Goda resultat 2017 - utmärkelser

Några exempel på vad som hänt under året.

 

Climate Solvers

Swedish algae factory

 

Svenska innovationsbolag har stor potential att minska koldioxidutsläppen globalt och kan bidra till jobb och tillväxt i och utanför Sverige. Men idag är det ofta svårt att skala upp och nå ut till marknaden. Med Climate Solver vill WWF lyfta fram bolag med stor klimatpotential och uppmana politiker och beslutsfattare att underlätta för innovationer att nå ut internationellt.

 

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som fick WWFs utmärkelse Climate Solver 2017. Om lösningarna kan växa på den internationella marknaden kommer de att göra stor klimatnytta i världen och ge Sverige exportintäkter och tillväxt. Totalt blev sex nordiska bolag utnämnda, varav fyra bolag är svenska.

WWFs beräkningar för de sex innovationerna från Sverige, Finland och Norge visar att de globalt har potential att minska koldioxidutsläppen med mer än 300 miljoner ton varje år - mer än Nordens alla länders samlade årliga koldioxidutsläpp.  Läs mer
 

Årets Hållbara Skolmatskommun

Foto: Martin Harvey / WWF

 

Karlstad var bäst på hållbar skolmat 2017 och hyllades av WWF och White Guide Junior för sitt arbete. Priset delades ut på White Guide Junior- och White Guide Senior-galan som gick av stapeln i Göteborg i september.

Tillsammans med White Guide Junior, som har bred erfarenhet av att testa skolmat runt om i landet, har Världsnaturfonden WWF tagit fram ett pris för att lyfta upp den kommun som serverar den mest hållbaka skolmaten i Sverige, Årets hållbara skolmatskommun. WWF och White Guide Junior väljer med detta pris att rikta rampljuset på politikerna i kommunerna i Sverige för att säkerställa att de tar ansvar för och engagerar sig för skolmåltiderna i sin kommun.

 

I Sverige serveras varje dag tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. En betydande del av dessa sker i landets alla skolor. För att barnen ska orka med långa skoldagar är det avgörande att skolmaten är god och näringsriktig. Men det är också viktigt att maten som serveras inte tär på vår planet.

 

Kommunerna har bedömts efter fyra områden; klimat, schysst mat som innebär att såväl djur som natur behandlats schysst i produktionen, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

 

Årets Miljöhjältar

Foto: Saga Sandin / WWF

 

WWFs hedersbetygelse Årets Miljöhjälte 2017 gick till artisten Malena Ernman, Stockholm, för hennes engagemang i klimatfrågan och biologen och Rebecka Le Moine, Linköping, för arbetet kring biologisk mångfald.

 

Operasångaren Malena Ernman, Stockholm, är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. Hon har i flera år aktivt drivit klimatfrågorna, inte minst som debattör och krönikör.

Juryns motivering lyder: ”Med klar och vacker stämma tar hon ton för vår tids kanske viktigaste fråga; klimathotet. Kulturvärldens starkaste röst som genljuder över alla gränser oavsett bakgrund, språk eller ålder. Malena hörs på alla arenor. Hon lever som hon lär och är en stor inspiration för en bred målgrupp med sitt engagemang för en bättre värld”.

Vinnaren i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald är biologen Rebecka Le Moine, Linköping.

Juryns motivering lyder: ”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.

WWF startade Årets Miljöhjälte år 2010 för att lyfta personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för att skydda naturen och minska vår påverkan på planeten.

 

Den som nomineras ska under året ha visat:
1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.
 

Årets Pandabok

 

Årets Pandabok 2018 tilldelades fotograferna Staffan Widstrand (Järfälla) och Magnus Lundgren (Skanör) för ”Ett vildare liv” – En bok om det vildas återkomst. Utmärkelsen belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året.
 
Boken är en hyllning till den fantastiska mångfald som finns i Europas natur, men också om behovet av att återskapa natur. Det handlar om effektivt naturskydd – men också om att aktivt förvilda genom att återintroducera djurarter som betande vildhästar, uroxar, kronhjortar och visenter som vi förlorat för länge sedan.
 
Prisceremonin ägde rum 11 oktober då kung Carl XVI Gustaf delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott.

  

Senast uppdaterad 2018-01-17

Fler goda resultat från 2017