Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|09 apr, 2015|Pressmaterial

Sydkoreanska Seoul vinner global stadsutmaning – inspirerar världens storstäder att bli mer hållbara

Sydkoreas huvudstad Seoul är global vinnare i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge 2015. Den internationella expertjuryn prisar stadens satsningar på sol och förnybar energi samt åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Staden kan inspirera och visa vägen för många av världens växande storstäder, inte minst i utvecklingsländer.

Seoul efterträder förra årets vinnare, Kapstaden i Sydafrika.  Med i sluttampen för Earth Hour City Challenge fanns 14 nationella finalister. Även Göteborg, som utsågs till Sveriges klimatstad den 16 mars, var med i den tuffa finalen. Men till sist tog Seoul hem titeln Global Earth Hour Capital 2015.

– Seoul prisas för sina ambitiösa initiativ att minska utsläppen av växthusgaser med 10 miljoner ton och öka självförsörjningen av el till 20 procent år 2020. Många satsningar pågår för ökad produktion av sol och förnybar energi, miljövänliga bränslen, fler bussfiler och samåkningsprogram, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge.

Seouls borgmästare Park Won Soon har drivit på för att installera solcellsanläggningar på 10 000 offentliga byggnader, skolor och kontorshotell. Hushållen har engagerats i stora energisparprogram med målet att minska beroendet av kärnkraft och fossila bränslen. På sommaren är det vanligt med 30 graders värme och luftkonditioneringen slukar energi.  Genom energieffektivisering och att släppa på slips och kavajtvånget på sommaren satsar staden på att spara lika mycket energi som en koreansk kärnkraftsreaktor producerar.

Mer än 160 städer från flera kontinenter deltog i Earth Hour City Challenge 2015 som arrangerats för fjärde gången sedan 2011. Utsläpp, åtaganden och åtgärder rapporteras till en gemensam plattform. En internationell expertjury bedömer städernas arbete när det gäller klimatsmarta och hållbara lösningar för energi, boende och transporter – och omställningen till förnybar och hållbar energiförsörjning.

Fakta: Prisutdelningen ägde rum idag i Seoul på en konferens för hållbara städer arrangerad av nätverket ICLEI. I finalen deltog: Belo Horizonte, Brasilien; Córdoba, Spanien; Evanston, USA; Göteborg, Sverige; Hatyai, Thailand; Jakarta, Indonesien; Lahti, Finland; Montería, Colombia; Paris, Frankrike; Petaling Jaya, Malaysia; Puebla, Mexiko; City of Singapore, Singapore; Thane, Indien; Tshwane, Sydafrika och Vancouver, Kanada.

För frågor, kontakta:
Carina Borgström-Hansson, ansvarig Earth Hour City Challenge, 070-885 51 85,
carina.borgstrom-hansson@wwf.se
Barbara Evaeus, globalt kommunikationsansvarig EHCC; WWF, mobil: 070-393 90 30,
barbara.evaeus@wwf.se
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se