© Florian Schulz/visionsofthewild.com

 

 

WWFs klimatundersökning 2016:
Svenskarna vill minska på köttet

2016-03-17

Fler och fler får upp ögonen för köttets påverkan på klimatet. Mer än var tredje svensk uppger att de kommer att skära ned på köttätandet för att minska sin klimatpåverkan under det kommande året, enligt en färsk undersökning från Världsnaturfonden WWF, gjord i samband med Earth Hour.


Den ökande konsumtionen av kött och det sätt som många köttdjur globalt föds upp på är en av vår tids stora utmaningar. Även om kött har viktiga näringsämnen så äter vi i dag mer kött än vad som är hälsosamt för både vår kropp som för vår planets framtid. I en ny undersökning utförd av Cint på uppdrag av WWF framkommer att 37 procent av den svenska befolkningen planerar att minska köttätandet under 2016 för att minska sin klimatpåverkan.

 

Ett av klimatbudskapen till Sveriges politiker i samband med Earth Hour är att köttkonsumtionen ska halveras. 47 procent av svenskarna uppger i undersökningen att de tycker att politikerna bör arbeta för att köttkonsumtionen ska minska i samhället.


– Vi måste ställa om vårt sätt att tänka kring maten så att vi äter mer vegetariskt och mindre men bättre kött om vi ska klara av den klimatutmaning vi står inför, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

 

Intresset för vegetariskt har på senaste tiden exploderat och nu dyker det upp fler kokböcker med det gröna som tema, vegetariska mattidningar och köttfria TV-kockar. Det är i linje med det svenska folkets intresse för vegetarisk mat. Mer än en tredjedel uppger att de har provat laga nya vegetariska recept och en tiondel uppger att de köpt en vegetarisk kokbok, under det senaste året.

 

– Jag tror att fler får upp ögonen för hur stora möjligheter det finns att laga god och mättande vegetarisk mat. Det intresset har vi inte minst en stor variation av utländska matinfluenser att tacka för, säger Anna Richert.

 

Det är inte bara i hemmet vi vill äta mer vegetariskt. Nästan var fjärde svensk har under föregående år enligt undersökningen beställt vegetariskt eller veganskt på restaurang och en tiondel har besökt en restaurang som inte serverar kött.


De främsta fördelarna med vegetarisk mat är enligt följande prioritet, enligt undersökningen: hälsosamt (30%), bättre för djuren (21%) och klimatsmart (19%).

 

Fakta

Köttkonsumtionen står för 14 % av de globala klimatgasutsläppen, bidrar till globalt minskad biologisk mångfald och en ökad användning av bekämpningsmedel. WWF arbetar för att höja medvetenheten kring köttets påverkan på djur, natur och klimat. För att göra det enklare för dig som konsument att göra kloka val har WWF tagit fram en köttguide wwf.se/kottguiden eller som kostnadsfri mobilapp.

 

För mer information, kontakta

Anna Richert, sakkunnig hållbar mat på Världsnaturfonden WWF, 0706376878
Madeleine van der Veer, PR & Policy Manager Världsnaturfonden WWF, 08 546 575 07
Anna Almberg, presskontakt WWF, 0709-816782

Senast uppdaterad 2016-03-17

Fakta om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Cints online-paneler under januari 2016 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Enkäten bestod av slutna frågor och är riksrepresentativ för Sverige med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. 1000 personer i åldrarna 15-74 år ingår i undersökningen. WWF har gjort årliga opinionsundersökningar om klimatet sedan 2013.

 

Ladda ner undersökningen 

 

Ladda ner hela undersökningen i tabellform