Naturbeteskor Foto: Ola Jennersten / WWF

Min Vardag
Naturbeteskött - för naturens skull

Kan jag äta kött med gott miljösamvete? Ja, om du väljer svenskt naturbeteskött gör du en viktig insats för naturen. Naturbetesmarker är nämligen lika artrika som regnskogen! Dessutom hjälper de till att hålla landskapet öppet.  Lär dig mer om naturbeteskött!

– Det är bra att minska på köttet för klimatets skull och för att det går åt mindre odlingsyta vid en växtbaserad kost.  Men vi skulle behöva efterfråga mer av det svenska naturbetesköttet, för den biologiska mångfaldens skull. Mindre men bättre kött är något vi på WWF förespråkar, säger Anna Richert, matansvarig på WWF.

 

Kor i naturbetesmarker Foto: Ola Jennersten / WWF

 

Linda har minskat på köttet

Några som valt att helt gå över till naturbeteskött när de äter kött, är Linda Eriksson och hennes familj.
 

– Vi har dragit ner på köttätandet, men vi äter bättre kött när vi väl äter det. Eftersom det här köttet är dyrare blir det helt enkelt så att vi inte äter kött lika ofta, säger hon.

Hon och familjen väljer naturbeteskött för att de vill äta hälsosamt, och för att gynna det småskaliga och närproducerade.


Linda Eriksson Foto: privat

– Vi hade känt den här bonden länge när vi började handla av honom, han är småskalig och vi vet att han tar väl hand om både djur och natur. Han hör av sig när han ska slakta ett djur, sen får vi tillbaka köttlådor. Det brukar bli runt 30 kilo som får plats i frysen utan problem. Köttet är väldigt mört och gott, säger Linda Eriksson.

 

Tipsar varandra

Där de bor utanför Säffle är det ganska vanligt att man köper kött direkt från bönder.
–  Ja, man tipsar varandra och så. I en sån här liten stad känner många nån som känner nån, här är det lättare än på en större ort, säger hon.
 

 

Naturbetesmarkerna tillhör våra allra mest artrika marker, i snitt finns 40 arter per kvadratmeter här i Sverige. Och om betesmarkerna ligger vid vattendrag blir de fantastiska häckningsmarker för vadare samt hjälper till att stoppa näringsämnen från åkrar att sippra ut i vattnet och skapa övergödning. Så fördelarna är många.

Skogspärlemorfjärilen trivs på ängar med många blommor
– Det är faktiskt ingenting jag har tänkt på, men det låter jättebra när du säger det, säger Linda.


 

För att behålla sin mångfald av växter och djur, måste markerna fortsätta betas – annars växer de igen, och då minskar artrikedomen. Därför är det viktigt att uppfödarna ser att det finns en efterfrågan på deras kött, så att de kan fortsätta.


 

Intresset ökar

På den ideella föreningen Naturbeteskött i Sverige märks ett starkt ökat intresse för det betade köttet.


– Vi har sett en markant ökning efter sommaren, både i antal medlemmar och att vi får in fler frågor om naturbeteskött. Många har förstått att naturbeteskött är det bästa köttet, men de undrar var man hittar det, säger Anna Jamieson, verksamhetsledare. 

 Anna Jamieson Foto: privat
Av dem som hör av sig är många kommuner och kostchefer som vill veta mer. Anna Jamieson brukar rekommendera certifierat naturbeteskött – då kan man vara säker på köttets kvalitet.

– Det är certifierat via Sigill Kvalitetssystem och finns i gårdsbutiker, en del vanliga butiker och på nätet. Men det säljs också ocertifierat naturbeteskött, säger hon.

 

Tuff ekonomi

Många bönder med naturbetesdjur har svårt att få det att gå runt, påpekar Ola Jennersten, biolog på WWF och dessutom styrelseledamot i föreningen Naturbeteskött i Sverige. Vill vi ha dem kvar behöver vi ”rösta med plånboken”.

– Naturbetesmarkerna betalas på två sätt. Det ena är genom bidrag från EU för landskapsvården, det andra är för själva produkten när den säljs. Så det gäller att vi konsumenter verkligen efterfrågar deras produkter, så att de slipper sälja köttet som helt vanligt kött utan kan få betalt för mervärdet, säger Ola Jennersten.

 

Ola Jennersten köper naturbetesköttet direkt från bönder i närheten av där han bor, han har tur att ha sådana grannar både i Märsta norr om Stockholm och på familjens sommarställe i Dalsland.

 

Auro handlar med sina grannar

Bor man i stan långt från bönder kan man antingen beställa köttlådor via nätet från företag som specialiserat sig på det, eller gå ihop med grannar och köpa direkt från en bonde; flera lägger ut i olika Facebookgrupper eller har sina egna sidor.


Auro Foto: privat

Auro i Stockholm brukar köpa från en uppfödare i Östersund med eget gårdsslakteri som kör turer nedåt landet och lämnar på olika ställen mot faktura.

 

- Jag får åka en bit för att hämta köttet och sen brukar jag dela med några vänner för min frys är pytteliten. Det är lite bök men absolut värt det. Köttet är otroligt gott, och det känns bra att stödja köttuppfödning som är shysst, säger hon, och tillägger att hon alltid åker med kollektivtrafiken för sina kötthämtarresor.

Det krävs alltså en hel del engagemang för att få tag i naturbeteskött, och det bästa vore ju om man kunde hitta det i vanliga butiker. Men hur?

 

Fråga i butiken efter naturbeteskött!

– Mitt tips är att fråga efter naturbeteskött i butikerna! Om de märker att det finns efterfrågan, då kommer det förmodligen att börja hända grejer, säger Anna Richert på WWF.

WWF ser gärna att certifieringen ”Sigill certifierat naturbeteskött” slår igenom. I dagsläget är det bara ett 20-tal uppfödare som använder den (se ruta), trots att betydligt fler har kött som motsvarar märkningen. Ofta säljs dessvärre detta fina kött helt anonymt, berättar Ola Jennersten. Så skulle det inte behöva vara, om det fanns en högre efterfrågan.

Ola Jennersten, WWFWWF jobbar också för att påverka politikerna så att naturbetesbönder ska få skälig ersättning för sitt arbete.

 

Måste få betalt

– De här naturbetesbönderna är inte bara vinstdrivande företag som ska överleva, utan de bidrar i allra högsta grad till landskapsvård. För det måste de få betalt. Det är långtifrån självklart att våra vackra naturbetesmarker kommer att finnas kvar.


Ola Jennersten är orolig över EU:s ambition att göra om jordbrukspolitiken så att djurhållare med extensiv, gräsbaserad produktion får lägre stöd. . Det går stick i stäv med både djurskydd och naturvård.


– Vi jobbar för att få politikerna att inse att naturbetesbönderna gör det artrika landskapet en stor tjänst, det här är en mycket viktig fråga nu, avslutar han.

Maria och Göran Roman är naturbetesbönder sedan 2006 Foto: Ola Jennersten / WWF
Maria och Göran Roman driver naturbete sedan 2006 på Säby gård i Huskvarna. De representerar en av 11 lantbrukare som vi intervjuade i vår rapport Naturbetesbönder från 2017. 

 

 

Text: Elin Dunås

(publicerad november 2018)

Läs mer:

Om naturbete


Hitta naturbeteskött

 

Ko Foto: Ola Jennersten


Tyvärr hittar du sällan naturbeteskött i köttdisken i din matbutik. Tidigare hade ICA köttet Ica Selection svenskt naturbeteskött, numera kallas det Ica Selection Svenskt premium nötkött och finns i vissa Ica-butiker. Tipsa gärna din lokala matbutik om att ta in naturbeteskött, be dem kika på Sigills lista över certifierade företag (se nedan).

 

Gårdar och företag certifierade enligt Svensk Sigill Nötkött Naturbeteskött (19 företag).

Gröna gårdar levererar kött från djur uppfödda på gräs och örter.

Via Sajten Gårdsnära kan man hitta närproducerad mat i hela Sverige, även naturbeteskött.

Gå med i en Facebookgrupp för miljöintresserade, t ex Ekologiskt är logiskt eller Frivillig enkelhet – mer med mindre och leta efter eller be om tips på var du kan hitta lokalproducerat naturbeteskött. Vi fick många tips i dessa grupper och där hittade vi även våra intervjupersoner.


Det dyker upp allt fler så kallade Rekoringar runtom i landet. I Stockholm finns Facebookgruppen Reko Stockholm Norrort och Reko Stockholm Västerort. Där kan du beställa och hämta kött på vissa förutbestämda datum. För Uppsalabor finns Reko Uppsala. Sök på Reko och din ort så kanske det finns där också!


Norrbete förmedlar naturbeteskött från 10 gårdar i Ångermanland och Jämtland:
 

 

Senast uppdaterad 2018-11-29

Detta är naturbeteskött

Naturbeteskött är kött från djur som gått på naturbete, det vill säga permanenta gräsmarker som inte sås in, gödslas eller bearbetas. De ska inte ha plöjts på mer än 20 år men ofta handlar det om flera hundra år.


Minst hälften av gårdens betesmarker ska vara naturbetesmark.

Korna ska gå ute hela betesperioden och beta minst halva. Vinterfodret ska vara grovfoderbaserat, utan importerade proteingrödor (t ex soja).

Köttet kommer från kvigor, stutar och kor.

Köttet ska möras minst två veckor innan det når konsumenten.

 

Naturbetesmarker i sjö- och kustnära lägen fångar upp näringsläckage från omkringliggande åkermark och hjälper till att minska övergödningen av Östersjön. De är ofta viktiga rastplatser för flyttande fåglar.

 

Naturbetesmarker är så artrika att de kan jämföras med regnskogen.

 

Naturbetesmarker är också våra äldsta kulturmarker med spår av förfäders odlingsmöda i form av gamla stenmurar, odlingsrösen och hamlade* träd.

 Läs mer på: www.naturbete.se

* Hamling är en skötselsteknik för lövträd, där samtliga grenar beskärs med regelbundna intervall på 3 - 20 år. Hamling utförs för att skapa foder åt boskap.
 

 

WWF och naturbeteskött

WWF drev under 25 år projektet ”Naturbetesmarker”. Genom arbetet identifierades tre nyckelfaktorer som krävs för att vi ska kunna ha kvar våra svenska naturbetesmarker.

1. En livskraftig svensk lantbrukarkår där betesinriktad djurproduktion ingår naturligt.
2. Långsiktiga och stabila miljöstöd som gör att man vågar ingå skötselavtal för naturbetesmarkerna.
3. En marknad som efterfrågar naturbeteskött vilket gör naturbetesmarkerna till värdefulla resurser för lantbruksföretagen.
 
Här hittar du rapporten

Mer om naturbete på våra Matsidor!
 

Min Vardag

Inspirerande exempel på hur man kan leva mer hållbart & de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Fira en hållbar grön jul

Fira en hållbar jul Foto: Istockphoto


Njut av julen med gott miljösamvete! Ta del av våra hållbara tips på allt från klappar till mat.

Allt om hållbart julfirande

 

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturguiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet