Earth Hour 2018. 24 mars 2018.

 

Earth Hour-bakelsen 2018: Coconut Black Bean Brownie

Årets Earth Hour-bakelse är en trendig brownie, skapad av mästerkocken Jennie Walldén. Bönor är ju det nya svarta, hållbarhetens stjärna. Vi behöver alla äta mer bönor och med den här bakelsen blir det svårt att låta bli. Proteinskiftet är här!

 

Coconut Black Bean Brownie. Foto: Magnus Skoglöf


En kaka ska inte bara vara vansinnigt god. Är den dessutom också miljövänlig och hälsosam - som årets Earth Hour-bakelse - blir den givetvis ännu godare att äta.

–  Jag baserade årets Earth Hour-bakelse på bönor istället för mjöl. Resultatet är att brownien faktiskt är saftigare och mer smakrik med bönorna. Bönor har dessutom en massa hälsoeffekter – de minskar risken hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och tjocktarmscancer, dessutom innehåller de fibrer och vitaminer. Kokosen som är både i och på kakan höjer smaken och gifter sig fint med chokladen. Jag brukar ofta ersätta smör med det klimatsmartare kokosfettet som ju också är himmelskt gott, säger Jennie Walldén.

Ett proteinskifte är avgörande om vi ska bromsa klimatförändringarna. Vi måste äta drastiskt mycket mindre kött helt enkelt. Bönor är ett fantastiskt alternativ för att få i oss klimatsmarta proteiner.

– Hållbarhetsmässigt ligger denna brownie väl till. Bönorna är en viktig del i proteinskiftet, alla behöver vi få in mer bönor i vardagsmaten. Dessutom är den är så god att matsvinn inte kommer på fråga, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

– Klimatförändringarna är en viktig fråga och vi behöver alla tänka på de små valen vi gör varje dag i vår kost. Alla kan bidra med en liten skillnad så gör vi stor skillnad tillsammans, säger Jennie Walldén.

 

 

Recept Coconut Black Bean Brownie

 

Ingredienser:
250 gr
avrunna ekologiska svarta bönor
3 ekologiska ägg
75 gr ekologisk kokosolja
2 msk kallt starkt ekologiskt kaffe
1 tsk bakpulver
1,5 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
100 gr ekologisk mörk choklad (55% kakao)
1,5 dl rostade ekologiska kokosflagor

 

Gör så här:
1. Kör allt förutom chokladen och kokosflagorna i en mixer till en helt slät smet. Smörj eller spraya en 20x20 cm form med neutral rapsolja, klipp gärna ut en bit bakplåtspapper som täcker botten och lägg däri.


2. Häll smeten i formen och jämna ut. Grädda i 150° varmluft i 23-25 minuter (beroende på kraften i din ugn). Kakan ska fortfarande vara något lös när du tar ut den, den sätter sig när den svalnar.


3. Finhacka chokladen och strö den och kokosflagorna över kakan när den är nygräddad och varm.


4. Låt svalna helt (gärna i kylen) och skär upp sedan upp i bitar. Servera som den är eller lyxa till det med säsongens bär eller frukt samt en klick vispad grädde.

 

Coconut Black Bean Brownie. Foto: Magnus Skoglöf

 

Coconut Black Bean Brownie. Foto: Magnus Skoglöf

 


 

Pressbilder

Senast uppdaterad 2018-02-21

Jennie Walldén och Earth Hour

Jenny Walldén. Foto: Magnus Skoglöf

 

Jennie är marknadschefen i livsmedelsbranschen som efter segern i Sveriges Mästerkock satsade på maten på heltid. 2015 öppnade hon restaurang Namu tillsammans med maken och där är hon även kreativ ledare.

 

Hon är en av matinspiratörerna i Kökets Middag på TV4 och har även släppt tre kokböcker. Den senaste heter ”Mycket smak på nolltid”, där Jennie vill hjälpa folk att få till goda smaker i den stressiga vardagen på kort tid. Rätterna har tydliga influenser från Asien. På Namu serverar man koreansk mat med skånska influenser. Där har man stort fokus på att laga lokalproducerad mat, helt enkelt för att det är godare och bättre av flera anledningar, och många av rätterna är även vegetariska. De koreanska smakerna sätter tydlig prägel på de lokala råvarorna.

 

På Namu jobbar man också aktivt för att minska matsvinnet. Namus koncept bygger på mellanrätter, ett bra sätt för gästerna att uppleva fler härliga smaker utan att äta för mycket.

 

För hemmakocken är Jennies tips att alltid spara rester och lägga i separata lådor. Då kan man vara kreativ och laga något helt annat av dem dagen efter, det går dessutom blixtsnabbt att göra nya rätter av rester - minst halva tillagningstiden är ju redan gjord.Var fick du ditt matlagningsintresse?
Det har funnits med mig hela mitt liv, ända sedan jag var barn. Jag blev adopterad till Sverige när jag var sex år. Fram tills dess bodde jag mycket med min mormor på landsbygden i Sydkorea, när mamma studerade och jobbade i stan. Mormor bodde idylliskt på landet med stor trädgårdsodling och med grisar och höns. Jag har många fina minnen från när vi skötte trädgården, skördade och lagade mat. Man fick ta vara på det man hade och ofta hjälpte hela byn varandra runt skördetid. Min mormor lagade underbar mat och jag fick hjälpa till i köket och lära mig. Mormor var väldigt tillåtande i köket och lät mig hjälpa till på riktigt och lärde mig massvis, trots att jag var ganska liten. När jag kom till Sverige kom jag dessutom till en matlagningsintresserad familj och även här hjälpte jag till att laga mat. Det blev ett sätt för mig att knyta an till min nya mamma och familj. När jag var tio år lagade jag mat själv regelbundet till familjen, för att jag tyckte att det var roligt. Jag har fått matlagningen i blodet helt enkelt, och sedan har det fortsatt så hela mitt liv.

Hur tänkte du när du tog fram "Coconut Black Bean Brownie", årets Earth Hour-bakelse?
Min tanke var att skapa njutning, hälsa och miljö i en och samma kaka. Jag ville göra en kaka som alla tycker om - den måste vara himmelskt god. Dessutom ska den var enkel att göra så att många faktiskt kan och vill laga den. Utöver det ska den vara hälsosam och samtidigt klimatsmart. Eftersom vi behöver äta mer gröna proteiner ville jag göra något spännande gjort på bönor. Jag provade mig fram och experimenterade - tills jag hittade den perfekta brownien.

Varför är det bra att äta bönor?
Bönor är proteinrikt alternativ till kött. Ett superprotein som fler borde äta mer av, och som avger en bråkdel av det växthusgasutsläpp som kött ger upphov till. Bönor innehåller också mycket kostfibrer som vi alla behöver äta mer av och bra fett. Bönor har faktiskt en massa hälsoeffekter - de minskar risken hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och tjocktarmscancer, dessutom är de fulla av mineraler och vitaminer.

Är klimatförändringarna något som engagerar dig? Varför ska man äta klimatsmart?
Det är något som borde engagera alla. Klimatförändringarna är en viktig fråga och vi behöver alla tänka på de små valen vi gör varje dag i vår kost. Om alla åtminstone gör en liten skillnad var för sig - så gör vi stor skillnad tillsammans. Maten och inte minst då köttet har en enorm klimatpåverkan - att äta mer klimatsmart kan alla göra. Alla kan dra ner på sin köttkonsumtion. Det är inte svårt att äta mindre och bättre kött. Gör man en köttfärssås exempelvis blir den godare om man blandar in hälften grönsaker som riven zucchini och rivna morötter. I Korea äter man mer grönsaker än i Sverige, hela matlagningsfilosfin kretsar kring ris, soppa och picklade grönsaker, som man alltid äter före köttet. Matsvinnet är ett annat problem, en tredjedel av maten vi äter slängs - vi måste helt enkelt slänga mindre mat.

Varför tackade du ja till att göra årets Earth Hour-bakelse?
För att jag tycker att så roligt att få vara med och bidra till matinspiration och vara med och lyfta klimatfrågan.

Släcker du på Earth Hour?
Ja såklart. Speciellt i dessa digitala tider - det är ett tillfälle att sitta med familjen och prata och ha en fin stund tillsammans. Det är mysigt att tända en massa ljus och spela spel och prata. Mina barn är 8 och 10 och vi pratar en hel del om klimatförändringarna hemma. Det borde alla göra.