tiger  National Geographic Stock Michael Nichols WWF

 

 

WWF: Glädjande ökning av Nepals tigrar

2018-09-24

Antalet vilda tigrar i Nepal har ökat från 121 till 235 individer sedan 2009. Det meddelade Nepals regering idag. Landet är nära målet att fördubbla antalet tigrar till år 2022 och satsningarna på att bekämpa tjuvjakt är en förebild i Asien, enligt WWF. 

 

Utvecklingen ser betydligt ljusare ut i dag för det hotade kattdjuret som tidigare drabbats hårt av tjuvjakt, förlust av livsmiljöer och konflikter med människor. Inventeringarna har genomförts under 2017 och 2018 i fem skyddade områden, skogar och buffertzoner. Regeringsledda team har samarbetat med partners som WWF, National trust for Nature Conservation, Leonardo diCaprio Foundation och Zoological Society of London.
 
–  Resultatet är glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. Nepal är en modell för hela Asien och har stora möjligheter att bli det första landet som fördubblar sitt tigerbestånd till 2022. Det var ett mål som antogs på det första stora tigertoppmötet med världens ledare i Sankt Petersburg 2010, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.
 
Landets beslutsamhet att vilja rädda tigern och användningen av ett innovativt globalt system för skötsel av tigerområden, Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS), har bidragit till framgången. Den positiva ökningen anses bero på stöd från myndigheter och lokalbefolkningen, effektivt skydd av tigerns livsmiljöer och kraftfulla insatser mot tjuvjägare.
 
–  Vårt engagemang får ny kraft i takt med att Nepals tigrar blir fler och handlingsplanen genomförs. Skyddet av tigrarna har högsta prioritet för regeringen och vi är glada för stödet från våra samarbetspartners, lokalsamhällen och det internationella samfundet, säger Bishwa Nath Oli, Secretary of the Ministry of Forests and Environment.
 
Nepal genomförde sin nationella tigerinventering mellan november 2017 och april 2018 i den nepalesiska delen av Terai Arc-landskapet, som delas med Indien.
 
– Framgången är ett bevis för att vi tillsammans kan rädda planetens vilda djur – också arter som är nära utrotningens gräns, säger Leonardo DiCaprio, styrelseledamot i WWF i USA och ordförande för Leonardo DiCaprios stiftelse, som bland annat finansierat tigerprojekt i Nepal Bardia National Park sedan 2010.

 

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, tigerexpert WWF, 070-555 14 02

Louise Carlsson, biolog och artexpert WWF, 070-603 84 64

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon: 08-546 575 00

 

 

Video: Counting Tigers - Nepal

Senast uppdaterad 2018-09-24

Pressbilder tiger

Tiger, Nepal Chitwan national park. Foto: DNPW / WWF-Nepal

Tiger, Nepal Chitwan national park.
Foto: DNPW / WWF-Nepal

Ladda ner bilden högupplöst

 

Tiger, Nepal. Foto:Samir Jung Thapa / WWF-Nepal

Tiger, Nepal.
Foto:Samir Jung Thapa / WWF-Nepal

Ladda ner bilden högupplöst

 

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF

Ola Jennersten, tigerexpert WWF

Ladda ner högupplöst bild