Earth Hour - bilder och filmer

Nyfiken på hur Earth Hour ser ut i olika delar av världen? Eller hur djuren i Arktis påverkas av klimatförändringarna, och vad du kan göra åt det?

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2015


Vi måste förändra klimatförändringen – även för fiskens skull!

Länge har havsisen legat som ett skyddande lock för stora delar av Arktis, och det har inte gått att bedriva något storskaligt fiske här. Men nu när isen smälter tränger många fartyg allt djupare in i Arktis och börjar fiska på nya områden. Problemet är att ingen vet hur mycket fisk det finns!

WWF vill se ordentliga mätningar på vad fiskbestånden tål innan kommersiellt fiske tillåts i Arktis. Och i första hand måste Arktis många urfolk och lokala invånare ha rätt att fiska upp vad de behöver för sin matförsörjning. Håller du med?

Det varmare klimatet kan även leda till att isbarriären i norr mellan Atlanten och Stilla havet smälter bort. Då blir det fritt fram för fisken att vandra över från det ena havet till det andra, och vad som händer med ekosystemen då är svårt att förutspå.

Tycker du som vi att politikerna måste göra mer för att hejda klimatförändringen? Skicka en tydlig signal – släck‬ lamporna under ‎Earth Hour‬, sista lördagen i mars klockan 20.30–21.30.

(Denna film gjordes under 2015 då Earth Hour inföll 28 mars.)

 

Lär känna valrossen – kelig, musseltokig och i trubbel

En av många fantastiska arter som lever i Arktis är valrossen. Denna gigant kan väga över 1,5 ton och äta flera tusen musslor om dagen. Visste du att valrossen suger ut musslans innehåll utan att krossa skalet? Om en valross skulle suga på en människas arm skulle armen med all säkerhet gå av.

Tyvärr drabbas valrossen av de pågående klimatförändringarna när isflaken smälter bort under sommaren. Vanligtvis lämnar honan sin unge på ett isflak när hon dyker efter mat, och vilar själv där mellan varven. Men utan havsis måste de istället ta sig upp på land.

Som WWFs Arktisexpert Tom Arnbom berättar i filmen tvingas enorma flockar med valrossar upp på land, och eftersom de då inte kan komma undan faror lika snabbt blir de mycket nervösa. När paniken sprider sig och alla försöker fly ner till vattnet samtidigt kläms många ungar och gamla valrossar ihjäl. Detta började i Ryssland 2007 och sker nu årligen i Alaska när tiotusentals valrossar kommer i land vid Point Lay i Alaska.

WWF arbetar hårt för att få politiker och andra beslutsfattare att ta krafttag för klimatet och inte minst för livet på Arktis. Vill du hjälpa till?

Visa att du bryr dig – släck lampan under ‪‎Earth Hour‬ sista lördagen i mars klockan 20.30-21.30.

(Denna film gjordes 2015 när Earth Hour inföll den 28 mars.)

 

 

Det som händer i Arktis, stannar inte i Arktis (film om klimatförändringarna)


Under de senaste 30 åren har havsisen i Arktis smält av med närmare 40 procent. Nu minskar dessutom snötäcket i snabb takt, snabbare än vad forskarna förutspått. När den ljusa havsisen och snön försvinner så reflekteras inte solenergin ut i atmosfären igen, utan värmer istället upp både mörka hav och gröna landområden.

När permafrosten i jorden smälter riskerar stora tundraområden att kollapsa och rinna ut i vattnet. Om detta sker i stor skala blir det helt omöjligt att bygga flygplatser och samhällen. Och det som händer i Arktis stannar inte i Arktis. Klimatförändringarna påverkar oss alla, eftersom polerna fungerar som jordens kylskåp.

Visa politikerna att du vill se krafttag för klimatet. Släck lampan under ‪Earth Hour‬ sista lördagen i mars, klockan 20.30-21.30. Ju fler vi är som släcker, desto starkare blir signalen till beslutsfattarna!

(Denna film är gjord under 2015 då Earth Hour infaller 28 mars.)
 

Hjälp till att bevara isbjörnens livsmiljö – släck under Earth Hour!

I Arktis finns flera fantastiska däggdjur. Den mystiska narvalen med ett två meter långt spjut på huvudet, grönlandsvalen som skulle få plats med två elefanter i sin mun, myskoxen som bildar ring för att försvara ungarna mot vita arktiska vargar och så valrossen, en enormt stor säl med långa betar. Men mest känd är nog isbjörnen.

Denna stora vita björn kan väga hela 800 kilo och springa fortare än världens snabbaste människa. Isbjörnen kan simma 50 mil i öppet hav och klättra uppför glaciärer tack vare sina sylvassa klor. Ett unikt rovdjur som råkat illa ut för att dess livsmiljö bokstavligen smälter bort.

Det är i Arktis som klimatförändringarna märks tydligast, och detta hotar såväl isbjörnen som många andra arter. Antalet isbjörnar minskar i flera områden på grund av bristen på havsis under sommaren. Isbjörnen är beroende av havsisen för att fånga säl och val – den är nämligen usel på att jaga på land.

WWF arbetar för att rädda isbjörnen bland annat genom att stödja forskning, minska konflikter mellan människor och isbjörnar samt uppmärksamma isbjörnens situation.

Du kan hjälpa till! Visa politiker och andra beslutsfattare att du vill se krafttag för klimatet. Släck för en ljusare framtid under ‪Earth Hour‬, sista lördagen i mars klockan 20.30-21.30.

(Denna film är gjord under 2015 då Earth Hour infaller 28 mars.)

 

Inspiration: Earth Hour 2014 - Impact Beyond The Hour


 

Bildgalleri: Följ Earth Hour 2014 runt jorden

WWF följer Earth Hour när städer världen över släcker – från Samoa, Nya Zeeland och Australien i öster till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väster. Fri publicering gäller för pressen under förutsättning att WWF omnämns i texten, fotograf anges och att bilden används i samband med Earth Hour. OBS! Här kan du se ett bildsvep i större format från Earth Hour-dygnet 2014.

 

Earth Hour 2014

WWFs officiella film för Earth Hour 2014:

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2013:

 

 

En Earth Hour-film från Jönköping (2013):

 

 

WWFs officiella film för Earth Hour 2012:

 

 

En favorit från WWF i Australien:

 

 

Earth Hour handlar om mer än att släcka (2011):

 

 

Darth Vader gör reklam för Earth Hour (2010):

 

Senast uppdaterad 2015-03-20

Pandafilmer för barn och unga


WWFs community Panda Planet uppmanar alla barn och unga att engagera sig i Earth Hour. I fyra korta Panda Action-filmer berättar vi om klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen – och ger alla som tittar i uppdrag att agera för klimatet! Filmerna är gjorda för Panda Planets målgrupp, 8-14 år, och de får gärna visas i skolor och andra klimatevenemang.
Se kortfilmerna om de fyra B:na

Ladda ner Earth Hour-material

Hjälp oss att

sprida budskapet om Earth Hour!

Tryck upp fina t-shirts, lägg upp annonser och  tidnedräknare på hemsidan och dela ut flyers med klimatsmarta tips.
Kolla in kampanjmaterialet