Årets Pandabok 2015: 
I skuggan av träden – livet i våra vilda skogar 

2014-10-16

Naturfotograferna, författarna och biologerna Felix Heintzenberg, Lund, och Tom Schandy, Oslo, tog idag emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2015 av kung Carl XVI Gustaf för boken ” I Skuggan av Träden – liv i våra vilda skogar”.
 
Årets Pandabok 2015 är en storslagen skildring av livet i våra vilda skogar. De båda författarna Felix Heintzenberg och Tom Schandy har rest i Norden, från söder till norr, utforskat och fotograferat växt- och djurlivet i de sista orörda skogarna som fortfarande är hem för många av Nordens mest fascinerande livsformer.

Boken beskriver bland annat livet i två karaktäristiska skogstyper. Den gamla barrskogen, som få har upplevt, finns fortfarande kvar men endast på ett fåtal platser. I skogen som en gång täckte stora delar av Norden finns några av våra allra mest spektakulära arter som lappuggla, hackspettar, mård och sällsynta skalbaggar och larver.

Barrskogens motsats är den praktfulla lövskogen i söder där få av naturens skådespel är så stämningsfulla som lövsprickningen i en bokskog med skimrande mattor av vit-, blå- och gulsippor.  I boken skildrars träden som hem för ett många olika arter. Det är en viktig bok som berättar om naturens outgrundliga mysterier och som är ett vittnesmål om hur skogen en gång såg ut – och hur den har blivit det den är idag.

Juryns motivering: ”Med inlevelsefulla texter och unika naturfoton får läsaren uppleva en av våra mest folkkära livsmiljöer – skogen. ’I skuggan av träden – liv i våra vilda skogar’ berättar om gammelskogens mystik, ädellövskogens prakt och skogskonungens rike. Kombinationen av text och bild ger läsaren en ’på platsupplevelse’ där man får njuta av naturen och den harmoni som skogen och dess innevånare delar med sig av.”

Bokens fotografier är resultatet av fler års arbete. Felix Heintzenberg och Tom Schandy kompletterar varandra genom att Tom bor i barrskogsregionen nära Oslo och fjället och Felix är granne med de sydsvenska lövskogarna kring Lund.

Utdelningen av utmärkelsen Årets Pandabok 2015 ägde rum i samband med WWFs höstmöte 16 oktober på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.
 
För frågor, kontakta:
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se
 
Pristagarna:
Felix Heintzenberg, mobil: 0709-45 98 77, felixheintzenberg@hotmail.com
Tom Schandy, mobil: 0047 95 97 91 95, tschandy@online.no

Senast uppdaterad 2014-10-16

  

Pressbilder Årets Pandabok

Årets Pandabok 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Ladda ner högupplöst

 

Fotografen Felix Heintzenberg.
Foto: Susanne H Schwieler

Ladda ner högupplöst

 

Fotografen Tom Schandy.
Foto: Tommy Solberg

Ladda ner högupplöst

Vinnarna av Pandaboken 2015 tillsammans med kung Carl XVI Gustaf på WWFs kansli i Ulriksdal.
Vinnarna av Pandaboken 2015 tillsammans med kung Carl XVI Gustaf på WWFs kansli i Ulriksdal. Foto: Ola Jennersten / WWF

Ladda ner högupplöst

 

Bilder ur boken 

Foto: Tom Schandy

Älg. Foto: Tom Schandy

Ladda ner högupplöst

 

Foto: Felix Heintzenberg

Hökuggla. Foto: Felix Heintzenberg

Ladda ner högupplöst

 

Foto: Tom Schandy

Gammelskog. Foto: Tom Schandy

Ladda ner högupplöst