Svårt byta oljefonder mot miljöfonder för Anja

Efter att Anja Backteman sett ett tv-inslag om hur våra pensionspengar investeras i oljebolag började hon leta efter miljö- och klimatvänligare sätt att investera sina pensionspengar – den lilla del av den statliga pensionen som man kan placera själv. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.  

 

När Anja Backteman nyligen var föräldraledig och hade lite mer tid än vanligt, bestämde hon sig för att försöka placera sina pensionspengar i miljöanpassade fonder.

– Jag utgick från premiepensionen, det vill säga den lilla del av den statliga pensionen som man själv kan påverka. Jag gick in på Pensionsmyndighetens hemsida där de har de en lång lista med alla fonder. Det tog ett tag innan jag insåg att jag skulle leta efter M/E-märkningen, det vill säga miljö- och etiska fonder. Men även de etiska investerar ofta i oljebolag, så det bör man se upp med.

Foto: Jarl Marklund

Att hitta fonder som uttryckligen tar avstånd från att investera i fossil energi är inte lätt. Anja Backteman har skickat brev till högt uppsatta politiker och opinionsbildare med flera förslag på förbättringar som förenklar för alla som vill spara grönare.

– Det borde till att börja med finnas en rubrik på Pensionsmyndighetens sajt där det står ”här är miljöfonderna”, det skulle underlätta mycket. Nu får man läsa på varje fonds egen sida och använda sig av Hållbarhetsprofilen som beskriver fondens placeringar precis. Jag googlade också och hittade en uppsats som jämförde miljöfonder efter avkastning och miljökriterier.

Än så länge har Anja sett över sin premiepension och tjänstepension. Nästa steg blir det privata sparandet.


–  Men jag önskar att de som har ansvar för den största delen av kakan, den allmänna pensionen, tog sitt ansvar för de placeringarna så att de driver utvecklingen åt rätt håll. För mig känns det oerhört viktigt att jag inte mer än nödvändigt bidrar till klimatproblemen. 


 

Sök och jämför Premiepensionens fonder

 

 BÖRSEN – sparpengarna och klimatet

 

Senast uppdaterad 2017-12-29

WWF granskar AP-fonderna

Trots klimatdebatten minskar inte svenska folkets innehav av olja, gas och kolreserver genom de statliga AP-fonderna. Tvärtom har kolinnehaven, som har allvarligast effekter för miljön och hälsan, ökat, visar en uppföljande granskning som WWF gjort av AP-fonderna.

Läs mer och se kartläggningen