© WWF / Cat Holloway

Frågor & svar om Fiskguiden

Fiskguiden 2015

 

Varför får vissa arter rött ljus och vad betyder det att ett fiske är certifierat?

Läs frågor & svar om Fiskguiden 2018

Skillnad på rött ljus och rödlistad

Att en art får rött ljus i WWFs Fiskguide är inte samma sak som att den blir rödlistad av ArtDatabanken.

Läs om skillnaden hos ArtDatabanken

Fiskguiden 2016: Grönt ljus för miljömärkta västkusträkor – men torsken mår sämre

2016-05-03

En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus.
Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.

 

Efter att nordhavsräkan under två år haft rött ljus i WWFs fiskguide syns nu en ljusning. Hela det svenska räkfisket av Nordhavsräka i Västerhavet har MSC-certifierats.  Ett 60-tal båtar fiskar nu mer hållbart med krav på godkända fiskeredskap och tydlig spårbarhet av fångsterna.

– Det är glädjande att västkusträkan får grönt ljus. Vi kan nu njuta av västerhavets delikatess igen med gott samvete. MSC-certifieringen är ett positivt steg i rätt riktning mot ett hållbart räkfiske och tydlig spårbarhet från hav till bord, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Däremot ser det betydligt mörkare ut för Östersjötorsken. Inom loppet av 14 år – sedan WWFs första fiskguide kom ut 2002 – har den gått från rött till grönt ljus och är nu tyvärr tillbaka på rött igen.  Östersjötorsken är liten och mager och forskarna vet inte riktigt varför. Torsk från Barents hav som länge varit välmående och legat på grönt ljus hamnar i år på gult ljus. Orsaken är bland annat sämre tillväxt.

 

Andra nyheter är att lax fångad med laxfällor i Östersjön går från rött till gult ljus. Vildfångad Alaskalax som är en ny art i fiskguiden 2016 ligger på grönt ljus. Norskt fiske av nordhavsräka i Skagerrak och Norska rännan ligger på gult ljus (rött ljus 2015) efter skärpt myndighetskontroll.

Rödtunga från Island går från rött till gult ljus. Svenskt fiske av rödtunga ligger kvar på rött ljus. Gulfenad linfångad tonfisk går från grönt ljus 2015 till gult ljus i årets fiskguide 2016.

– Fiskguiden är ett viktigt verktyg för att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Både konsumenter, fiskbranschen och restaurangerna har stor makt att påverka. Vi rekommenderar alla att köpa produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller KRAV, säger Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad på WWF.

 

I år ger WWF en extra uppmaning till restaurangerna att satsa på spårbarhet.

– I dagsläget är det få restauranger och fiskdiskar som är certifierade. Nu är det dags att lägga in en extra växel. Utvecklingen måste snabbas på så att vi kan säkra och bevara fiskbestånden för framtida generationer, avslutar Inger Melander.

 

BAKGRUND:

Fiskguiden 2016 ges nu ut för tionde gången sedan starten 2002. De är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen. Arbetet koordineras av WWF i 18 länder och konsumentguiderna ges ut på ett 15-tal språk.

 

Fakta: Räkan (Pandalus borealis) fångas året om med trålar som har sorteringsgaller och separerar bifångsten från räkorna. Runt 60 båtar fiskar på bestånd i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan.  WWF rekommenderar köp av fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC och KRAV. De är nationellt och internationellt erkända organisationer och arbetar med tydlig spårbarhet och granskas av oberoende certifieringsorgan.

 

FAKTA:

Vad är det som avgör om fisken får grönt, gult eller rött ljus?

WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier:
- hur bestånden mår
- om kontrollen och förvaltningen är hållbar
- fiskets effekter på ekosystemet
För odlade arter bedöms fodrets ursprung och odlingens påverkan på omgivande miljö.
I botten ligger rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet, ICES, artstatus enligt Artdatabanken och Internationella havsforskningsrådet. Det är framför allt Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges Lantbruksuniversitet som står för datainsamlingen i Sverige. 

 

För frågor, kontakta:

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 0705-654 515

Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad, 072-561 17 40

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se 

Senast uppdaterad 2017-06-05

 

Välj rätt fisk!

 

Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske genom att göra ett medvetet val när du äter fisk och skaldjur. Besök Fiskguidens webbsida eller ladda ner mobilappen idag!

Pressbilder Fiskguiden 2016


Nordhavsräka som fiskas av den norska flottan i Skagerrak och Nordsjön har gått från rött ljus till gult ljus tack vare en mer effektiv förvaltning, krav på minimimått, fiskestopp och obligatorisk rist.
Foto: Germund Sellgren / WWF.
Ladda ner högupplöst bild

 

Torsken i Barents hav ändrar status från grönt till gult ljus.
Grönt ljus kvarstår om den är MSC-certifierad.
Fortsatt gult ljus för torsk trålad i Barents hav, Arktiska havet och östra Östersjön. Torsk garnfångad i västra Östersjön går från gult ljus till rött
Rött ljus fortsätter att gälla för torsk fångad i västra Östersjön, Nordsjön, Kattegatt.
MSC-certifierad torsk från Östersjön: indragen certifiering (december 2015)
Foto: Erling Svensen / WWF

Ladda ner högupplöst bild

 

Inger Melander. Foto: WWF

Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad

Ladda ner högupplöst bild
 

 

Fiskguiden 2016  finns som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner högupplöst bild

 

Fiskguiden 2016

Omslag för Fiskguiden 2016

Ladda ner högupplöst bild

 

"Trafikljuset" för Fiskguiden 2016

Ladda ner högupplöst bild