© WWF

 

 

Eskilstuna, Göteborg och Västerås i final för att bli årets klimatstad

 

2015-01-26

Eskilstuna, Göteborg och Västerås har valts ut till finalister bland fjorton  städer i Sverige och går vidare i WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge 2015. Den 17 mars utses årets svenska klimatstad.

 

– Hur vi bor, transporterar oss och konsumerar har en stark negativ påverkan på vår planet. Städerna kan bidra till att vända den ohållbara trenden genom att investera i klimatsmarta och innovativa lösningar. Finalisternas engagemang är otroligt viktigt och inspirerande och vi önskar dem lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF i Sverige 2011 och har sedan spridits globalt. Idén är att sprida lösningar för hållbar stadsutveckling. Förra årets svenska klimatstad blev Stockholm, global vinnare blev Kapstaden i Sydafrika.

 

Årets svenska finalister är:

Eskilstuna som siktar på att kommunkoncernen ska vara koldioxidneutral år 2020. Alla stadens anställda och politiker utbildas i klimat- och hållbarhetsfrågor. Förutom att arbeta för effektiva transporter, minskat avfall och förnybar energi har Eskilstuna gått i bräschen för den största kommunala vindkraftverksupphandlingen i Sverige. Kommunen har också målet att minska energikonsumtionen med 30 procent.

 

Göteborg vars mål är att minska de konsumtionsbaserade koldioxidutsläppen från 8 till 3,5 ton per capita till 2035 bland annat genom att uppmuntra invånarna att resa klimatsmart. Staden satsar också inom byggnads- och industrisektorn och samarbetar med näringslivet och andra städer kring innovationer. Göteborg var först ut med att ge ut gröna obligationer för att finansiera många av stadens hållbarhetssatsningar.

 

Västerås vars mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent till 2050. Arbetet backas upp med en handlingsplan för transporter, energi, mat och konsumtion. Västerås har gjort stora framsteg till exempel genom att utveckla Nordens största solcellspark, förbättra cykelmöjligheterna och satsa på biogasproduktion som ska spara  400 000 ton koldioxidutsläpp per år.

 

Årets svenska klimatstad utses 17 mars och den internationella vinnaren presenteras på en internationell prisceremoni i Seoul i Sydkorea i april.

 

Globalt går nu 44 städer från 16 länder vidare till finalen i stadsutmaningen. De satsar på allt från lokal solenergiproduktion och klimatsmart kollektivtrafik till gröna klimatobligationer för att finansiera sin omställning.

 

– Finalisterna är ambitiösa när det gäller förnybar energi och duktiga på att sprida sina kunskaper och engagemang, säger Carina Borgström-Hansson, ansvarig på global nivå för stadsutmaningen Earth Hour City Challenge.

 

Globala städer i finalen:

Brasilien: Belo Horizonte, Rio de Janeiro, São Paulo

Kanada: Edmonton, North Vancouver, Vancouver

Colombia: Bucaramanga, Monteria, Santiago de Cali

Finland: Esbo, Lahtis, Tammerfors

Frankrike: Besançon, Nantes, Paris

Indien: Pune, Rajkot, Thane

Indonesien: Balikpapan, Jakarta, Semarang

Malaysia: Petaling Jaya, Shah Alam

Mexiko: Puebla, Hermosillo, Toluca

Singapore: Singapore

Sydafrika: Johannesburg, Nelson Mandela Bay, Tshwane

Sydkorea: Changwon, Seoul, Wonju

Spanien: La Coruña, Córdoba

Sverige: Eskilstuna, Göteborg, Västerås

Thailand: Hatyai, Khon Kaen, Mapammarit

USA: Cleveland, Evanston, Seattle

 

Fakta:

På sajten We Love Cities uppmuntrar WWF människor över hela världen att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser, rösta på sina favoriter, lägga ut bilder och filmer och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara.

 

WWF samarbetar med stadsnätverket ICLEI – Local Governments for Sustainability och informationen rapporteras till den internationellt erkända plattformen Carbonn Climate Registry (cCR).

 

Läs mer på Earth Hour City Challenge och We Love Cities.

 

Fakta:
• Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer och står för 70 % av världens koldioxidutsläpp
• 70 % av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050 – städerna har en stor potential att hitta lösningar när det gäller klimat och miljö

 

För frågor, kontakta:

Carina Borgström-Hansson,
expert och ansvarig för WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge WWF, 0708 -855 185

Barbara Evaeus,
globalt kommunikationsansvarig för WWFs Earth Hour City Challenge, 070-39 39 030

Marie von Zeipel,
pressansvarig WWF, 070-629 10 77

 

 

Senast uppdaterad 2015-03-11

 

Pressbilder EHCC

Eskilstuna. Vattenbron med tåg.
Foto: Helena Karjalainen

Ladda ner högupplöst

 

Eskilstuna. Fors kyrkbro för gående och cyklister.
Foto: Göran Jonsson, trafikavd.
Ladda ner högupplöst

 

Göteborg. Kollektivtrafik. 
Foto: Peter Krahl, miljöförvaltningen.

Ladda ner högupplöst

 

Göteborg. Vindkraft. 
Foto: Peter Krahl, miljöförvaltningen.

Ladda ner högupplöst

 

Göteborg. Vy över kanalen. 
Foto: Peter Svensson.

Ladda ner högupplöst

 

Västerås. Flygfoto.
Foto: Pia Nordlander

Ladda ner högupplöst

 

Västerås. Svartan.
Foto: Clifford Shirley.

Ladda ner högupplöst

 

Västerås. Aseaströmmen.
Foto: Clifford Shirley.

Ladda ner högupplöst

 

 

 

© Torstensson Art & Design

 

Priset som delades ut till för Seoul var utformat för att passa hållbarhetstänket i Earth Hour City Challenge. Priset skapades och producerades av Torstensson Art & Design, och kallas Reflektion, vilket förmedlar tanken att arbetet den vinnande staden gör bör återspeglas ut i världen som en källa till inspiration för andra städer. Priset är tillverkat av återvunnet flytglas, återvunnet stål och träfiberplattor i en verkstad som drivs av el från förnybara energikällor.