Fråga WWF om djur, natur och hållbarhet

 

Våra experter svarar

 

Ställ din fråga via mail wwfmagasin@wwf.se eller skriv till:
WWF Magasin, Världsnaturfonden WWF, Ulriksdals Slott, 170 81 Solna.

 

NYHET! Fråga WWF direkt på Facebook!

Ställ dina naturfrågor till oss på WWFs Facebook-sida.

 


Frågor från WWF Magasin nr 4-2018

 

Foto: Germund Sellgren / WWFDöd i Östersjön

Om det blir en totaldöd i Östersjön - kan man få den att leva igen?
Oliver Kurtul

 

Absolut, Östersjöns döda bottnar ”återupplivas” när
vattenomsättningen förbättras, till exempel genom stora inflöden av friskt saltvatten från Västerhavet.
Men om vissa arter, som Östersjötorsken, försvinner kommer den troligen inte tillbaka eftersom den är genetiskt anpassad till Östersjöns låga salthalt.

Anders Alm

 

 


Nästa till utrotning

Vilken djurart ligger högst i riskzonen att bli utrotad just nu?
Daniel Carlsson
 

Det finns flera arter där det återstår mycket få individer, exempelvis saola i Vietnam. Sumatra- och javanoshörningar i Indonesien tillhör nog de mest hotade landdjuren. En underart till den afrikanska trubbnoshörningen, den nordliga trubbnoshörningen, finns bara kvar som två honor! (och är därför i princip utrotad).

Ola Jennersten

 

 

 

Foto: Ola Jennersten / WWFGömma nötter

Vi har en ekorre som hela tiden kommer till vår trädgård och lägger ut valnötter på olika platser. Nötterna tar hen hos någon i närheten som har ett valnötsträd.
Frågan är: VET hen var hen lagt nötterna eller lägger hen dem på en viss typ av plats, för att sedan på vintern slumpvis söka på den typen av platser?
Christer Lindh


Forskare har visat att en stor del av gömda nötter återfinns av ekorrarna, men en och annan glöms bort och det är ju tur eftersom trädet då får hjälp med fröspridning.

Ola Jennersten

 

 

© SHUTTERSTOCK/DANGDUMRONG/WWF-SWEDEN

Horn?

Har giraffer horn? Isåfall, vad använder de dem till? 
Veronica Hultman


Både hannar och honor har små, hudtäckta horn. Eftersom huden har blodkärl är en hypotes att hornen används för att reglera temperaturen. Vid kamp mellan hannar slår de hals och huvud mot varandra och då fungerar hornen som små vapen.

Ola Jennersten

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ola Jennersten / WWFHur mycket kött är OK?

Ni kör ju med devisen ”Mindre men bättre kött”. Hur ofta kan man då äta kött och ändå ha en okej miljöprofil? Och hur mycket bättre är det att vara vegan än vegetarian?
Signe

Klimatmässigt ryms det inte mer än att par portioner kött i veckan om vi ska klara klimatmålen. Samtidigt hjälper de betande djuren till att hålla våra kulturlandskap öppna och det ger viktiga livsmiljöer för insekter, fåglar och andra djur. Därför inspirerar vi gärna till en kost med mer grönt och fullkorn, med mindre men bättre kött från betande djur som bidrar till öppna landskap.
Frågan om vegan eller vegetarian är också intressant. Klimatmässigt är det skillnad till veganernas fördel, men mjölkkorna står för viktig del i den biologiska mångfalden och de öppna landskapen. Så du hör, det är samma resonemang även här. Med varierad kost och mindre men bättre kött eller mjölk kommer du långt!

Anna Richert 
 

 

Foto: Ola Jennersten

Hur lever olika typer av familjer?

Vilken är den vanligaste familje- formationen i djurriket? Vilka speciella familjebildningar finns det? Hos vilka djur?
Lovisa Lindström


Det finns många olika variationer i djurriket. Hos en del arter lever individerna ensamma tills de ska para sig. Ungarna följer honan tills de kan klara sig själva – exempelvis tiger. En del lever parvis under större delen av sina liv, exempelvis vissa fåglar.
Andra är flockdjur, men dessa flockar kan vara av olika slag. Hos elefanterna är det hongrupper med ungar, hannarna går ensamma. Hos många hjortdjur försvarar en hanne en grupp med honor under parningstiden. Att leva i stora flockar är en strategi för att minska risken att bli tagen av rovdjur. Exempel finns hos både fåglar och fiskar.
Bland insekter finns också många olika varianter. Ensamliv, och olika former av koloniliv. Sociala steklar som humlor och getingar lever i kolonier som kan bestå av tusentals individer med en drottning som genom kemisk kommunikation är den givna ledaren.

Ola Jennersten

 

  

 

© WWF-INDONESIA/SEBANGAU PROJECTTrädplantering och kostnader

Vilka organisationer använder ni er av för trädplantering? Hur mycket kostar det för er att plantera ett träd?
Gustav Cavallin

Vi anlitar ingen annan organisation, det är vi själva som utför detta tillsammans med lokala byar. Kostnaden ligger på cirka 50 kronor per träd.

Olle Forshed

 

Hur är det möjligt att det kostar så mycket för er när det finns andra organisationer som planterar ett träd för 7 öre? 
 Gustav CavallinKostnaden avgörs av vad för sorts skog som man avser att plantera. En regnskog där man restaurerar, så som vi gör i Sebangau i Indonesien, är lite dyrare. Eländig terräng, långt ifrån bebyggelse och enbart inhemska naturliga trädslag. Andra områden kan vara mycket billigare eftersom marken är mer lik en åker. Då kan man enkelt strö ut frön.
Kostnaden i WWFs fall är att vi vill restaurera ett av de mest komplicerade ekosystemen – en naturlig regnskog. Vi har dessutom satsat på kvalité och har omfattande uppföljningsprogram i fem år.
Därefter gör vi bedömningen att träden kan överleva själva.

Olle Forshed

 

Tidigare Fråga WWF

 

Frågor från WWF Magasin nr 3-2018

 

 Foto: Ola JennerstenTuggar om

Idisslar rådjur?
Johan Sjölund

 

Jo, som de flesta klövdjur så tillhör rådjur idisslarna, närmare bestämt en underordning av partåiga hovdjur som kallas Ruminantia.
Dessa har fyra ”delmagar” som kallas våmm, nätmage, bladmage och löpmage. De tre första är förmagar där maten jäser och hostas upp till munnen för att tuggas om. Löpmagen är den som mest liknar vår ”riktiga” mage.

 Ola Jennersten

 

 


Solskydd och miljö

Jag undrar när ni ska driva frågan med biologiskt nedbrytbara solskyddskrämer?
Som inte skadar hav och sjö. Mexiko är ett föregångsland vad gäller detta.
Eva-Marie Åström
 

WWF arbetar globalt med att sätta press på politiker och andra beslutsfattare för de frågor som vi tycker är prioriterade t.ex. överfiske, stoppa övergödning och stoppa farliga utsläpp av miljögifter. Vi har inte specifikt identifierat solkrämer utan arbetar mer övergripande med vilka kemikalier och föroreningar vi inte vill ska finnas i våra hav och sjöar. Naturskyddsföreningen arbetar mer fokuserat med att granska specifika produkters miljöpåverkan och driver dessa frågor, så titta gärna på deras hemsida för mer information. 

Johanna Myrman

 

 

 

Foto: Ola JennerstenHolk på huset?

Om man inte har stora träd att hänga fågelholkar i, finns det något annat sätt man kan göra för att rå om småfåglarna?
Kan man sätta holkar på pålar i trädgården i stället? 
På fasaden? Behöver småfåglarna hjälp ens? 
Miranda Sherman


Att sätta upp fågelholkar är ett bra sätt att hjälpa fåglar att hitta bostad eftersom det är ont om ihåliga träd i den ”moderna” naturen.
Det går alldeles utmärkt att sätta holken på en stolpe eller på fasaden. Jag har holkar på huset där det häckar starar, tornseglare och pilfinkar.

Ola Jennersten

 

 

Foto: Ola Jennersten

Varför gäspade lodjuret?

För några år sedan hade jag den otroliga turen att få närkontakt med ett lodjur på en av mina vandringar. Vi satt ett tag tillsammans med cirka 20 meters avstånd. Lodjuret gäspade återkommande. Jag har sedan dess undrat vad gäspandet kan ha betytt. Kan det ha varit ”jag vill inget ont”, ett tecken på stress eller något helt annat?
Erica Björndotter


Både människor och djur gäspar och resultatet blir att man fyller lungorna med luft och på så sätt ökar syresättningen av blodet. Sannolikt är det en reflex som utlöses när man (människor och rovdjur) är lite trötta eller uttråkade!

Ola Jennersten

 

 

 

Foto: iStockPå grillen

Hur grillar man klimatsmart?
Lovisa Lindström

Mina bästa grilltips kommer här:

• Lägg mer vego på grillen. Själv lärde jag mig nyligen att grilla potatis – jättegott!

• Om du ändå vill äta kött, välj bort kött med rött ljus i Köttguiden.

• Minska ned på bitarna. Vi behöver inte gigantiska flintastekar, en fin detalj med kött från till exempel naturbetesmarker är väl så gott och lite lyxigare.

• Fokusera på tillbehören. Goda röror, sallader och bröd gör hela måltiden mer hållbar.

• Grilla utan att förstöra maten. Det här är en utmaning, ofta blir det några lite svartbrända bitar. Börja inte för tidigt då kolet är för varmt, och ha bra kärl redo så att man lätt kan lägga över färdiggrillat och slipper slänga någon mat.

Anna Richert 
 

 

Foto: Ola Jennersten

Gnagare dubbeläter

Varför har harar/kaniner runt bajs medan marsvin har avlångt, de äter ju typ samma föda?
Cecilia Thunström

 


Jag vet inte varför deras avföring blir olika, men både harar och andra gnagare har ett lustigt system att få tag i näring från näringsfattig mat. De äter upp sin avföring och låter den gå ett varv till så att säga och på så sätt kan de ta upp mer näring.
Harars runda spillning är ofta de grövsta delarna av födan (mer eller mindre ”sågspån”) medan den mer lättflytande delen äts upp direkt från anus. 

Ola Jennersten

 

  

 

Martin Harvey / WWFBjörnar tappas på galla

Läste just numret om björnar och utnyttjandet av kragbjörn som i tusental hålls i fångenskap och tappas på galla.
Gör WWF någonting för att påverka länderna att sluta med denna hantering?
Eller finns det andra organisationer eller länder som försöker påverka? Händer det någonting i positiv riktning?
 Karin Anita Möller

Gallan används i asiatisk folkmedicin. Björnarna hålls fångna i små burar, vissa så små att de inte ens kan resa sig upp. Ingreppen ger ofta sår och inflammationer och björnarna lider svårt.
WWF arbetar med att stoppa den illegala jakten och handeln med björnar, som ofta drivs av efterfrågan på just björngalla.
Djurrättsorganisationen World Animal Protection är ett annat exempel på en organisation som arbetar för att stoppa gallindustrin helt. Olagliga gallfarmer har avslöjats.
2005 meddelade den vietnamesiska regeringen att de successivt skulle avveckla gallfabrikerna och antalet är nu halverat. Så visst händer det en hel del i positiv riktning, men det är en lång väg kvar.

Sandra Jönsson

 


Frågor från nr 2-2018

 

Par i ekorrar? Foto: Ola JennerstenPar i ekorrar

Är gråa ekorrar äldre än de som är bruna? Och lever de i par?
Hur gamla kan de bli?
Karina Flod
 

Pälsen på ekorrar varierar över året, de är bruna på sommaren och mer åt det grå hållet på vintern. Det finns dock en annan ekorrart som kallas grå ekorre (vår art heter röd ekorre) och som hör hemma i Nordamerika. Denna har införts i Europa och är vanlig i bland annat Storbritannien.
Våra ekorrar lever ofta ensamma och en hona kan para sig med flera hannar. De kan bli så gamla som 10 år i fångenskap men knappast i det vilda. Mård och duvhök är några av ekorrens fiender.

 

 

 

Lysande ögon? Foto: Ola JennerstenLysande ögon

Vissa djurs ögon reflekteras i mörker, exempelvis när man kör bil och ser ett rådjur. Vad är det som gör detta och slutar de reflektera direkt när djuret dör? Eller hur fungerar det?
Cecilia Thunström
 

I bakre delen av ögongloben på många djur finns en hinna som förstärker ljusintryck för näthinnan. En del ljus reflekteras från denna så kallade ”lysande hinnan”, vilket gör att ögonen på nattdjur lyser när man riktar en strålkastare på dem.
Jag kan tänka mig att denna reflektion försvinner när djuret dör, eftersom ögonen snabbt torkar ihop.

 

 

 

 

Om björnen kommer...

Hur ska man göra om man ser en björn?
Erik Porcile


Det är ju väldigt sällan som man har turen att se en björn så man ska ju först och främst bli glad! Forskningsprojekt i Sverige har visat att björnar har god koll på oss och på alla vis undviker kontakt.
Om du skulle få syn på en björn som är långt borta är det bäst att gå åt ett annat håll – försök inte närma dig.
Om björnen är nära är det viktigt att björnen uppfattar vem du är och då är det bäst att prata i samtalston och försöka gå ifrån björnen i lugnt tempo – inte springa, eftersom det kan sätta igång björnens jaktinstinkter.
Det finns några situationer när det kan vara farligt att komma nära en björn: det är om man kommer mellan en björnhona och hennes ungar, om man kommer för nära en björn som äter på ett dött djur eller om man väcker en björn som ligger i ett ide. En skadeskjuten björn kan också vara farlig.
Många olyckliga möten mellan björnar och människor händer vid jakt med drivande hund. Björnen kan då bli irriterad på hunden och försöker jaga iväg den varpå hunden blir rädd och återvänder till husse, med björnen i hälarna!
Du kan läsa mer på Viltskadecentrets hemsida www.viltskadecenter.se

 

 

Vad görs för bina? Foto: Ola JennerstenVad görs för bina?

Jag funderar väldigt ofta på vad som görs med tanke på att insekter och bin har minskat så katastrofalt. Som ni skriver i er tidning så är risken att hela ekosystemet kollapsar.
Susanne Wannhagen


WWF driver en rad projekt som försöker göra det bättre för blombesökande insekter. Vi har under 25 år kämpat för naturbetesmarkerna vilka är de kanske mest artrika markerna i Sverige. Vi har hjälpt djurhållare med medel till röjning och stängsling, vi har uppvaktat politiker för att de skall ta ”rätt” beslut. 
WWF är också med i ett roligt projekt där vi försöker skapa frökombinationer som jordbrukaren kan så ut i de kantzoner där de inte sår spannmål. Det skulle verkligen gynna våra bästa pollinerare, humlorna och bina.

 


Frågor från nr 1-2018

 

Papegojor i Amsterdam? Foto: Ola JennerstenEuropas papegojor

Finns det gröna papegojor i Amsterdam?
Ingegerd Larsson
 

Ja, det gör det. Det är halsbandsparakiter som finns i flera städer i Europa därför att människor har släppt ut dem när de tröttnat på dem som burfåglar. Man räknar med att det finns uppemot 100 000 halsbandsparakiter i Europa som förvildats. Annars kommer halsbandsparakiten från Indien, Sri Lanka och delar av tropiska Afrika.
Halsbandsparakiterna klarar vintrarna i Västeuropa, inte minst tack vara att många människor matar fåglar på vintern. 

 

 

Ekollon giftiga?

Min dotter har två hundar, hon säger att ekollon är giftiga för hundar. Är detta sant?
Elina Eriksson
 

Ja, ekollon inne- håller kemikalier som inte är bra för hundar. Om de sväljs i stora mängder kan de också fastna i mag-tarmkanalen. Ekar är kända för att innehålla tanniner som är ett försvar mot exempelvis insekter. Ekollon innehåller också tanniner och kan förorsaka problem för hundar. Men ekollon är fettrika och lockar till sig både djur (främst ekorrar) och fåglar (nötskrikor) som äter men också sprider ekollon när de lagrar dem på olika ställen i skogen.

 

 

 

Hur ta hand om skadade djur?

Vad ska man göra om man hittar en skadad/döende fågel, som en duva eller en skata? Eller andra smådjur som behöver hjälp?
Monica Carvalho


Det beror på omständigheterna. Om en fågel flyger på en fönsterruta brukar det räcka med att låta den vara en stund så kvicknar den till. Om fågeln är riktigt skadad kan man kontakta Länsstyrelsen eller Polisen. Man ska inte ta hand om skadade djur själv eftersom man då kan göra sig skyldig till brott mot djurskyddslagen eller jaktlagen.

 

 

Är holken säng? Foto: Ola JennerstenÄr holken säng?

Var sover småfåglar, typ blåmesar, på natten? Ser att våra är in och ut ur våra fågelholkar. Sover de där?
Iris Rothe


Under sommaren är de aktiva under den ljusa tiden vilket ju kan vara länge. När de vilar gör de det i skyddade ställen, i buskar eller tätt gräs. De kan sitta på en pinne och sova! På vintern när det är långa kalla nätter använder de gärna holkar eller ihåligheter som gör att de kan spara på energin. Är det riktigt kallt spänner de upp sina dunfjädrar så de ser ut som bollar – fjädrar och dun isolerar bra mot kyla.

 

 

 

Djur som bara finns här? Foto: Ola JennerstenDjur som bara finns här?

Finns det några djurarter i de svenska skogarna som inte går att hitta någon annanstans (naturligt) i världen?
Ami Suhzu
 

Av djurarter som finns i Sverige så är fjällämmeln det närmaste en så kallad endemisk art (som bara finns på ett ställe) vi kan komma. Fjällämmeln finns i den nordiska fjällvärlden och på Kolahalvön och ingen annanstans.

 


Frågor från nr 4-2017

 

Mat till ekorrar Foto: Ola JennerstenMat till ekorrar

Först och främst tack så mycket för ditt stora arbete för världens natur. Speciellt allt du gjort för att rädda tigrarna, det är min hjärtesak, och jag är såklart tigerfadder hos er.
Hur som helst, jag mejlar dig för att ställa en fråga:
Vi har satt upp en ekorre- matare precis utanför vårt köksfönster och gläds mycket av att följa de smarta små ekorrarnas liv. Min fråga är nu: Vad är den bästa och smaskigaste födan? Vi har till nu använt skalade och osaltade jordnötter, och ekorrarna gillar dem väldigt mycket. Dock knappast en svensk ekorres naturliga föda. Det kanske finns något som skulle vara bättre?
Johnny Jörgensen


 

Vad roligt att ni har ekorrar på tomten! Ekorrar äter ju naturligt gran- och tallfrön, hasselnötter och granskott samt bär, andra växtdelar men kan även ta fågelägg och gnaga på benbitar – sannolikt för att få i sig kalk. Jag förstår att de uppskattar dina jordnötter, de är energirika. Men det är nog bäst att blanda dieten med annat, så som hasselnötter och solrosfrön.

 

 

Hur stoppar jag fästingen? Foto: Ola JennerstenHur stoppar jag fästingen?

Har entomologerna någon åsikt om hur högt fästingar klättrar som mest? Finns det risk att få någon i håret eller på överkroppen om man i upprätt ställning går igenom en snårskog? 
Jan Bosma


 

Den art av fästing som du frågar om är vanlig fästing (Ixodes ricinus). Oftast sitter de relativt lågt eftersom gnagare är den primära värden för fästingarna. De gillar fuktighet så det är i gräsmarker och buskrika marker som sannolikheten är som störst att finna fästingar. De sitter ofta längst ut på ett grässtrå eller blad eftersom de då kan känna vibrationer och sannolikt också koldioxid från passerande djur. Jag har själv testat fästingar genom att dra fingret förbi en fästing på ett grässtrå och jag blev imponerad hur säkert den kunde få tag i mig trots att det fattades några millimetrar mellan den och mitt finger. Den sträckte sig ut och med sina klor hakade fast sig på fingret.

 

 

 

Sandsten i starholk?

När jag rensade starholkar i höstas hittade jag stycken av något som såg ut som sandsten i flera av dem.
Styckena var olika stora, kanske någon decimeter på ett håll, flata på en eller två sidor och annars med massor av små hål. Holkarna är större än vad man rekommenderar för starar. Hade stararna ägnat sig åt murningsarbete för att göra utrymmet mindre?
Sten


Klurig fråga. Att staren har transporterat dit stenar tror jag inte på. Men det kan vara så att nötväckor tidigare har bott i holken. Nötväcka kanske då reducerade storleken på hålet med lera. När sedan leran torkat kan den ha ramlat ner i holken och där blivit liggande som ”sandsten”.

 

 

Var är tornseglarna? Foto: Ola JennerstenVar är tornseglarna?

Är det bara här i Hässelby som tornseglarna har slutat skria eller vad man säger när de jagar varandra? Förr i tiden hördes de hela tiden men för cirka 3–4 år sedan blev det helt tyst. Någon orsak? Är det så i hela landet, eller?                            
Lars-Erik Eriksson


Jo, du har rätt. De senaste 35 åren har trenden för tornseglarna varit negativ. Det finns färre bra boställen för dem när tegeltak ersätts med plåttak och jordbrukslandskapet växer igen.

 


Frågor från nr 3-2017

 

Vilket landskap har flest arter?

Jag har hört att Skåne är det landskap som har störst biologisk mångfald, alltså flest arter i Sverige. Stämmer det? Går det även att säga vilken kommun som har störst biologisk mångfald? Jag skulle även uppskatta en kvalificerad gissning.
Jacob von Oelreich


 

Detta är en spännande fråga. Artportalen har en sorteringstabell som ger viss ledning. Det finns dock en komponent som är väl så viktig – hur många ”skådare” och institutioner med forskare som har som uppgift att leta arter på en viss ort. Mörbylånga kommun på Öland, som ligger i topp på Artportalens lista, har både Projekt Linné och Ottenby fågelstation vilket naturligtvis gör att arter har svårt att gömma sig.
Men man kan summera med att alla dessa områden har väldigt hög biodiversitet:

 

Artdatabankens lista över kommuner med stor biologisk mångfald:
Kommun - Antal arter
 
  1 Mörbylånga - 11 040
  2 Gotland - 10 622
  3 Uppsala - 10 429
  4 Halmstad - 10 292
  5 Borgholm - 10 227
  6 Kristianstad - 9 988
  7 Lund - 9 532
  8 Göteborg - 9 241
  9 Linköping - 8 767
10 Norrtälje - 8 226

 

 

Skadar robotgräsklippare? Foto: Ola JennerstenSkadar robotgräsklippare?

Finns det några konstaterade skador på igelkottar orsakade av robotgräsklippare? I så fall borde väl WWF Eko slå larm och varna folk för att låta klipparna köra omkring på kvällar och nätter.
Sten-Olof Tilander


 

Jo, det har varit många olyckor med robotgräsklippare och igelkottar de senaste åren i takt med att dessa gräsklippare blir allt vanligare. Det är framförallt ungarna som skadas eller dödas. De är så små att klipparen kör över och skalperar dem. De stora igelkottarna verkar klara sig bättre, klipparen känner av dem och byter riktning. Också andra djur råkar illa ut, speciellt på natten eller tidiga morgontimmar. Grodor och sala-mandrar som födosöker i fuktigt gräs dödas då lätt. Ett råd är därför att aldrig låta klipparen vara aktiv på natten och morgonen, låt den gå enbart under dagen.

 

 

 

Sveriges största geting, bålgeting (Vespa crabro). Foto: Ola JennerstenJättegeting

Vi hade en extremt stor ”geting” inne i grabbens lekstuga.  Jag skulle uppskatta att den var 6–7 centimeter lång.
Har försökt googla men blir inte klokare för det.
Sara Sjöberg


Det är en bålgeting, Sveriges största getingart. Under de senaste 50 åren har den ”klättrat” allt längre norrut, från i höjd med Öland ända upp till Hälsingland. Den bygger bo i ihåliga träd eller fågelholkar.
En tämligen snäll geting, men störs den vid boet kan den ge smärtsamma stick. Bålgetingar är som alla getingar ”köttätare”, äter insekter (ofta andra getingarter) men gillar även sötsaker.

 

 

 

Talgoxe? Foto: Ola JennerstenTalgoxars liv

Lever talgoxar i par hela livet ?
Hur gamla kan de bli?
Hur många dagar tar det innan äggen kläcks?
Tack för allt ni gör!
Iris Rothe


En talgoxe kan bli 10 till 15 år gammal men flertalet blir inte så gamla. De är monogama men felsteg är vanliga, visar DNA-tester. Honan ruvar äggen i ungefär två veckor. De har rätt många ägg – rekordet lär ligga på 18 ägg i en kull!

 

 

 

 


 

Frågor från nr 2-2017

 

Kattuggla i holken. Foto: Ola JennerstenKattuggla i holken?

Vi har satt upp en kattuggleholk i en tall i trädgården. Nu hoppas vi såklart att en liten uggla ska hitta dit, när ska man börja hålla koll? Kan tillägga att vi bor i en småstad ...
Eva-Carin Hultén


 

Det kan ta rätt lång tid innan en uggla hittar din holk. Det hänger bland annat på hur många unga ugglor det finns i holkens omgivning. De etablerade ugglorna har ”sina” boställen. Hos mig boar de i ett magasin och de har struntat i min holk som jag satte upp för några år sedan. Kattugglor häckar mars–maj men kan starta rätt tidigt. Det bästa är att inte störa, men om holken sitter i närheten av ditt hus kanske du kan bevaka den från något fönster. Det är först när ungarna kläcks som det börjar bli aktivitet runt holken och naturligtvis när de lämnar boet. Under en period sitter ungarna i angränsande träd och tigger om mat.

 

 

 

Grodorna är helt borta. Foto: Ola JennerstenGrodorna är helt borta

I en liten sumpskog i norra Småland där det alltid funnits gott om grodor var de plötsligt helt borta våren 2016.
Det är fråga om 3–4 grunda vattenspeglar och där växer bland annat mycket missne. Att vattnet medvetet skulle ha förgiftats är nog så gott som uteslutet. Vad kan orsaken vara att det varken fanns rom, grodyngel eller vuxna grodor och paddor?
Sten


 

Ja, detta med de försvunna grodorna var ett mysterium. Jag har diskuterat frågan med professor Claes Andrén, som är expert på groddjur. Jag antar att du har både vanlig och åkergroda samt padda i dina dammar. De leker ju på olika tider, så dåligt väder verkar inte troligt som orsak. Alla groddjur är ju som du säger mycket känsliga för kemikalier men den hypotesen verkar du ju inte tro på. Hur är det då med dammarna, har möjligtvis någon släppt ut fiskar i dem? Om man fört in någon sportfisk kan det vara destruktivt för groddjur och kan förklara varför du inte hittar några grodor, rom eller yngel.

 

 

 

 

 

Attackerande skata

En skata hade angripit en småfågel – möjligen en gråsparv – utanför vårt köksfönster. Jag schasade bort skatan och gick ut för att se till småfågeln, men den var försvunnen. Är det normalt att skator angriper andra fåglar? I så fall, av vilken orsak?
Rune Andersson


Skator är allätare som gillar frön, matrester, as och ägg. De är dessutom effektiva jägare, speciellt när det finns nyutflugna fågelungar eller nyfödda harar.

 

 

 

 

Vad gillar koltrastar? Foto: Ola JennerstenVad gillar koltrastar?

Har en koltrast som varje morgon kommer utanför vår dörr, jag har lagt ut ost, talgbollar, tomat och banan. Men han äter bara äpple. Äter de inget annat? Vi lägger inte ut frön för då kommer råttor.
Lotta Folkesson


Äpplen är bra för trastar och sidensvansar. Om man inte vill ha äpplen på marken går
det bra att spetsa dem på grenarna på ett träd.

 

 

 

 

 


Frågor från nr 1-2017

 

Vem har varit här? Foto: IBLVem har varit här?

Det är spår i min trädgård. De ser ut som om du sätter ihop pekfinger långfinger och tumme och duttar i snön. De är pyttesmå. Snälla kan någon hjälpa mig. Jag har googlat som en galning.
Pia Kollberg


 

Jag satsar på att det är större skogsmus!
Det är en vanlig art som man känner igen på stora öron, lång svans och ett karaktäristiskt brungult band på halsen. Dess latinska artnamn flavicollis betyder just det.
Hos oss här på landet kommer den ofta in på hösten när grannarna skördat sina fält. Annars är det en nattlevande gnagare som man oftare ser spår av än möter i naturen. När jag hämtar in ved på vintern hittar jag många gånger mängder med insamlade lönnfrön som skogsmössen lagrar bland vedträna. Vid nysnö är det ibland många spår från fågelmataren till mössens gömställen.

 

 

 

Är bröd dåligt för änder?

Har läst någonstans att man inte ska mata gräsänder – som vi har gott om i Stadsträdgården i Gävle – med vitt bröd då de riskerar att få ”änglavingar” som gör att de får sämre flygförmåga. Stämmer det?
Torbjörn Brunzell 


 

Jag har tagit kontakt med veterinär Torsten Mörner för att försöka bena i denna fråga.
Han berättar att det förekommer skador på änders vingar där handleden är vriden, men det anses vara en genetisk defekt.
Dålig mat kan naturligtvis ge dålig utveckling hos ungfåglar men Torsten menar att det i så fall syns på fjäderutvecklingen. På vintern är dock alla fjädrar utvecklade.
Förmodligen är detta du hört en skröna. Bröd är inget dåligt foder för änder. Det innehåller spannmål, socker, salt och b-vitamin vilket passar änder bra. Det får naturligtvis inte vara av dålig kvalitet, exempelvis mögligt, men det är ju en helt annan sak.

 

 

 

 

 

Skadar myrlöpning?

Bland löpare är myrlöpning väldigt populärt, det är skonsamt för kroppen, roligt och man känner sig häftig när man blir skitig.
Jag skulle vilja veta hur det påverkar miljön i myren. Är myr samma sak som våtmark/sumpmark? För om så är fallet har jag förstått att det är en unik miljö för många växter och djur. Och jag antar att man då skadar miljön i myren om en massa löpare klafsar runt.
Hur ska man tänka, har du några tips?
Joel Stenow


En myr är en våtmark, alltså en vegetationstyp som är vattenrik under större delen av året. Myrar är mycket viktiga som utjämnare av vattenflöden. Man kan säga att de är som wettexdukar som suger åt sig vatten. Om man utdikar en myr ökar risken för översvämning på andra ställen i nederbördsområdet. I myrmarker finns många hotade arter, ofta specialiserade våtmarksväxter och ryggradslösa djur. Som du förstår är det inte lämpligt att använda myrmark som löparbana och jag hoppas att myrlöpning inte blir någon stor ”fluga”.

 

 

 

 

Perfekt kamouflagedräkt. Foto: Bror ForsmanPerfekt kamouflagedräkt

Vi var på båtsemester i skärgården och gick upp till Valdemarsvik där vi såg denna på en duk utanför ICA affären där de sålde jordgubbar. Den satt där nästan hela dagen.
Bror Forsman 


Det är en poppel- svärmare som med perfekt kamouflagedräkt helt försvinner bland vissna blad.
Poppelsvärmaren har väldigt liten sugsnabel och intar förmodligen ingen mat under sin tid som fullbildad insekt – då är det bara sex och reproduktion som gäller. Larven lever på asp, sälg och videarter.

 

 


Frågor från nr 4-2016

 

Skator gömmer gärna undan mat när de finner föda i överflöd. Foto: OlaSkata gömmer smörgås

Jag och min 15 månader gamla dotter satt och tittade på bilderna i er senaste tidning. När vi tittade ut genom fönstret såg vi en skata med en macka i näbben. Skatan placerade mackan på gräset vi lagt ut runt blommorna, och började sedan samla ihop en massa gräs som den la på mackan! När skatan flugit iväg syntes inget, men när jag grävde lite hittade jag smörgåsen. Är det normalt att skator gömmer mat så här?
Caroline


 

Ja, det är vanligt att skator gömmer undan mat när de finner föda i överflöd. Fenomenet kallas hamstring och är vanligt bland kråkfåglar, mesar och nötväckor.
De fåglar som hamstrar har som regel väl utvecklat minne. Exempelvis nötkråkor återfinner huvuddelen av de hasselnötter de hamstrar även när snön gömmer mat­förrådet.
Däggdjur som rävar och ekorrar hamstrar också  men för dem är luktsinnet viktigare när de letar upp maten igen.

 

 

 

Huggorm. Foto: Ola JennerstenMer tips om hur man hanterar huggorm

Läste i senaste numret av WWF Eko din rekommendation om hur man flyttar huggormar.  Det enklaste sättet jag tillämpat är att ta huggormen längst ut i svansen medan den ringlar fram, lyfta rakt uppåt, snabbt.  Huggormen orkar inte lyfta sig hela sin längd och efter någon minut tröttnar den betänkligt och kommer knappt halvvägs till handen. Man flyttar den dit man vill ha den och släpper ner den med huvudet först, varpå den ringlar iväg.  
Jan Treffner


 

Helt rätt, Jan, men jag tycker att det är klokt att ha handskar på sig för huggormar kan vara väldans snabba. Är det varmt är de extra kvicka och är man ovan kan olyckan vara framme. Ju mindre de är desto svårare är det ju att få rätt tag på svansen.

 

 

 

 

 

Kantareller. Foto ShutterstockBra och dåliga svampår?

Jag och min dotter var ute i vår vanliga skog för att plocka höstkantareller. Det brukar finnas ganska mycket, men för ett antal år sedan hitta­de vi ett område som var minst 100 x 100 m och helt täckt av höstisar och gula trattisar. Vi blev helt för­stummade för vart man gick så trampade man på dem. Nästa höst gick vi tillbaka men då fanns det i stort sett inga svampar alls och inte de följande åren heller. Vad kan vara orsaken tro? Ingen avverkning eller annat hade hänt på stället.
Ronny Lööv


Svampställen varierar i kvalitet mellan olika år; svampar är ju väldigt väderberoende och behöver både fukt och värme för att fruktkroppen ska utvecklas. Det kan ju ha varit en serie år med olämpligt väder. Annars är naturligtvis svampar som är knutna till träd känsliga för skogsbruk, men i detta fall har ju inga träd huggits ner.

 

 

 

 

Rovfluga. Foto: Pär GrönhagenEn riktig tuffing

Det här biet (?) fotade jag på Fårö i somras. Vore kul  att få veta vad det är!
Pär Grönhagen


Bilden på ”biet” är en fluga av familjen rov-
flugor. De är riktiga tuffingar som ofta sitter och väntar på byten som de sedan fångar i luften med sina kraftiga ben. Som alla flugor har de en sug­snabel. Rovflugan sticker in sugsnabeln i bytet och suger ut innehållet. Jag tror att den art som du fotograferat heter Laphria flava. En översättning av det engelska namnet är ”humle­rovfluga”. Flugan saknar svenskt namn. Larverna lever i multnande ved.

 

 

 

 

 

 

 

 


Frågor från nr 3-2016

 

Det är bra att använda skruv till holkens uppsättning. Då blir det enkelt att ta ned den för rengöring.Hur sätta upp holkar?

Tycker WWF att det är lämpligt att förborra och använda träspik då man sätter upp fågelholkar?  I så fall, känner ni någon tillverkare av träspik?
Lars-Eric Bjerke


 

Man kan sätta upp holkar på många olika sätt, med spik, skruv, ståltråd, snöre, mot trästam eller hängande.
Träspik är ju bra om trädet i framtiden sågas, men har nackdelen att livslängden är begränsad. Det går att köpa träspik på nätet (dyrt) och man kan tillverka själv. Traditionellt användes exempelvis ask, hagtorn och syren (hårda träslag) till räfspinnar, så det kan man ju också göra när man tillverkar träspik.
Jag själv använder dock skruv men drar inte i skruven hårt. Då kan jag lossa skruvarna om jag behöver ta ner och reparera holkarna.

 

 

Skata. Foto: Ola JennerstenSamma skator?

Jag har ett skatbo i trädet utanför mitt fönster. Flera år i rad har jag sett ett par skator bygga till boet. Kan det vara samma skator som
bor där år ut och år in?
Veronica Danielsson


 

Det kan vara samma par, men vanligtvis bygger skator nya bon varje år. Man tror att det är för att minska besvär med parasiter. Fågelloppor övervintrar gärna i gamla bon.
Men ett bo kan återanvändas under flera år. Det är också möjligt att det är nya par varje år som ser ett gammalt bo som en fördel.  

 

 

 

 

 

Pärlbåt. Foto: Weblogiq / ShutterstockSå växer skal

Hur växer pärlbåtssnäckor? Jag menar hur skalet blir större, hur själva processen går till. Ormar byter skinn men hur växer ett hårt skal? Blir det fler snurrar på skalet?
Ann DeGreeff


Pärlbåtar är mollusker som tillhör de tidiga bläckfisk­arna. Det finns runt fem olika arter i Stilla havet och de största blir ca 20 cm. De rör sig i öppet vatten genom jetdrift och kan flyta eller sjunka genom att fylla eller tömma de olika kamrarna i skalet med luft. Skalet är det mest typiska hos pärlbåt­arna som också givit dem deras svenska namn. Skalet bestås bland annat av kalk som utsöndras från djurets mantel. När djuret växer produceras en ytterligare kammare som gör att det större djuret ”får rum”.

 

 

 

 

Huggorm. Foto: Ola JennerstenHur hantera huggorm?

Vi har huggorm på tomten och eftersom vi har hund som har varit nära att bli biten så skulle vi vilja ha in igelkottar i trädgården.
De ska ju tydligen hålla borta ormar. Men när jag läser om hur man får igelkottar att trivas så är det väldigt likt sådant som också får huggormar att trivas.. Ostädat med lövhögar, låga buskar, högt gräs osv.
Finns det några tips på hur jag kan locka igelkottar utan att istället invaderas av fler huggormar?
Jonatan Mayer


Om du har problem med huggormar kan du fånga in dem och flytta dem till en skog utan hus. Det är nog den enklaste lösningen.
Du får dock inte döda dem.
Om man tar på sig handskar och utrustar sig med en käpp och en låda så kan man försiktigt få huggormen att smita in i lådan och sen transportera den till ett säkrare ställe.


Frågor från nr 2-2016

 

Stor dag­svärmare kommer ibland ända upp till Sverige från medelhavet. Foto: Ola JennerstenHjälp mig med artböcker

Jag är en glad amatör­fotograf som har en fotoblogg där jag publicerar bilder på växtlighet och djur, växlat med landskapsbilder mer eller mindre dagligen. Jag tycker om att berätta vad det är jag visar men ibland går jag bet.
Så därför vill jag fråga om du har några tips på böcker som handlar om de små djuren vi har i Sverige, typ fältfloror om flugor, skalbaggar, fjärilar, trollsländor osv. Jag har hittat ett par sidor på nätet som hjälpt mig en del men de räcker inte till för mitt behov.

Maria Wijk


 

Det finns många böcker som handlar om arter. När det gäller de grupper du efterfrågar skulle jag rekommendera följande:
”Sveriges Fjärilar” är en fantastiskt komplett bok, dessutom relativt ny­skriven. (Elmqvist, Liljeberg, Top-Jensen Fbiger).
För skalbaggar är det lite besvärligare, men den gamla ”Våra skalbaggar” (Lindroth) utgiven av Fältbiologerna är fortfarande gångbar och finns i ny upplaga. Bara vissa arter är avbildade och än färre är i färg.
Flugor är besvärliga och det finns ingen riktigt bra fälthandbok. En del flugor och många andra insekter finns avbildade och beskrivna i ”Nordeuropas insekter” (Michael Chiney).
En trevlig ny bok för trollsländor som beskriver alla våra arter i både text och bild är: ”Trollsländor i Sverige” (Lundberg). En liknande bok finns för skinnbaggar och hopprätvingar (gräshoppor, vårtbitare och syrsor).
Idag finns ju också internet. Har man förslag på namn går det alltid att kolla med hjälp av Google! Jag fotograferade en gång ett bi som jag trodde var ett lysingbi.
Eftersom vi saknar bra svensk litteratur om vilda bin skrev jag ”lysing­bi” och fick genast hundratals fotografier av bin som var identiska med ”mitt” bi!!!

 

 

”Kråkbon” är ofta svamp­angrepp

Det där som ser ut som kråkbon men är långt ut/långt ner på till exempel björkar och som faktiskt ÄR en del av trädet, vad är det?
Hanna Nyberg


 

Häxkvastar är täta ansamlingar av skott på grenar av olika trädarter. Ofta är det en svamp av släktet Taphrina som har varit framme.
När växten infekteras utsöndrar svampen ett ämne som dödar topp-skott. Växten reagerar med att bilda mängder med skott som sitter mycket tätt – häxkvast!
Ofta växer häxkvasten till under första året men kvastens skott dör så småningom. Infektionerna påverkar trädet som växer sämre och kan bli lite lägre och smalare om infektionen är omfattande.
Som vanligt med svamp­­infektioner är vissa värd­-individer mer känsliga för att bli infekterade än andra.
Det finns flera arter av svampsläktet Taphrina som förmodligen är artspecifika. En vanlig art angriper glasbjörk. På barrträd kan också andra svamparter och även kvalster orsaka häxkvastar.

 

 

Rödmire. Foto: Cammi HanssonRödmire heter blomman!

Jag skulle vilja veta vad dessa små heter.
Cammi Hansson


Jag har frågat en av Sveriges bästa botanister, Mora Aronsson. Växten heter rödmire, och är släkt med gullvivor. Du kan läsa mer på exempelvis http://linnaeus.nrm.se/flora/di/primula/anaga/anagarv.html

 

 

 

 

Stare. Foto: Ola JennerstenVar är stararna?

Var är alla starar som man såg på våren förr?
Per-Arne Lundberg


Det går generellt dåligt för våra starar. De insektsrika betesmarkerna har blivit allt färre och stararna har minskat så mycket att de idag finns på Artdatabankens hotlista.

 

 

Skicka in din fråga

Ställ din fråga till våra experter

Ställ din fråga via mail wwfmagasin@wwf.se eller skriv till:
WWF Magasin, Världsnaturfonden WWF, Ulriksdals Slott, 170 81 Solna.

 

NYHET! Fråga WWF direkt på Facebook!

Ställ dina naturfrågor på WWFs Facebook-sida.

 


 

 

Du behövs - Bli WWF Vän!