Många skolor engagerar sig för Earth Hour

Klimatmanifestationen Earth Hour äger rum lördagen den 24 mars kl 20:30. Då engagerar sig Sverige och världen för att uppmärksamma klimatfrågan. Varje år deltar hundratals svenska skolor, från förskola till gymnasium, i Earth Hour.

– Skolorna gör ett fantastiskt jobb på Earth Hour. De är roligt att vi kan påverka skolorna att sätta ökat fokus på klimatet i undervisningen och vara med och inspirera dem till att agera i klimatfrågan. Unga tänker mycket på klimatet och skolan är en viktig arena för debatt och diskussion, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Inför Earth Hour jobbar tiotusentals elever med omfattande, ämnesövergripande projekt om klimat och hållbarhet. Utbildningsmaterialet hjälper lärare och elever att koppla ihop globala utmaningar med det som behöver göras lokalt.

Förra årets utvärdering visade att en klar majoritet av skolorna agerade för klimatet i samband med Earth Hour. De allra flesta uppmuntrade elever till klimatsmarta handlingar, över en tredjedel diskuterade hur skolan kan göras klimatsmartare och nästan en femtedel serverade vegetarisk mat.

Här är några exempel på vad fyra skolor ska göra under årets Earth Hour:

- Boisakademi klass 6-9 i Blekinge. Earth Hour övernattning med klass 6-9. De ska även laga ekologisk mat.

- Ehrensvärdska gymnasiet, Karlskrona. Cykeldag: slå nytt rekord för infartsleden vad det gäller antalet cyklister totalt under dagen.

- Påryds förskola, Björnen och Bävern, Kalmar. Mörkerfest där de lagar klimatsmart soppa och dryck.

- Gränsskolan, klass 1, Haparanda. De ska jobba med konsumtion. 6-åringar, åk 1, 2 och 3 ska prata om miljö och klimat; vad det är, och hur de själva kan vara med och påverka.

Utbildningsmaterialet för Earth Hour 2016 finns här

 

För mer information, kontakta:

Germund Sellgren, handläggare utbildningsfrågor WWF,

germund.sellgren@wwf.se

 


 

Senast uppdaterad 2018-02-13

 

Pressbilder Earth Hour

Slottet i Gamla stan, Stockholm, innan Earth Hour 2015. Foto: Max Plunger

Ladda ner högupplöst

 

Slottet i Gamla stan, Stockholm, under Earth Hour 2015. Foto: Max Plunger

Ladda ner högupplöst

 


Ladda ner ytterligare pressbilder på temat Earth Hour i vårt pressbildsgalleri