WWF-stött projekt ska hjälpa "havens enhörningar" att överleva

Narval visar sitt tandbete © WWF-Canon / Bryan och Cherry Alexander

  

2011-11-09

Nu stödjer WWF ett nytt projekt som går ut på att följa narvalar via satellit. Narvalen lever i Norra ishavet och är främst känd för den långa beten som sticker ut från huvudet.

 

Projektet äger rum i Baffin Bay i Kanada, i Nunavut-territoriet som är befolkat av inuiter. WWFs partners i projektet, bland annat det lokala inuitsamfundet, har försett sju narvalar med satellitsändare och låter oss via en särskild webbsida läsa mer om projektet och följa djurens rörelser på en karta. För att spara batteri är sändarna programmerade att bara sända var fjärde dag, och kartan uppdateras veckovis.


Satellitsändarna har fästs på djuren på ett smärtfritt sätt, försäkrar projektet.

 

 

 

 

Narvalen (Monodon monoceros) är ett relativt outforskat djur, samtidigt som dess livsmiljö är under stor förändring. Enligt Pete Ewins, specialist på arktiska arter för WWF Kanada, väntas projektet därför bidra med fascinerandeNarval bryter havsytan för att hämta luft. © Paul Nicklen/National Geographic stock/WWF-Canada information som kan hjälpa oss att förstå arten bättre.


- Vi vet att narvalar ofta förknippas med havsis, och vi vet att havsisen krymper. WWF försöker förstå hur narvalar, precis som andra liknande djur i Arktis, kan anpassa sig till en miljö i förändring. Vi kan foga samman den kunskapen med inuiternas kunskap, och jobba med inuiterna och andra intressenter för att hjälpa djuren överleva de kommande förändringarna, säger Pete Ewins.

På kartan kan vi se hur de spårade narvalarna, sex honor och en hane, hittills har rört sig. Is har börjat bildas längs kusterna och i de grunda vatten den närmaste veckan.

I takt med att temperaturen blir kallare kommer narvalarna att röra sig österut ut mot djupare vatten.

 

WWF är glada över att kunna genomföra det här projektet tillsammans med 
det lokala inuitsamfundet Ponds Inlet, Nunanit Wildlife Management Board, Kanadas fiskeri- och havsmyndighet, forskningsprojektet Narwhal Tusk Research (som undersöker syftet med Narvalens bete) vid Harvarduniversitetet, Vancouver Aquarium och Calgary Zoo.
 

Senast uppdaterad 2017-10-30

 

 

    

Fakta: Narvalar

Narvalen är en val som mest är känd för den långa beten som egentligen är en förvuxen tand.
Den lever i Norra ishavet vid Ryssland, Nordamerika och Grönland.

 

Kosten består mest av bläckfisk, helgeflundra, räkor, arktisk torsk, rockor och krabbor.

 

Narvalhonan kan föda sin första  unge vid fem års ålder. Dräktigheten varar i 15 månader och därefter brukar hon få en ny unge vart tredje år, oftast i juli.
En narval lever i 30-40 år.

 

Narvalens naturliga fiende är späckhuggare som normalt inte lever i Norra ishavet, men nu när havsisen smälter av allt mer under på sommarhalvåret så simmar späckhuggarna längre norrut.

 

Tidigare jagades narvalen för att komma åt den långa tanden som kan bli hela två meter lång. Denna tand såldes sedan som horn från enhörningar. Det är endast narvalshannen som har den utstickande tanden och den används delvis när hannarna slåss.