Foto: Michael Nichols / Geographic Stock / WWF

 

 

Tigrar, sköldpaddor och myrkottar på den illegala handelns topp-lista

2017-11-02

Tigrar, elefanter, björnar och myrkottar är några av de mest åtråvärda och exploaterade arterna på de illegala djurmarknaderna i gränsområdet till Kina, den så kallade Gyllene Triangeln mellan Thailand, Laos och Burma. Det visar en ny rapport från WWF som kartlagt arthandeln.

 

– Rapporten gör mig fruktansvärt upprörd och ledsen. Så många fantastiska arter drivs till utrotningens rand på grund av den här grymma handeln, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF och författare till pandaboken ”Vid vägs ände” (2017) som bland annat dokumenterar den illegala handeln den Gyllene Triangeln.

WWFs rapport ”Top 10 Most Wanted” (Endangered Species in the Markets of the Golden Triangle”) bygger på undersökningar av arter som finns till för försäljning i Gyllene Triangeln. En illegal handel som hotar  djurlivet i Asien och Afrika.

Förutom tigrar, elefanter, björnar och myrkottar omfattar den även noshörningar, sydlig serov, hjälmnäshornsfågel, gaur, leoparder och sköldpaddor.

En viktig drivkraft för handeln är turister från framförallt Kina som reser till städer som MongLa och Tachilek i Myanmar gränsområdena som Boten och den särskilda ekonomiska zonen i Gyllene Triangeln i Laos.

– Illegal, oreglerad och ohållbar handel hotar hundratals arter över hela världen. Den illegala handeln trivs i gränsområden som den Gyllene Triangeln och här måste vi arbeta hårt för att skydda försvarslösa djur, säger Chrisgel Cruz, som jobbar med med artfrågor och illegal handel på WWFs regionala Mekongkontor i Laos.

Många av de tigrar som fötts upp på tigerfarmer slutar sina liv som tigervin, på matbordet, i tvivelaktiga läkemedel eller som lyxartiklar och smycken. Den växande handeln med elefanthud, i kombination med fortsatt efterfrågan på elfenben, hotar elefantpopulationer i både Asien och Afrika.

På björnfarmerna hålls malajbjörnar och  kragbjörnar instängda i små burar. Där töms de på galla som används i traditionell medicin.

Varje dag tjuvskjuts flera noshörningar för att möta efterfrågan på noshörningshorn. I Vietnam används de som symbol för rikedom och som ingrediens i traditionell medicin. En ny trend är att göra smycken och sniderier av horn.

En annan djurgrupp som det handlas mycket med myrkottar som är högt efterfrågade i Kina och Vietnam. De klassas som det mest hotade däggdjuret på jorden. Hjälmnäshornsfågeln faller också offer för handeln. De har en massiv hjälmliknande struktur på huvudet är idealisk för sniderier. Efterfrågan från Kina har bidragit till en stadig nedgång i beståndet.

Sydlig serov är en slags bergsgetter som är mycket efterfrågade för både köttet och som ingrediens i traditionell medicin i Laos. Leoparder, som en gång i tiden hade stor utbredning i Sydostasien, dödas nu för sitt skinn och skelett och  finns nu ofta till salu. Sköldpaddor säljs i mängder, både levande och döda . Världens största nötkreatur, gaur, minskar kraftigt på grund av deras imponerande horn som efterfrågas som troféer och del av orientalisk medicin.

WWF samarbetar med regeringar, partners som TRAFFIC, lokala icke-statliga och privata organisationer och tillsynsmyndigheter för att bekämpa illegal handel. Ett mål är att stänga 20 marknader senast 2020 – allt från fysiska djurmarknader, restauranger, och lyxaffärer till försäljning på nätet. Lagarna kring olagliga artbrott måste efterlevas, menar WWF, som också efterlyser offentlig statistik så att myndigheterna vet var handeln är koncentrerad. Viktigt för WWF är också att stödja parkvakter som med sina liv som insats skyddar hotade arter från tjuvskyttar.

 

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se
Louise Carlsson, naturvårdsexpert Mekongregionen WWF, 08-624 74 47, 070- 603 84 64
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2017-11-02

Rappport

Rapport: Most Wanted 2017

Top 10 most wanted

Endangered Species in the Markets of the Golden Triangle

Ladda ner rapporten

Pressbilder

Pangolin (Myrkotte). Foto: Photoshot License Ltd / Alamy Stock Photo
Pangolin,  (myrkotte)

Foto: Photoshot License Ltd / Alamy Stock Photo

Ladda ner bilden högupplöst

 

Asiatisk Elefant. Foto: WWF-Greater Mekong / Wayuphong Jitvijak
Asiatisk Elefant. Foto: WWF-Greater Mekong / Wayuphong Jitvijak

Ladda ner bilden högupplöst

 


Elfenbensprodukter till salu i Thailand.

Ladda ner bilden högupplöst

 

Tigertroféer på marknad. Foto: Wil Liijf
Leopardtroféer på marknad. Foto: Wil Liijf

Ladda ner bilden högupplöst 

 

Sköldpadda som illegal handelsvara. Foto: Ihwan Rafina / WWF Indonesia
Sköldpadda som illegal handelsvara. Foto: Ihwan Rafina / WWF Indonesia

Ladda ner bilden högupplöst 

 

The Golden Triangle: Ground Zero for Wildlife Trade

The Golden Triangle: Ground Zero for Wildlife Trade

Ladda ner högupplöst

Råd till turister

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv”.

 

Ladda ner guiden