shutterstock_784592407_Natalia-Schuchardt_1600x800

Bli orangutangfadder

Hjälp oss stoppa utrotningen!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete.

Premie

Faktureringsadress

Sverige

Signera ditt autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Förr fanns det orangutanger i stora antal på både Borneo och Sumatra i Sydostasien, kanske så många som 230 000. Idag återstår bara drygt 70 000 fördelade på endast 55 populationer. Allra mest hotad är Sumatraorangutangen. Det beror till stor del på att regnskogen, deras livsmiljö, försvinner i snabb takt.

 

Som orangutangfadder får du

Orangutangmjukis

Orangutangmjukis

En fin orangutangmjukis i plysch.

WWF-Magasin-tidningar-2-2020

WWF-magasin

Tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.

Orangutang

Orangutangrapporten

Orangutangrapporten (e-nyhetsbrev) fyra gånger per år med rapportering från fält om konkreta naturvårdsresultat.

Orangutang

WWFs Instagramkonto

Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar härliga bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.

Orangutang

Ge bort ett fadderskap

Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!

Läs mer

Hoten

Central Kalimantan (K. Tengah), Kalimantan (Indonesian Borneo),
Skogsskövling

I mitten på 1900-talet inleddes storskaliga skogsavverkningar på Borneo och Sumatra, vilket har inneburit en förödande utveckling för regnskogen och orangutangerna. I dag har cirka 80 % av Sumatras och nästan 60 % av Borneos skogar försvunnit och ersatts av ogästvänliga plantager eller rena ödemarker utan träd.

Hands of an orang utan in cage, Jambi, Sumatra, Indonesia
Illegal handel

Illegal jakt och handeln med husdjur fortsätter, trots att det är olagligt att döda orangutanger. Det bedrivs också en handel med kroppsdelar, speciellt skallar. Mellan 1995 och 1999 importerade Taiwan 1 000 orangutanger, som bland annat används som husdjur, på samma sätt som vi har hundar och katter. Det anses ge en hög status. Av sex infångade orangutanger tror man att fem dör i samband med fångst och transport.

Medium_WW215683
Skogsbränder

Skogsbränder är också ett stort problem. På ett år kan miljontals hektar skog försvinna och många orangutanger får sätta livet till. När skogen avverkas eller brinner upp släpps kolet ut i atmosfären. Tyvärr är avverkningen av världens skogar så stor att i stället för att hjälpa oss, bidrar den till att försämra klimatet.

Hållbar palmoljeproduktion

Som konsumenter ska vi ställa krav på att palmoljan som finns i de hushållsprodukter vi använder och i de livsmedel vi äter ska vara certifierad enligt RSPO.

Orangutang
Hållbar palmoljeproduktion

Som konsumenter ska vi ställa krav på att palmoljan som finns i de hushållsprodukter vi använder och i de livsmedel vi äter ska vara certifierad enligt RSPO.

Vad gör WWF

Kayan Mentarang National Park, East Kalimantan (K. Timur), Kalim

Borneos hjärta

Borneos hjärta är ungefär lika stort som halva Sverige. Det är en av världens mest unika platser i fråga om flora, fauna och naturmiljöer, där en stor andel av arterna bara finns på Borneo. Antalet trädarter på Borneo uppskattas till cirka 4 000 vilket gör ön till en av de mest artrika platserna på jorden när det gäller träd. I denna skog lever orangutanger, elefanter, leoparder, noshörningar och gibbonapor sida vid sida

Kayan Mentarang National Park, East Kalimantan (K. Timur), Kalim

Bevarande av regnskog

En av de mest unika satsningarna på att bevara regnskog i Asien, är den så kallade Borneo-deklarationen, även kallad The Heart of Borneo. Efter omfattande påtryckningar från WWF och andra organisationer om att något stort måste göras för att bevara Borneos natur, skrev Indonesien, Malaysia och Brunei, de tre länder som Borneo består av, under en historisk överenskommelse 2007.

Fisherman, Empangau, West Kalimantan, Indonesia

Samarbete med lokalbefolkning

Att engagera lokalbefolkningen är också en viktig väg för att nå framgång i bevarandet av regnskogen och dess invånare. Genom att stärka ursprungsbefolkningars och andra lokala gruppers offentliga röst samt erbjuda nya inkomstbringande möjligheter, som satsningar på ekoturism eller förbättrade odlingsmetoder, ökar möjligheterna till en stärkt lokal påverkan och handling.

Sebangau National Park landscapes, Central Kalimantan, Indonesia

Sebangau nationalpark

Ett annat viktigt område för WWF är den stora nationalparken Sebangau på södra Borneo. Här återfinns idag världens största population av orangutang, på mellan 6 000 till 9 000 djur. WWF var aktivt med och bildade även denna park år 2004 och såg därmed till att detta fantastiska område blev skyddat och hem för många orangutanger. WWFs vision för Sebangau är att erbjuda befolkningen i och runt om parken stabila möjligheter till försörjning samtidigt som ekosystemets mångfald, där också orangutangen ingår, kan bevaras.

Trots utökat skydd och stärkt lokalbefolkning så är inte farorna över. Fortfarande finns det en stor efterfrågan på snabba pengar genom timmer och utökade oljepalmsodlingar, vilket gör att WWF fortsätter kampen för regnskogens och orangutangens överlevnad.

Olle Forshed Expert regnskog och tropiskt skogsbruk

Så används din gåva

85%

Naturvård

15%

Insamling & administration

Den största andelen av pengarna går direkt till projekt för att skydda orangutangen och dess livsmiljö. WWF använder också en del av medlen för att skydda andra arter, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Tack för ditt stöd för en friskare planet!

Vanliga frågor

Hur blir jag månadsgivare / fadder?

Tack för att du vill stödja vårt arbete! Du kan välja mellan nio olika fadderskap. Just regelbundenheten i din gåva har stor betydelse. Den bidrar till ett starkare WWF som kan fortsätta arbeta på bred front. Här hittar du all info om hur du anmäler dig.

Vad innebär det att bli fadder hos Världsnaturfonden WWF?

Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft. Som fadder blir du en symbolisk fadder för till exempel tigern. Då får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för tigern och skydda andra utrotningshotade arter. Ditt stöd används direkt till att stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Läs mer om våra olika fadderskap.

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår givarservice eller din bank.

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Hur ändrar jag mitt månadsbelopp?

Du kan närsomhelst ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår givarservice.

Kolibri
WWFs givarservice

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

shutterstock_1011507838_Perfect-Lazybones_Shutterstock

Mjuk, orange
och snart hemlös

Bli Orangutangfadder Läs mer om orangutangen

Senast ändrad 23/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se