© Florian Schulz/visionsofthewild.com

 

 

Obamas julklapp till Arktis möts av jubel

2016-12-21

Nyheten om att USA och Kanada förbjuder all ny utvinning av olja och gas i Arktis möts av jubel hos miljöorganisationer världen över. Med Rysslands tillfälliga förbud så återstår enbart Norge och Danmark som vill fortsätta att utvinna de fossila resurserna. WWF vill se att Sverige driver på så att även våra grannländer fattar beslut om att stoppa exploateringen av Arktis.

 

Den amerikanska presidenten Barack Obama och den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau har efter flera månaders förhandlingar beslutat om att förbjuda all ny exploatering av olja och gas i det nordamerikanska området av Arktis och delar av Atlantkusten.

- Det är den bästa julklappen som arktiska urfolk, narvalar, valrossar och isbjörnar kan få, menar en mycket rörd Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden WWF.

Det är en relativt okänd lag som Obama har nyttjat för att skydda dessa fantastiska havsområden. Enligt Obamaadministrationen ska Arktis vara skyddad för all framtid, men oljeindustrin och representanter för den kommande Trumpregeringen har redan uttalat sig om att de ska göra allt för att stoppa Obamas beslut.

I Ryssland finns ett beslut om ett tioårigt moratorium på oljeexploatering till havs i Arktis, det vill säga ett förbud på utvinning under dessa tio år som löper ut år 2023. De två länder som fortfarande håller kvar att Arktis ska exploateras på olja och gas till havs är Danmark och Norge. Norge planerar och har tagit beslut om att exploatera olja och gas i stora delar av sin arktiska del, trots forskarnas avrådan. För Danmark är det på Grönland som planerna för oljeexploatering finns.

- Jag hoppas att det beslut som USA och Kanada nu tagit skapar tryck på att även Norge och Danmark ska stoppa utvinningen av ny olja och gas, och det förutsätter jag att den svenska regeringen tar stor del i genom Arktiska rådet och EU, säger Tom Arnbom.

När havsisen smälter av på grund av klimatförändringen öppnas ett nytt hav upp för exploateringsmöjligheter. Stora delar av de oupptäckta oljereserverna på jorden uppskattas finnas i Arktis, men i dag finns ingen säker metod om ett större oljeutsläpp sker i isen. Risken är att de känsliga arktiska ekosystemen förstörs och därmed även grunden för matförsörjningen för både lokalbefolkning och urfolk. För att minska utsläppen av växthusgaser på jorden bör oljan och gasen i Arktis stanna under marken. Oljejätten Shell har dragit sig ur Arktis efter att ha spenderat närmare 60 miljarder kronor i området utan att få någon lönsamhet.

- Att bryta olja och gas i Arktis är det sista vi borde tillåta om vi ska stoppa klimatförändringarna. Inte enbart fortsätter vi då att ta upp de fossila resurser som vi måste sluta använda, vi riskerar också vår främsta stabilisering av klimatet om vi förstör isarna, säger Tom Arnbom.

Inom Arktiska rådet som är det internationella organ som diskuterar Arktis på djupet har flera bindande avtal tagits under de senaste åren för att vara beredd på en framtida exploatering. Med Kanadas och USAs beslut om skydd av Arktis för ny exploatering av olja och gas är det nu en minoritet av de åtta Arktiska länderna som är för oljeexploatering till havs i detta karga område.

 

För frågor kontakta:

Tom Arnbom, arktisexpert WWF, 070-554 40 66

Madeleine van der Veer, Pr & Policy Manager WWF, 070-292 44 12

Senast uppdaterad 2016-12-21

Pressbilder klimat

Isbjörn. Foto: Michel Terrettaz / WWF

Isbjörn. Foto: Michel Terrettaz / WWF

Ladda ner högupplöst

 

Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden WWF.

Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Ladda ner högupplöst

 


Ladda ner ytterligare pressbilder på temat Klimat i vårt pressbildsgalleri