© WWF

Välkommen till One Planet City Challenge

WWFs One Planet City Challenge (tidigare Earth Hour City Challenge) utmanar städer världen över att ta ett ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid som erbjuder människor ett gott liv inom ramen för en planet. Din kommun kan bli en av hundratals städer som tar täten för en hållbar framtid.  Vi ser fram emot ert deltagande!

 

Nu lanseras WWFs stadsutmaning i en ny omgång

Världsnaturfonden WWF inbjuder svenska kommuner att delta i WWFs stadsutmaning  One Planet City Challenge 2018 (OPCC). Utmaningen handlar både om att visa upp ett starkt helhetsgrepp i arbetet och att lyfta fram särskilt intressanta satsningar på årets nya tema som är hållbar mobilitet. Ni rapporterar klimatmål och åtgärder på en internationellt erkänd klimatdatabas, ni får feedback på ert arbete och ni inbjuds att delta i processer för erfarenhetsutbyte och kommunikation. Med hjälp av WWFs plattform får ni möjlighet att ta det lokala klimatarbetet till nästa nivå. Läs mer om utmaningen här.

  

 

Paris global vinnare 2016

Paris blev global vinnare i WWFs stadsutmaning i förra omgången. Paris lyftes fram som en förebild med ett ambitiöst  klimatarbete och för att visionärt och framgångrikt engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.  "Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare", säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för OPCC. 

 


 

 

Umeå Årets klimatstad 2016

En internationell jury utsåg Umeå till svensk vinnare och Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning 2016. Representanter från Umeå tog emot diplom och publikens jubel på Finalkonferensen i Göteborg - en konferens med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännande finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn.  

Läs hela pressmeddelandet.

 

"Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. 

  

Winner Swe 2016

Paris och Umeå var bland de 18 nationella vinnare som gick till internationell final i WWFs stadsutmaning. Konkurrensen var hård då många städer visar upp ett starkt ledarskap. "Juryn hade ett tufft jobb, men det är ett gott tecken. Det är inspirerande att se så många städer från nord till syd som tar klimathotet på allvar och engagerar sina medborgare i omställningen till en hållbar framtid", säger Carina Borgström-Hansson.

 

16 svenska deltagare imponerade

Hela 16 svenska kommuner klarade den tuffa inrapporteringen och deltog i WWFs stadsutmaning 2016. Läs mer om de svenska utmanarna  och deras arbete här:

Deltagande länder 2015-2016

Bakgrund

Städer går före

Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft och kommunens energibolag ska vara klimatneutralt 2018. I Eskilstuna utvecklas ett köpcentrum där allt som säljs är miljövänligt, begagnat eller gjort av återvunna grejer. I stadsdelen Rosengård i Malmö har engagerade boende utbildats till klimatcoacher för att peppa grannarna till miljösmarta vanor. Detta är exempel på kommuner som framgångsrikt deltagit i WWFs stadsutmaning. Här kan du läsa mer om de städer som hittills tagit hem titeln Årets klimatstad: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015) och Umeå (2016).

 

One Planet City Challenge är en global utmaning och internationellt finns mängder av städer som tagit täten genom innovativa och kraftfulla åtgärder för hållbar stadsutveckling. Våra globala vinnare, Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015) och Paris (2016) visar alla vägen framåt genom satsningar på t.ex. förnybar energi, transporter och medborgardialog. På WWFs plattform Urban Solutions for a Living Planet kan du ta del av fler exempel på arbete med hållbar stadsutveckling från hela världen.

 

Mer om WWFs stadstutmaning

One Planet City Challenge (fd Earth Hour City Challenge) startade 2010 som en svensk stadsutmaning. 2012 blev den global och 2016 deltog 125 städer från 21 länder. Städer som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på den internationellt erkända plattformen carbonn Climate Registry (cCR). cCR drivs av ICLEI - Local Governments for Sustainability

 

Att rapportera på cCR innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade datan och väljer tillsammans med WWF ut finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallad Årets klimatstad. Sedan utnämner juryn en global vinnare. I den nya omgången kommer även en utmärkelse inom hållbar mobilitet att delas ut. 

 

Representerar du en kommun som vill delta i One Planet City Challenge?
» Klicka här för att få veta hur det går till

 

Se filmer om WWFs stadsutmaning på vår YouTube-kanal

 

 

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i One Planet City Challenge att få bredare uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete, både lokalt och globalt. I kampanjen kan alla som vill rösta på sin favoritstad genom att tagga sin stad på sociala medier. Det går dessutom att ge förslag på hur din, eller de andra deltagande städerna, kan bli mer hållbara. Sedan 2014 har över en halv miljon röster och förslag kommit in från hela världen. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa. Läs mer på welovecities.org.

 

WWFs stadsturné

Sedan 2014 har WWF besökt sex stycken av de svenska City Challenge-deltagarna som en del av WWFs stadsturné.  Stadsturnén har fokus på dialog mellan unga människor och beslutsfattare i kommunen på temat Vår stad 2030. Det är också namnet på det pedagogiska material som elever på medverkande skolor arbetar med inför själva turnéeventet. Eleverna tar fram förslag på hur deras stad kan utvecklas till att både bli mer ekologiskt och socialt hållbar. På själva turnédagen presenterar de sina förslag för politiker, tjänstepersoner och representanter för lokalt näringsliv och organisationer. Mediaintresset brukar också vara stort. Dagen avslutas med ett rundabordssamtal mellan de olika aktörerna.

»  Läs mer om Vår stad 2030

 » Mer om WWFs stadsturné 

 

 

 

© San Francisco

 

Läs mer om WWFs internationella utmaning. 

  

Detta är One Planet City Challenge


 

© WWF-Canon / Richard Stonehouse

 

Här får du mer information om hur det går till att deltaga.

 

Information till kommuner


 

© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Världsnaturfonden WWF arbetar utifrån visionen One Planet Future – en framtid på en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

 

WWF och hållbar stadsutveckling

© Jeremiah Armstrong / WWF-Canada
 
Intresset för hållbar stadsutveckling är stort och det pågår tusentals projekt i städer världen över för att minska det ekologiska fotavtrycket och bevara den biologiska mångfalden. Läs om WWFs inventering av  internationella lärande exempel.

 

Urban solutions for a living planet

 

 

Senast uppdaterad 2017-05-22

 

WWF Earth Hour 2018
- tillsammans för klimatet

Earth Hour 2018 - Tillsammans för klimatet


Lördag 24 mars 2018 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också!

Allt om Earth Hour 2018

 

 

Rapporter

City Challenge Digest - Commitments and actions of 328 cities towards a climate smart future
En ny rapport som sammanfattar uppnådda resultat från WWFs stadsutmaning.

© WWF

 

EHCC pris 2016

 

Puff Hållbar stad – blogg

 

Snabba fakta:

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än
    70 % av världens koldioxidutsläpp
  • 70 % av världens befolkning kommer att bo i städer år 2050 
  • Städer har en stor potential
    till lösningar för minskade fotavtryck

EHCC 2015