Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)

Bli djungelfadder

Hjälp oss stoppa utrotningen!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete.

Premie

Faktureringsadress

Sverige

Signera ditt autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Afrikas bergsgorillor är starkt hotade och det finns endast 1.063 bergsgorillor kvar i regnskogarna i gränsområdet mellan Rwanda, Demokratiska Republiken Kongo och Uganda. Som Djungelfadder bidrar du varje månad till WWFs arbete med bekämpning av tjuvjakt, skogsplantering och med att utbilda och utrusta fler parkvakter för att rädda bergsgorillorna. Men du hjälper även till att skydda andra utrotningshotade arter och bidrar till fler naturvårdsprojekt.

TRAGISK NYHET: Vi har nåtts av den sorgliga nyheten att bergsgorillan Rafiki har dödats av ett spjut. Silverhannen var en del av en liten grupp som är vana vid besök av turister och forskare i Bwindiparken, Uganda. Troligen söker sig fler tjuvjägare till nationalparker som en effekt av den pågående pandemin, då parken har stängts för turister och det är mindre patrullering än vanligtvis.

Som djungelfadder får du

Gorillamjukis

Gorillamjukis

En fin gorillamjukis i plysch.

WWF-Magasin-tidningar-2-2020

WWF Magasin

Tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.

Bergsgorilla (Gorilla beringei)

Djungelrapporten

Djungelrapporten (e-nyhetsbrev) fyra gånger per år där du får följa gorillafamiljerna på nära håll genom WWFs projektledare i fält.

instagram-wwfstoltfadder

WWFs Instagramkonto

Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar härliga bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.

Bergsgorilla

Ge bort ett fadderskap

Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!

Läs mer

Hoten

Man sågar träd i Virunga nationalpark
Politisk instabilitet och skogsskövling

Virungamassivet ligger har under lång tid varit drabbat av krig och oroligheter. Fortfarande är det krig som pågår mellan olika rebellgrupper ett av det största hoten mot bergsgorillorna och deras livsmiljö.

Bergsgorilla (Gorilla beringei)
Träkolstillverkning

Träkolstillverkningen som sköts av rebellerna värderas till 175 miljoner kronor per år och är det enskilt största hotet mot regionens unika djurliv och de hotade människoaporna.

Bergsgorilla
Oljeborrning

Demokratiska Republiken Kongo har nu bestämt sig för att tillåta oljeborrning i gorillornas Virunga, som är en nationalpark och ett UNESCO Världsarv. Beslutet är en katastrof för gorillorna och har mötts av massiva protester.

Skogsvaktare rensar bort fångstsnaror i Virunga nationalpark
Fångstsnaror

Det är inte ovanligt att se en gorilla som saknar en hand, som följd av att den tidigare har fastnat i en snara. Parkvakterna hittar och plockar bort över 1 200 illegala snaror varje år.

Virunga nationalpark

Virunga nationalpark är Afrikas äldsta nationalpark och är klassad av FN som världsarvsområde. Det här är den enda plats på jorden där tre närbesläktade arter av människoapor, bergsgorilla, Grauers gorilla och schimpans, samsas om livsutrymmet.

Ung bergsgorilla (Gorilla Beringei Veringei)
Virunga nationalpark

Virunga nationalpark är Afrikas äldsta nationalpark och är klassad av FN som världsarvsområde. Det här är den enda plats på jorden där tre närbesläktade arter av människoapor, bergsgorilla, Grauers gorilla och schimpans, samsas om livsutrymmet.

Gorilla Water – vattenprojekt för gorillor och människor

En film som visar hur WWF och IGCP arbetar för att bevara bergsgorillorna, genom att utbilda bybor i att bygga speciella vattentankar för regnuppsamling intill bergsregnskogen.

Kvinnor och barn hämtar vatten
Gorilla Water – vattenprojekt för gorillor och människor

En film som visar hur WWF och IGCP arbetar för att bevara bergsgorillorna, genom att utbilda bybor i att bygga speciella vattentankar för regnuppsamling intill bergsregnskogen.

En av våra närmaste släktingar

Visste du att bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar? Den är dessutom den största levande människoapan.

Bergsgorilla (Gorilla beringei)
En av våra närmaste släktingar

Visste du att bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar? Den är dessutom den största levande människoapan.

Vad gör WWF

Bergsgorilla

Intensivt arbete för människoaporna

WWF bedriver sedan mer än 20 år ett intensivt och framgångsrikt arbete med att rädda de starkt hotade bergsgorillorna och skydda deras livsmiljö. År 1991 startades det internationella gorillaprogrammet (IGCP) som idag är ett samarbete mellan Fauna Flora International och WWF.

Bergsgorilla

Internationella gorillaprogrammet

Tillsammans med myndigheterna i Rwanda, Demokratiska Republiken Kongo och Uganda arbetar vi för att skapa ett gränsöverskridande samarbete för att rädda detta världsarvsområde som utöver bergsgorillor har en biologisk rikedom utan motsvarighet på den afrikanska kontinenten.

Medium_WW232949

Stöd till parkvakter

Stora delar av stödet går till parkvakter som skyddar bergsgorillorna och den fantastiska natur de lever i. Just nu arbetar omkring 250 parkvakter i Demokratiska Republiken Kongo, 125 i Rwanda och 150 i Uganda.

Kvinnor och barn hämtar vatten i Virunga nationalpark

Vattenprojekt för gorillor och lokalbefolkning

WWF och IGCP arbetar för att bevara bergsgorillorna genom att utbilda bybor i att bygga speciella vattentankar för uppsamling av regnvatten intill bergsregnskogen.

En frisk population med bergsgorillor är av globalt intresse och inkomsterna från turismen har stor betydelse för lokalbefolkningen. Pengar från svenska djungelfaddrar har bidragit till den positiva trenden att gorillorna ökar, vilket gör det extra roligt.

Håkan Wirtén Generalsekreterare på WWF i Sverige

Så används din gåva

85%

Naturvård

15%

Insamling & administration

Den största andelen av pengarna går direkt till projekt för att skydda bergsgorillan och dess livsmiljö. WWF använder också en del av medlen för att skydda andra arter, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Tack för ditt stöd för en friskare planet!

Vanliga frågor

Hur blir jag månadsgivare / fadder?

Tack för att du vill stödja vårt arbete! Du kan välja mellan nio olika fadderskap. Just regelbundenheten i din gåva har stor betydelse. Den bidrar till ett starkare WWF som kan fortsätta arbeta på bred front. Här hittar du all info om hur du anmäler dig.

Vad innebär det att bli fadder hos Världsnaturfonden WWF?

Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft. Som fadder blir du en symbolisk fadder för till exempel tigern. Då får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för tigern och skydda andra utrotningshotade arter. Ditt stöd används direkt till att stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Läs mer om våra olika fadderskap.

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår givarservice eller din bank.

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Hur ändrar jag mitt månadsbelopp?

Du kan närsomhelst ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår givarservice.

Kolibri
WWFs givarservice

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Bergsgorilla

Bergsgorillorna
behöver din hjälp

Bli Djungelfadder Läs mer om bergsgorillan

Senast ändrad 16/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se