Earth Hour, 30 mars 2019 

Filmer om Earth Hour och klimatet

Nyfiken på hur Earth Hour ser ut i olika delar av världen? Eller hur djuren i Arktis påverkas av klimatförändringarna, och vad du kan göra åt det? Kolla in våra filmer, och sprid dem gärna vidare till andra! 

 

Earth Hour 2018 - tillsammans för vår planet, vårt enda hem

Earth Hour handlar om så mycket mer än att släcka lampan. Earth Hour får miljontals människor över hela världen att förenas i sitt engagemang för vår planet, vårt enda hem. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?

 

Vad händer när planeten blir varmare?

Vad händer med djuren, naturen och oss om jorden blir 2, 3 eller rentav 6 grader varmare? Kolla in filmen som förklarar det på ett enkelt sätt!
Tillsammans kan vi fortfarande vända den negativa utvecklingen. På den här länken kan du läsa mer om klimatscenarierna, vilka lösningar som finns och vad du själv kan göra: wwf.se/klimatscenarion

 

Vad händer med djuren när jorden blir varmare?

Blir jorden bara en grad varmare än nu riskerar 30% av alla djurarter att försvinna. Men redan idag påverkas många djur, även här i Sverige. Renen och fjällräven till exempel.
Titta på filmen och lär dig mer!

 

Snart utrotade? Var med oss i kampen för en ljusare framtid

En av sex arter riskerar att utrotas på grund av den globala uppvärmningen, och klimatförändringarna är redan här. Vi måste agera nu – innan det är för sent.

 

Så påverkar köttproduktionen natur och vilda djur runt om i världen

Visste du att maten kan vara ditt viktigaste vardagsval för miljön?
Vår köttkonsumtion kan ha effekter runt hela världen, och det är därför viktigt att vi väljer med omsorg.
Välj mer mat från växtriket, och äter du kött - välj mindre men bättre kött.
wwf.se/kottguiden

 

Vill du äta mer planetsmart? Ät mindre men bättre kött!

Visste du att maten står för en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? Men det går att kraftigt få ned den genom att ändra våra matvanor. En av de viktigaste sakerna du kan göra är äta mindre, men bättre kött. För många skulle det även vara en hälsovinst! På vår hemsida får du massor med tips på hur just du kan äta mer klimatsmart, läs mer på www.wwf.se/biffen.

 

Vill du äta mer planetsmart? Välj mer vego!

Varför inte utmana dig själv, kollegorna eller din familj att äta mer vegetariskt? Inspireras av att prova nya recept och smaker. Låt tallriken få mer färg, och servera istället baljväxter, rotfrukter och grönsaker. Genom att dubblera mängden vegetarisk kost på din tallrik, är du på god väg att bli mer klimatsmart. Läs mer på www.wwf.se/biffen.

 

Vill du äta mer planetsmart? Sluta slänga mat och dryck!

Visste du att vi i Sverige häller ut ungefär 425 miljoner koppar kaffe och te varje år? Det är kostsamt både för planeten och för våra plånböcker. En hel tredjedel av den maten som produceras når aldrig våra magar, utan slängs längs vägen. Titta gärna in på wwf.se/biffen och få konkreta tips för hur just du kan spara in på matsvinnet.

 

Årets ambassadörer 2018 - Astronauten Christer Fuglesang

Att åka tåg i rymden går ju inte, men när Christer Fuglesang reser på jorden väljer han gärna tåg istället för flyg. Christer är en av våra stolta Earth Hour-ambassadörer och vill gärna inspirera till mer planetvänliga vanor.

 

Årets ambassadörer 2018 - Biologen Rebecka Le Moine

"Vi människor får underkänt som planetskötare".
Så säger WWFs miljöhjälte och Earth Hour-ambassadör, biologen Rebecka Le Moine. Håller du med? ”Vi måste våga oss in i en annan hållbar och bättre framtid, än den där vi eldar upp jorden och bränner ut oss själva.”

 

Filmer från tidigare år

 

Earth Hour 2017 - var en hjälte för planeten

Var med i WWFs Earth Hour och gör en hjälteinsats för vår planet, vårt hem. Våra handlingar i dag kommer att forma vår morgondag. Tillsammans kan vi förändra klimatförändringarna!

Musik: “Heroes (We Could Be)" – Alesso ft. Tove Lo.
Av Lindblad/Bowie/Eno/Nilsson. Används med tillstånd.

 

Vegopepp i Earth Hour-menyn 2017 av matkreatören Gustav Johansson

Gustav Johansson driver den vegetariska matbloggen Jävligt Gott. Han står för 2017 års Earth Hour-meny och uppmanar alla att testa äta god, vegetarisk mat. Bli inspirerad du också!

 

Årets ambassadör 2017 - Armbryterskan Heidi Andersson 

Förutom att ha vunnit 11 VM-guld är Heidi Andersson även en riktig miljöhjälte. Hon och hennes familj siktar på att bli fossilfria till år 2025. Gör som Heidi och greppa motståndet. Tillsammans kan vi förändra världen!

Heidi Andersson och Björn Ferry elitsatsar nu för att bli planetskötare i världsklass

 

Hör klimatvittnenas berättelser från olika länder

Lyssna på berättelser från några av världens klimatvittnen, om hur deras liv, och miljö, påverkas av klimatförändringarna. Här får vi träffa Pedro från Peru som ser glaciärerna smälta, Sadia från Pakistan som får anpassa sin vardag efter när det finns vatten tillgängligt, och Zenabou från Burkina Faso som ser hur det viktiga lokala jordbruket blir lidande.

 

Earth Hour 2016 - dags att agera för klimatet

 

Earth Hour 2016 - framtiden börjar idag

 

Earth Hours historia

 

På dagens meny: Den globala uppvärmningen

I Paraguays huvudstad Acunción är det under vissa perioder så varmt att det går att laga mat med en stekpanna direkt på asfalten. För att väcka uppmärksamhet kring klimatförändringarna så gjorde WWF just det.
 
Landet har avverkat 80 procent av sin skog de senaste 50 åren, vilket bidrar till att öka uppvärmningen. Ändå påverkar en person som bor här i Sverige klimatet fyra gånger mer än en person i Paraguay, genom vår livsstil och konsumtion.

 

Sveriges fjällrävar hotas av klimatförändringarna

En av Sveriges mest hotade arter är den tuffa, lekfulla fjällräven. WWF har länge jobbat med att skydda fjällräven och nått mycket goda resultat.

Men som vi berättar i filmen har det dykt upp ett långsiktigt hot mot arten, och det är den globala uppvärmningen. Med varmare klimat riskerar kalfjället att växa igen och då försvinner både fjällrävarnas och många andra fjällarters livsmiljö. När träden växer allt högre upp på fjället kommer också fjällrävarnas värsta konkurrent rödräven.

Vi kan fortfarande hejda klimatförändringarna – vi har chansen nu. Tekniken finns redan för att stoppa utsläppen av växthusgaser. Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans skapa en värld där människan lever i harmoni med naturen.

 

Lär känna valrossen – kelig, musseltokig och i trubbel

En av många fantastiska arter som lever i Arktis är valrossen. Denna gigant kan väga över 1,5 ton och äta flera tusen musslor om dagen. Visste du att valrossen suger ut musslans innehåll utan att krossa skalet? Om en valross skulle suga på en människas arm skulle armen med all säkerhet gå av.

Tyvärr drabbas valrossen av de pågående klimatförändringarna när isflaken smälter bort under sommaren. Vanligtvis lämnar honan sin unge på ett isflak när hon dyker efter mat, och vilar själv där mellan varven. Men utan havsis måste de istället ta sig upp på land.

Som WWFs Arktisexpert Tom Arnbom berättar i filmen tvingas enorma flockar med valrossar upp på land, och eftersom de då inte kan komma undan faror lika snabbt blir de mycket nervösa. När paniken sprider sig och alla försöker fly ner till vattnet samtidigt kläms många ungar och gamla valrossar ihjäl. Detta började i Ryssland 2007 och sker nu årligen i Alaska när tiotusentals valrossar kommer i land vid Point Lay i Alaska.

Vi kan fortfarande hejda klimatförändringarna – vi har chansen nu. Tekniken finns redan för att stoppa utsläppen av växthusgaser. Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans skapa en värld där människan lever i harmoni med naturen.

 

Isbjörnarnas livsmiljö förändras i takt med klimatet

I Arktis finns flera fantastiska däggdjur. Den mystiska narvalen med ett två meter långt spjut på huvudet, grönlandsvalen som skulle få plats med två elefanter i sin mun, myskoxen som bildar ring för att försvara ungarna mot vita arktiska vargar och så valrossen, en enormt stor säl med långa betar. Men mest känd är nog isbjörnen.

Denna stora vita björn kan väga hela 800 kilo och springa fortare än världens snabbaste människa. Isbjörnen kan simma 50 mil i öppet hav och klättra uppför glaciärer tack vare sina sylvassa klor. Ett unikt rovdjur som råkat illa ut för att dess livsmiljö bokstavligen smälter bort.

Det är i Arktis som klimatförändringarna märks tydligast, och detta hotar såväl isbjörnen som många andra arter. Antalet isbjörnar minskar i flera områden på grund av bristen på havsis under sommaren. Isbjörnen är beroende av havsisen för att fånga säl och val – den är nämligen usel på att jaga på land.

WWF arbetar för att rädda isbjörnen bland annat genom att stödja forskning, minska konflikter mellan människor och isbjörnar samt uppmärksamma isbjörnens situation.

Vi kan fortfarande hejda klimatförändringarna – vi har chansen nu. Tekniken finns redan för att stoppa utsläppen av växthusgaser. Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans skapa en värld där människan lever i harmoni med naturen.

 

 

Det som händer i Arktis, stannar inte i Arktis (film om klimatförändringarna)


Under de senaste 30 åren har havsisen i Arktis smält av med närmare 40 procent. Nu minskar dessutom snötäcket i snabb takt, snabbare än vad forskarna förutspått. När den ljusa havsisen och snön försvinner så reflekteras inte solenergin ut i atmosfären igen, utan värmer istället upp både mörka hav och gröna landområden.

När permafrosten i jorden smälter riskerar stora tundraområden att kollapsa och rinna ut i vattnet. Om detta sker i stor skala blir det helt omöjligt att bygga flygplatser och samhällen. Och det som händer i Arktis stannar inte i Arktis. Klimatförändringarna påverkar oss alla, eftersom polerna fungerar som jordens kylskåp.

Visa politikerna att du vill se krafttag för klimatet. Släck lampan under ‪Earth Hour‬! Ju fler vi är som släcker, desto starkare blir signalen till beslutsfattarna!

(Denna film är gjord under 2015 då Earth Hour inföll 28 mars 20.30-21.30.)


Vi måste förändra klimatförändringen – även för fiskens skull!

Länge har havsisen legat som ett skyddande lock för stora delar av Arktis, och det har inte gått att bedriva något storskaligt fiske här. Men nu när isen smälter tränger många fartyg allt djupare in i Arktis och börjar fiska på nya områden. Problemet är att ingen vet hur mycket fisk det finns!

WWF vill se ordentliga mätningar på vad fiskbestånden tål innan kommersiellt fiske tillåts i Arktis. Och i första hand måste Arktis många urfolk och lokala invånare ha rätt att fiska upp vad de behöver för sin matförsörjning. Håller du med?

Det varmare klimatet kan även leda till att isbarriären i norr mellan Atlanten och Stilla havet smälter bort. Då blir det fritt fram för fisken att vandra över från det ena havet till det andra, och vad som händer med ekosystemen då är svårt att förutspå.

Tycker du som vi att politikerna måste göra mer för att hejda klimatförändringen? Skicka en tydlig signal – släck‬ lamporna under ‎Earth Hour!

(Denna film är gjord under 2015 då Earth Hour inföll 28 mars 20.30-21.30.)

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2015

 

Inspiration: Earth Hour 2014 - Impact Beyond The Hour

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2014:

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2013:

 

En Earth Hour-film från Jönköping (2013):

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2012:

 

En favorit från WWF i Australien:

 

Earth Hour handlar om mer än att släcka (2011):

 

Darth Vader gör reklam för Earth Hour (2010):

 

Senast uppdaterad 2018-10-31

Du Äger - En film om hur våra sparpengar påverkar klimatet

Du Äger - En film om hur våra sparpengar påverkar klimatet

Du sparar dina pengar för en bättre framtid. Eller är det för en sämre?

När du sätter in pengar på banker, i fonder eller försäkringsbolag, används de till investeringar. Du kan till och med få mer pengar tillbaka. Låter bra, eller hur?

Men vad du kanske inte känner till är att en del av dina pengar hamnar i företag som utnyttjar och förorenar vår planet. Detta orsakar klimatförändringarna som vi hör så mycket om.

Du kan hjälpa till att stoppa detta!

Läs mer och kolla in filmen

Pandafilmer för barn och unga


WWFs community Panda Planet uppmanar alla barn och unga att engagera sig i Earth Hour. I fem korta Panda Action-filmer berättar vi om klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen, och berättar hur du som tittar kan bidra till en rättvis värld! Filmerna är gjorda för Panda Planets målgrupp, 8-14 år, och de får gärna visas i skolor och andra klimatevenemang.
Se kortfilmerna och bli en miljöhjälte