Arktis

Arktis är ett område lika stort som Afrika, med arter som lever på gränsen till det omöjliga i den karga miljön. Här finns tio miljoner sjungande grönlandssälar, isbjörnar och ishavslevande arter som blir flera hundra år gamla. Här lever också 4 miljoner människor som trotsar snö, kyla och is.


Under årtusenden har ett 40-tal urfolk levt traditionellt på arter i deras närhet. Samernas kultur är beroende av renskötsel och för Yupiks i Alaska är det valrossen som står i centrum. Nu hotas livet i Arktis av klimatförändringarna, och det går snabbt.

 

Krympande havsis och exploatering

Temperaturen i Arktis har ökat dubbelt så snabbt som i resten av världen de senaste 50 åren. 2016 var det varmaste året någonsin i det arktiska området. Temperaturen från oktober till december var exempelvis 6 °C varmare än genomsnittet.

Storleken på havsisens utbredning är idag den minsta någonsin och snötäcket på land, men även på isen, minskar oroväckande fort. När havsisen smälter bort under sommaren, blir följden att livsmiljön för många arter krymper och försvinner. Läget är svårt för exempelvis isbjörnar, valrossar och sälungar.

Nu har även tidigare skyddade havsområden öppnats upp för exploatering av mineraler, olja och gas, fiske och nya sjöfartsleder. Det medför hot på en helt ny skala för detta relativt orörda område.
 

Framtiden står på spel

WWF arbetar i samtliga arktiska länder för att hantera de olika hoten direkt på plats. Det handlar om allt från att skapa naturreservat och köpa isbjörnssäkra containers som matlager åt inuiter, till att stödja forskningsprojekt som undersöker sjöfartens påverkan på narvalar och påverka det internationella arbetet inom Arktiska Rådet för att skapa en framtida förvaltning.


 

© naturepl.com / Doug Allan / WWF

WWFs projekt för att rädda Arktis

Klimatförändringarna slår hårt i Arktis.
När isarna som fungerat som jaktmark och barriär smälter så öppnas stora områden upp för exploatering av mineraler, fisk, olja, gas, sjöfart och stora infrastrukturprojekt.

Hot från många olika håll

WWFs plan för Arktis

WWF prioriterar arbetet med Arktis och samarbetar med myndigheter, forskare och urfolk. Målet med det intensiva arbetet är en långsiktig förvaltning som tryggar framtiden för havens ekosystem och Arktis invånare.
WWFs arbete och vision

 

© naturepl.com / Tony Wu / WWF

Arter i en extrem miljö

De har utvecklat beteenden för att klara livet i en av jordens mest karga miljöer. Här finns arter som svälter halva året, som blir flera hundra år gamla och som är mångfaldiga världsrekordhållare.

Ett liv på gränsen till det omöjliga


 

 

© naturepl.com / Bryan and Cherry Alexander / WWF

Urfolken i Arktis

Det finns 40 olika urfolk som lever i Arktis. Under tusentals år har de levt i samklang med naturen, som också format kulturerna. Inuiter, yupiks, tjuktjer, samer och athabaskan-indianer är några exempel.

Nu hotas urfolkens framtid

Senast uppdaterad 2018-10-23

 

 

WWF-bloggen: Betydelsen av snö

Myskoxar, Dovrefjell National Park, Sor-Trondelag, Norway. Foto: Klein & Hubert / WWF

Häromveckan när jag besökte en konferens om biologisk mångfald och Arktis fick jag en aha-upplevelse utan like om hur viktig snö är. Det var en finsk yngling med neddragen yllemössa som totalt golvade åhörarna med sin presentation om hur vital snön är för arters överlevnad i Arktis

 

WWFs arktisexpert Tom Arnbom berättar om varför snön är avgörande för många arters överlevnad.

Lyssna på WWF Dokumentär

Tom Arnbom i Arktis. Foto: Brutus Östling

 

Upplev planetens coolaste plats i ett av avsnitten i podden Under ytan.

För WWFs Tom Arnbom var det kärlek vid första ögonkastet när han för 40 år sedan besökte Arktis vita vidder för första gången. Sedan dess har han kämpat för att bevara denna unika miljö och dess arter.

Lyssna nu - sök efter WWF Dokumentär i din podcastapp  eller klicka här.

Var med och rädda haven!

 

Vi är problemet, men vi är också lösningen. De senaste 70 åren har vi människor utsatt haven och dess invånare för enorma påfrestningar.
Vi har förorenat och fyllt haven med skräp. Vi har fiskat för mycket av vissa fiskar, och rubbar urgamla marina ekosystem. Vi har redan förlorat nästan en tredjedel av världens korallrev, och om inget görs kan de vara borta 2050.

 

WWF jobbar globalt med att sätta press på politiker och andra beslutsfattare. Nu har de fått upp ögonen för konsekvenserna av människors handlingar och börjat agera – lagar har skärpts och bättre skydd och skötsel av haven har blivit en angelägen fråga. Men det behöver hända mycket mer. Och det är bråttom.
 
Vill du också bli en del av lösningen?

Läs mer om vårt arbete och vad du kan göra för haven: Rädda Haven