Gå till huvudinnehållet
-hero-igelkottsveckan-v4

TILLSAMMANS FÖR SVERIGES IGELKOTTAR

Igelkottsveckan är ett årligt initiativ från WWF och Nordens Ark för att samla in observationer av igelkottar, som minskar i Sverige och Europa. Deras livsmiljöer försvinner och de trivs inte i välstädade trädgårdar. I år kom över 50 000 rapporter in, som skickas till SLU Artdatabanken för analys. Målet är att skydda igelkotten och vända den negativa populationstrenden.

european-hedgehog-4822221 Pixabay

HJÄLP OSS ATT RÄKNA DEM

Igelkotten har troligen funnits i mer än 30 miljoner år – men nu minskar den i Sverige. Vi behöver studera den mer, för att hitta orsakerna till minskningen och för att organisera rätt insatser. Därför genomfördes en rikstäckande inventering under Igelkottsveckan 2024.

Missade du Igelkottsveckan? Ingen fara. Du kan fortfarande rapportera in de igelkottar du träffar på. Har du sett en igelkott – död eller levande – registrera din observation i vårt formulär. Inte sett någon igelkott? Det är också en viktig observation i kartläggningen.

Registrera din observation här

MBM_IGELKOTTSVECKAN_VISNINGSBILD_1X1_4

GRATIS GUIDE: SÅ VÄLKOMNAR DU IGELKOTTEN TILL DIN TRÄDGÅRD

I takt med att igelkottarnas livsmiljöer i naturen försvinner, så söker de sig till de områden där vi människor bor. Vi kan välkomna igelkottarna till våra trädgårdar och ge dem lite av vårt utrymme.

När du registrerar igelkottar får du vår guide där vi samlat de bästa tipsen på hur du gör trädgården igelkottsvänlig.

hero-igelkott—pexels-pixabay

Sverige älskar igelkottar!

Sommarens Igelkottsvecka var en succé! Vi fick in över 50.000 rapporter i räkningen. Den här nya statistiken hjälper oss att få bättre kunskap – och att organisera rätt insatser för att hjälpa igelkottarna.

Igelkotten har minskat med 40 procent de senaste tolv åren – men tillsammans har vi stora möjligheter att vända trenden i tid.
Vi har redan påbörjat arbetet. WWF återskapar ängs-, naturbetes- och lövskogsmarker, som igelkottarna och så många andra rödlistade arter är beroende av. Hjälp oss göra mer!

Bli Naturfadder – just nu får du igelkottsklistermärken

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete för vår svenska natur.

Välj välkomstgåva

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

puff-varningsskylt-igelkott

Ladda ner en varningsskylt

Under Igelkottsveckan 2024 rapporterades nästan 4 000 påkörda igelkottar. Sätt upp en varningsskylt i ditt område för att minska olyckorna, glöm inte att du måste kontakta din kommun för att sätta upp en skylt vid en allmän väg. Skapa passager under staket eller buskar mellan trädgårdar för att hålla igelkottarna borta från trafiken.

Ladda ner här

European Hedgehog (Erinaceus europaeus) eating cat food.

LÄS MER FAKTA OM IGELKOTTAR

Vad äter en igelkott? Hur gammal blir en igelkott? Hur många taggar har de? Och när går de i ide? Här har vi samlat allt vi vet om de fascinerande igelkottarna.

Läs mer här

Igelkott_02

HJÄLP EN IGELKOTT I NÖD

Om du hittat en igelkott som ser ut att behöva hjälp, så kontakta en viltrehabiliterare, som är godkänd av länsstyrelsen. Kontaktuppgifter finns hos Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. Du kan också prova att kontakta din lokala veterinär, en del tar också hand om vilda djur.

Hitta viltrehabiliterare här

ÄR DU MED NÄSTA ÅR – 2025?

Vi kommer fortsätta räkna Sveriges igelkottar även nästa år. Och vi hoppas att du vill hjälpa oss igen! Anmäl dig nu, så får du en smidig påminnelse när det närmar sig.

Anmäl dig här

Igelkottsveckan är en del av projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som drivs av WWF och Nordens Ark. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se