DET HÄR KAN DU GÖRA FÖR ATT
FRÄMJA DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN

 Vår livsstil påverkar livet på jorden på olika sätt, både nära oss och långt borta. Det finns mycket du kan göra själv för att bidra till en levande planet.

 

Gör skillnad genom maten du äter, hur du reser, vad du konsumerar till ditt hem och har du en trädgård eller balkong kan du göra den extra inbjudande för ett myller av arter.

 

 

Välj mat som gör skillnad  

 • Ät upp den mat du köper. Vi behöver åkermark för att odla mat till allt fler människor. Matsvinn innebär att vi odlat maten i onödan.

 • Ät mer vegetariskt! Håll gärna utkik efter småskaligt och lokalt producerade grönsaker, gryn och baljväxter – och variera det du lägger på tallriken med nya spännande rätter med färgglada grönsaker, mer vego och mindre men bättre kött.

 • Du som äter kött – fråga efter naturbeteskött som kommer från djur som betat i de hotade svenska hagmarkerna. Då gör du en god gärning för våra insekter, blommor och fåglar. Certifierat naturbeteskött får grönt ljus i WWFs Köttguide, liksom ekologiskt eller KRAV-märkt kött.

 • Om du konsumerar tropiska grödor som choklad, kaffe, te, palmolja, och frukter som bananer och ananas är det särskilt viktigt att de är certifierande, rättvisemärkta och ekologiska.

 • Du som äter fisk och skaldjur - följ Fiskguiden från WWF för mer hållbara val. Ladda ner WWFs app Fiskguiden till din mobil! Omsorgsfulla val av fisk kan göra stor skillnad!

 • När du bakar, använd gärna råg- och vetemjöl som är odlat på åkrar med osådda "lärkrutor"– ett viktigt sätt att rädda sånglärkan som minskar för varje år.

 

Foto: Jörgen Lindberg samt pixabay/creativecommons

 

Tillsammans kan vi hålla planeten levande.

 

 BLI FADDER SKÄNK EN GÅVA 


 

Res klimatsmart och djurvänligt   

 • Välj elbil, tåg, cykel och kollektivtrafik framför fossildrivna bilar och flyg.

 • Köp aldrig prydnadssaker gjorda av djurdelar som koraller, elfenben, sköldpaddsskal, etc. Ta istället del av naturens rikedom genom att exempelvis besöka en nationalpark.

 • Undvik turistattraktioner med levande vilda djur, som elefantridning och att klappa vilda djurungar.

 

Handla smart till hem och hushåll   

 • Se till att alla trä- och pappersprodukter du köper är FSC-märkta, vilket innebär ett mer ansvarsfullt skogsbruk. Det kan vara tidningar, toalettpapper, byggmaterial och möbler – inte minst när det gäller tropiska träslag och rotting.

 • Välj förnybar el märkt som garanterar att elbolaget investerar i olika projekt som stödjer energieffektivisering och miljö, till exempel att skapa vandringsvägar för fisk i vattenkraftverk.

 • Tänk på vilka elektronikprodukter du köper – behöver du verkligen en ny mobil? Mycket av metallerna i våra batterier och kretskort kommer från skövlade regnskogsområden.

 • Välj tvättmedel och andra hushållskemikalier med miljömärkning.

 • Återvinn ditt hushållsavfall och lämna in överblivna kemikalier, mediciner och målarfärg till miljöstation.


© Ola Jennersten / WWF-Sweden © Pixabay/CreativeCommons

 

Mångfaldssäkra trädgård och balkong   

 • Plantera växter som pollinatörerna gillar, till exempel kryddväxter, och se till att det finns blommande växter under hela växtsäsongen.

 • Bygg ett insektshotell med bamburör eller borra hål i en trästock. ​

 • När det är varmt och torrt, ställ ut vatten till insekter och fåglar.

 • Ha ett fågelbord på vintern med mat för alla våra småfåglar.

 • Bygg en damm i din trädgård med vattenväxter och stenar.

 • Klipp gräsmattan sällan eller lämna en del av gräsmattan oklippt, cirka 10 kvadratmeter. Behåll nässlorna i kanten.

 • Skaffa bikupa. Prata med biodlare – ofta behöver de platser att ställa kuporna på. ​

 • Skaffa kompost – många arter bor i den och äter i den. ​

 • Sätt upp fågelholk och fladdermusholk. ​

 • Lämna lövhögar och rishögar för igelkottar, insekter och grodor.

 

 

Hjälp oss att bevara
en levande planet

Ju fler som engagerar sig, desto större chans har vi att bekämpa utrotningen.

 

Med ditt stöd kan vi fortsätta genomföra projekt för att försäkra oss om att våra hotade ekosystem och arter inte går förlorade. Tillsammans kan vi hålla planeten levande.

 

 

Bli WWF-fadder - ett långsiktigt stöd

När du blir fadder stödjer du WWF månadsvis via autogiro. Just regelbundenheten i din gåva har stor betydelse. Med hjälp av våra faddrar kan vi få bättre framförhållning och sätta in våra insatser med större kraft.

 

 BLI FADDER

 

Bidra på det sätt som passar dig

Förutom att bli fadder kan du också stödja vårt arbete genom att starta en egen insamling, swisha, engagera din skola eller ditt företag eller skänka en engångsgåva. Välj den stödform som passar dig.

 

SKÄNK EN GÅVA 

 

Starta en egen insamling

Här är WWFs olika stödformer

 

 

Planeten behöver fler Världshjältar!

WWF har startat initiativet Världshjältar. Till vår hjälp har vi engagerade personer – Världshjältar som gör en viktig insats för alla de som inte själva kan göra sina röster hörda. De värnar om världens hållbarhet och framtid genom att aktivt bidra till att stoppa utrotningen och främja vår planets biologiska mångfald. De hjälper till att sprida kunskap och samlar in pengar till ett mycket viktigt ändamål. Stöd deras insamling på www.wwf.se/varldshjaltar eller bli en Världshjälte du också på www.wwf.se/bli-varldshjalte

 

 

UPPROP! Skriv på för att rädda Europas sötvatten.

Flera länder vill försvaga lagarna som skyddar Europas viktiga sötvattenkällor. Det vore katastrofalt.  EU-komissionen ska nu utvärdera EUs vattenpolitik och allmänheten har ombetts att tycka till. WWF har tillsammans med Sportfiskarna och Älvräddarna skrivit ett färdigt svar. Skriv på uppropet ocoh hjälp oss att rädda våra sötvatten!

 

Agera för våra sötvatten


 

Livet på planeten är hotat.

De flesta djur påverkas på flera sätt av människans framfart – av förstörda livsmiljöer, klimatförändringar, föroreningar, tjuvjakt och rovfiske. Djuren behöver din hjälp.

 

 >  MER OM DEN PÅGÅENDE UTROTNINGEN  

 

Läs om några av de hotade arter WWF arbetar för att rädda.

Tillsammans kan vi stoppa utrotningen och bevara den biologiska mångfalden.

 

  BLI FADDER SKÄNK EN GÅVA