöst

Kung Carl XVI Gustaf delar ut utmärkelsen Årets Pandabok till Felix Heintzenberg för boken Nordiska nätter - djurliv mellan skymning och gryning

Foto: Ola Jennersten

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Fotografen Felix Heintzenberg