Earth Hour-bakelsen 2017: Pauls Jordpäronkaka

2017 års Earth Hour-bakelse är en delikat och klimatsmart skapelse av stjärnkocken Paul Svensson. Med den vill Paul inspirera oss att göra en ”rest-kaka” för att ta vara på vad vi har hemma. 
 

Earth Hour Bakelse 2017 Foto: Charlie Drevstam

 

Recept

 

Ingredienser

100 g ekologiskt smör
250 g ekologiskt socker
160 g ekologiska ägg
190 g ekologiskt vetemjöl
10 g ekologiskt bakpulver
100 g ekologisk mjölk
½ ekologisk vaniljstång, gärna en urtagen redan använd
130 g ekologiskt päron av fast sort, rivet
130 g ekologisk potatis, riven och snabblancherad alt. kokt

ekologiskt smör för formarna
ströbröd (gammalt bröd, rivet) för formarna

Ersätt gärna päron eller potatis med vad som är i säsong och vad du har hemma.

Gör så här:

1. Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången.

2. Vispa ägg och socker luftigt.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver.

4. Sikta i mjölblandningen i äggblandningen och vänd ner försiktigt.

5. Vänd sedan ner den avsvalnade mjölk-/smörblandningen.

6. Skala och riv päronet.

7. Skala och riv potatisen, koka snabbt i vatten och torka på papper.

8. Vänd ner päron och potatis i smeten och häll upp i väl smorda och brödade formar.

9. Baka i 200 grader cirka 20–25 minuter, prova med en sticka.  

 

WWFs kommentar:

Fikabröd och bakelser är lyxigt, men för både  klimatets och hälsans skull är det bra att begränsa mängden. Tänk på att välja miljömärkta råvaror, och om det är bär eller frukt i receptet så välj säsongsanpassat eller fryst. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av din bakelse!

Senast uppdaterad 2017-11-21

 

Paul Svensson och Earth Hour

Paul Svensson Foto: Charlie Drevstam

 

Paul Svensson har studerat  matkonst i Italien, England och Frankrike. Var tidigare kökschef på Mattias Dahlgrens Bon lloc och Danyel Couet/Melker Anderssons F12. Han tävlade även för Sverige i Bocuse d´Or (inofficiellt världsmästerskap i matlagning) 2003. Numera sätter han färg på Fotografiska museets menyer och baserar ingredienserna på säsong och tillgång. Med grönsaker i fokus och smaker från djurriket som tillval är ”no waste” i ständigt fokus.

Namn: Paul Svensson.

Familj: Fru och tre barn samt en katt (och en massa bin).
Aktuell: Bland annat kreativ ledare på Fotografiska. Författare av fyra kokböcker, matlagare i SVT och förespråkare för bättre mat i skolor och på sjukhus. Uppskattad föreläsare som väcker engagemang om planetens välmående och hållbarhet i alla led, inte minst i njutning genom måltidsupplevelser. 
 

Hur tänkte du när du tog fram ”Jordpäronkakan” till årets Earth Hour?
– Självklart måste kakan vara klimatsmart – men främst vill jag att den ska vara god och enkel att baka, så att folk ska göra den. Råvarorna i kakan är ekologiska, lokala och i säsong. Jag har också utgått från varor som man brukar ha hemma.

– Jag vill kicka igång inspiration att göra en ”rest-kaka” och ta vara på vad de har hemma; gammalt bröd, några potatisar som ligger i kylen, kanske en torkad överbliven vanlijstång? För att utbudet av lokalproducerat, säsongsbetonat och ekologiskt ska öka i butik, behöver efterfrågan öka. Det leder till att priserna också går ner. Jag vill visa hur lätt och gott det är att laga hållbar mat.

Varför ska man äta klimatsmart?
– Klimatfrågan är oerhört viktig för vår framtid – vi måste göra rätt val helt enkelt, och börja leva mer klimatsmart. Men som jag ser det är det faktiskt först och främst av smakskäl i ska äta klimatsmart. Lokalt producerad mat som är i säsong påverkar hela smakupplevelsen positivt. Vi människor kan resa och uppleva, men det behöver inte råvarorna göra. Och att använda det vi har hemma minskar matsvinnet. Mat ska ha en god eftersmak –  i dag och i framtiden! Klimatsmart mat är både bättre och mer välsmakande helt enkelt!

Oroar du dig för klimatförändringarna?
– Ja, jag oroar mig för klimatförändringarna. Ju mer insatt jag blir, desto mer oroar jag mig. Det handlar om att vi måste ha kvar jorden för kommande generationer. Jag brinner så oerhört för att vara med och bidra till att bromsa klimatförändringarna – och mitt bidrag och drivkraft som jag ser det är att jobba med njutning och det härliga som maten har att erbjuda, utan att det belastar jorden.