Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 aug, 2021|Pressmaterial

WWF satsar på program för stora rovdjur

Rovdjuren lodjur, björn, järv och varg är en självklar del av svensk natur och ingår i ett viktigt samspel med våra andra vilda arter. Som en del i WWFs svenska rovdjursprogram satsar organisationen på en innovationsfond för de fyra stora rovdjuren. Den är nu öppen för ansökningar om bidrag.

Varg i tuvull 
Få har sett en varg i det vilda, men ändå väcker den starka känslor. WWFs mål med rovdjursprogrammet är bla att minska vargkonflikterna. Foto: Ola Jennersten

–WWFs mål med rovdjursarbetet är livskraftiga rovdjursstammar och att minska konflikter mellan rovdjuren och människor. Vi hoppas att vårt nya program kan hjälpa till att åstadkomma detta. Vi måste jobba tillsammans, för att uppnå bra hållbart bevarande för de stora rovdjuren. Det gynnar människor såväl som rovdjur, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare för WWF.

WWF satsar nu på en utlysning av medel till innovativa projekt med syfte att främja samexistensen mellan människor och rovdjur och intresseorganisationer, föreningar, forskare och myndigheter på såväl lokal som nationell nivå kan ansöka om bidrag till ett- till treåriga projekt.

Detta program har blivit möjligt genom det arv som privatpersonen Sven-Åke Andersson gett till WWF, just med fokus på att stärka bevarandet av stora rovdjur i Sverige och internationellt. De målgrupper som stödet riktar sig till kan till exempel vara lokala utvecklingsgrupper, naturvårdsorganisationer, samebyar och jägarorganisationer. Projekten skulle kunna vara insatser som är innovationsskapande med exempelvis ny teknik som främjar tillsynsarbete eller inventering. Men det kan också vara andra förvaltningsåtgärder som minskar rovdjursangrepp på tamboskap, tamren eller jakthund.

Sista ansökningsdag är 24 september 2021. Beviljade bidrag delas ut hösten 2021.

–Vi tror att det finns många goda idéer ute i landet, bland de som lever nära rovdjuren. Det allra bästa är att stärka samexistensen och få till en starkare stam av dessa rovdjur tillsammans med de som lever närmast dem, säger Sandra Jönsson, rovdjursexpert på WWF.

WWFs program för att stödja innovativt arbete kring de svenska rovdjuren är en del av ett större rovdjursprogram som totalt omfattar mer än 100mkr som kommer genomföras under en femårsperiod. Programmet i sin helhet omfattar både svenska och internationella rovdjur.

Fakta: Björn i Sverige
Björnen finns i mellersta och norra Sverige, med långsam spridning söderut. Antalet björnar i Sverige är 2900* I Artdatabankens rödlista anges den som nära hotad.

Fakta: Järv i Sverige
Järvar finns i hela den svenska fjällkedjan, och även i skogslandet i Värmland, Dalarna, Hälsingland och norrut.  Antalet järvar i Sverige är strax under 700*. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.  

Fakta: Varg i Sverige
Vargar finns främst i Mellansverige, men kan vandra långt och förekomma i alla landskap utom på Gotland. Antalet vargar i Sverige är 395*. I Artdatabankens rödlista anges den som starkt hotad.

Fakta: Lodjur i Sverige
Lodjur finns i hela Sverige – alla landskap utom Öland och Gotland. Antalet lodjur i Sverige är 1250*. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.

*Fakta om rovdjur, Naturvårdsverket 2021

Fakta:  Hur du ansöker
Information om kriterier och hur du ansöker hittar du här.
Ansökningar och frågor om kriterier skickas till:  svenskarovdjur@wwf.se

Om du har frågor, kontakta:
Sandra Jönsson, rovdjursexpert, sandra.jonsson@wwf.se, tel 0725-898690
Linda Berglund, biträdande avdelningschef, linda.berglund@wwf.se, tel 073-274 42 88
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-86262

 

Dela gärna:

Senast ändrad 12/11/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se